Zaputi se na čarobno putovanje i otkrij čari jugoistočne Turske, nekadašnje Mezopotamije. Na ovom putovanju od 7 dana osim posjetit ćeš mjesta Mardin, Midyat, Mor Gabriel, Göbekli Tepe, Şanliurfa, Harran, Nemrut, Adiyaman, Halfeti, Zeguma, Gaziantep.

Dodatne informacije

Stil putovanjaOrganizirano
Razina uslugeStandardna
avio karteUključene
Trajanje7 dana
DržavaTurska
KontinentAzija
ZahtjevnostProsječna
Jezik tureHrvatski
Cijena po osobi uključuje
 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi Zagreb – Mardin, Gaziantep – Zagreb s uključenom prtljagom (23 kg + 8 kg)
 • Smještaj s doručkom i večerom u hotelima s 4*
 • Sve razglede i prijevoze prema programu
 • Voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • Lokalnog vodiča s licencom
 • Jamčevinu i troškove pripreme putovanja
Cijena ne uključuje
 • Pristojbe zračnih luka: 1.490 kn (obavezna doplata prilikom rezervacije)
 • Doplatu za jednokrevetnu sobu: 1.450 kn
 • Paket ulaznica za znamenitosti koje se posjećuju: 200 kn
 • Napojnice za vozača i servisne usluge tijekom boravka: 35€ (plaća se pratitelju na licu mjesta)
 • Troškove osobne prirode
 • Putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja
Cijena
 • od 5.590 kn
Predviđeni polasci
 • 19. studenog 2020.

Zanima te više? Piši nam na travel@nomago.hr ili nas nazovi na 0800 1998.

Za dodatne informacije molimo pročitaj Opće uvjete.

1

Dan 1: Zagreb – Istanbul – Mardin

Polazak iz Zračne luke Zagreb u 9:10. Sastanak putnika 2 sata prije polijetanja kod šaltera informacija. Dolazak u Istanbul predviđen je u 13:15 po lokalnom vremenu, a u 16:20 slijedi drugi let za Mardin. Dolazak u Mardin u 18:50 te prijevoz autobusom do hotela. Bajkoviti Mardin nalazi se na 1100 m nadmorske visine u jugoistočnoj Anatoliji te se smatra jednim od najljepših gradova u Turskoj. Večera i noćenje u hotelu.

2

Dan 2: Mardin – Midyat – Mor Gabriel – Mardin

Doručak i polazak prema Midyatu koji se nalazi nedaleko Mardina (vožnja traje oko 1 sat i 30 minuta). Midyat je poseban po pjeskovitim vilama koje su okružene visokim zidinama poznatijima kao „konak“ na turskom jeziku, a svojim velikim kamenim kućama, kapijama s lukovima, crkvama s visokim zvonicima nalik na minarete podsjeća na pravi srednjovjekovni grad. Tu se nalaze mnogi primjeri prekrasne arhitekture koju su gradili građevinari poznati kao telkari. Nekolicina njih još uvijek nudi svoje usluge na bazaru. U Midyatu se isprepliću različite kulture, religijske i etničke grupe koje sežu tisućama godina unatrag. Ovaj grad čine Arapi, Kurdi, Turci i sirijski kršćani. Razgledat ćemo stari dio grada i starinsko zdanje te najvišu točku grada –  Konuk Evi. Slobodno vrijeme za ručak i odmor. Nakon pauze nastavljamo vožnju prema manastiru Sv. Gabrijela – Mor Gabriel. Mor Gabriel je najstariji postojeći manastir i jedan je od najljepših asirskih pravoslavnih manastira iz 4. stoljeća s predivnom istočnjačkom arhitekturom. Nakon obilaska povratak u Mardin.

Mardin je grad specifičan po svojem izgledu i lokaciji jer se smjestio na jednoj strani brda gdje su kuće posložene stepenasto, a s njihovih se krovova pruža pogled na ravnice nekadašnje Mezopotamije, odnosno na doline rijeka Eufrata i Tigrisa. Mardin je nekada bio središe sirijske pravoslavne crkve te time igrao važnu ulogu u razvoju kršćanstva. Ovdje stanovništvo čine Arapi, Kurdi, Sirijci i Turci te se govori više jezika. U Turskoj je posebno cijenjena mardinska kuhinja na koju je utjecala blizina Bliskog istoka. Mnogo je začina uvezeno iz arapske kuhinje, a najpoznatiji primjer ove kuhinje je kebab koji svakako preporučujemo. Uz kebab preporučujemo također burek s mljevenim mesom, grožđicama i orasima. Povratak u hotel, večera i noćenje.

3

Dan 3: Mardin – Göbekli Tepe – Şanliurfa

Doručak i odjava iz hotela. Obilazak starog grada Mardina i posjet manastiru Daryülzafaran, jednom od najznačajnijih pravoslavnih manastira u jugoistočnoj Turskoj iz 5. stoljeća. Nastavljamo put prema arheološkom nalazištu Göbekli Tepe koji na turskom znači „trbušasto brdo“. Ovo drevno svetište, koje je čak 7 000 godina starije od Stonehengea i 5 500 godina starije od prvih gradova u Mezopotamiji, UNESCO je uvrstio na Listu svjetske kulturne baštine. Nakon obilaska nastavak puta prema Şanliurfi. Dolazak, prijava u hotel, večera i noćenje.

4

Dan 4: Şanliurfa – Harran – Şanliurfa

Doručak i polazak u razgledavanje grada. Şanliurfa svojim ulicama, kućama, bazarima, fontanama, kupalištima, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput muzeja na otvorenom. Nazivali su i ga i „gradom proroka“ jer su tu živjeli proroci poput Abrahama, Jakova, Jobe i Elihe. Posjetit ćemo muzej u kojem se nalazi najstariji kip na svijetu, a zatim obilazimo muzej Halepli Bahçe u kojem se nalaze ostaci iz rimskog doba. Za kraj ćemo posjetiti pećinu u kojoj je rođen prorok Abraham te Balıklıgöl, mjesto gdje ga je kralj bacio u vatru. Nakon razgleda se vozimo prema Harranu, koji je danas pod UNESCO-vom zaštitom, te prema ostacima najstarijeg univerziteta u regiji i biblijskom gradu. Harran je karakterističan po kućama koje izgledaju poput košnica; izgrađene su u kružnom obliku od nepečene gline, bez upotrebe drveta i sa zasvođenim krovom. Ovakav oblik kuća osigurava dobru izolaciju od vrućina i hladnoće te iako izvana izgledaju malo, iznutra su zapravo prostrane. Povratak u Şanliurfu, dolazak u hotel, večera i noćenje.

5

Dan 5: Şanliurfa – Nemrut – Adiyaman

Doručak, odjava iz hotela i polazak prema Adiyamanu. Vozimo se u blizini rijeke Eufrat gdje je izgrađena i prva hidroelektrana „Atataturk“ koja je iznimno važna za razvoj poljoprivrede u ovoj regiji. Nastavljamo putovanje prema Kahti gdje ćemo posjetiti iznimno očuvani kameni most rimskog cara Septimija Severa. Nakon obilaska nastavljamo vožnju do polazne točke za uspon na Nemrut, planine visoke 2 134 m, a najpoznatije po arheološkim ostacima velikog broja skulptura za koje se vjeruje da su ostaci kraljevske grobnice iz 1. stoljeća prije Krista. Na vrhu dočekati zalazak sunca i prošetati po nalazištu. Dolazak u Adiyaman, smještaj u hotelu, večera i noćenje.

6

Dan 6: Adiyaman – Halfeti – Gaziantep

Doručak i polazak u Gaziantep. Vozimo se uzduž plantaža pistacija. Sjeveroistočno od Gaziantepa, na rijeci Eufrat, nalazi se mjesto Eski Halfeti. Nekada samo Halfeti, nalazio se na obronku brda, a nakon izgradnje brane mjesto je potopljeno i 15 km dalje izgrađen je novi grad. Od tada služi kao scenografija turskih serija. Plovit ćemo po klancu rijeke i vidjeti potopljene kuće, drveće, džamije, kulturne spomenike. Vidjet ćemo i ostatke rimske tvrđave (Rum Kale), a dalje i potopljeno selo Savaşan Köyü s potopljenim minaretom Batik džamije. Nastavljamo do Zeugma – muzeja mozaika, koji je ujedno i najveći muzej ove vrste u svijetu. Putujemo dalje prema Gaziantepu, prijestolnici kulinarstva i gradu gastronomije, a kojeg stanovnici zovu Antep. Ovaj grad je najpoznatiji po svojoj čuvenoj baklavi, a kažu da u centralnom dijelu grada svaka peta trgovina prodaje baklavu. Smještaj u hotelu, večera i noćenje.

7

Dan 7: Gaziantep – Istanbul – Zagreb

Doručak i odjava iz hotela te prijevoz u zračnu luku. Prijava na let za Istanbul s polaskom  u 12:35. Nakon slijetanja u Istanbul nastavak leta za Zagreb u 18:50, dolazak u Zagreb predviđen u 19:00.

mardin 2
mardin 2
mardin 1
adiyaman
mardin 6
mardin 9
mardin 11
mardin 10
halfeti
nemrut 64207
sanliurfa
urfa harran

Kod putovanja: