Iz prve ruke

„ Znaš li gdje je Dubai?“ „Daaa, kako ne, pa u Saudijskoj Arabiji!“

Autor | Ida Minarik
datum objave | 30. siječnja 2016.
23653

Dubai se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji na arapskom poluotoku graniči sa Saudijskom Arabijom i Omanom, ali je zasebna država i zakonski nema nikakve veze sa Saudijskom Arabijom.

UAE čine  7 Emirata (nešto slično kao republike). Svaki Emirat ima svog Emira (vladara) i svaki Emirat ima svoje zakone. Tako recimo neki zakon koji vrijedi u Dubaiju, ne vrijedi u nekom drugom Emiratu ili obrnuto.

Abu Dhabi je najveći Emirat, te je ujedno i glavni grad UAE. Poznat je po Ferrari Worldu, gdje se odvija F1 – Abu Dhabi Grand Prix. Isto tako vrijedi navesti da se u istom gradu snimao film Fast & Furious, te trenutno vrlo aktualan Star Wars 7. Abu Dhabi je bogat naftom, a to se tiče zabave, ovo je mirniji grad koji je više obiteljski orijentiran.

Dubai je drugi po veličini Emirat i ujedno marketinški najeksponiraniji grad. Raj za arhitekte, poznat je po vrlo neobičnim građevinama. Sve je ovdje s prefiksom NAJ. Štogod se gradi mora biti najveće, najluksuznije, najviše, najbolje, najskuplje, naj-bilo sto na svijetu osim najjeftinije… Nažalost! Okrenut je turizmu jer nema velike zalihe nafte, te je to i razlog zašto se grade sve te ludorije svijeta u samo jednom gradu.

Uz Abu Dhabi i Dubai, tu su manje poznati: Sharjah, Ajman, Fujeirah, Umm Al Quwain i Ras Al Khaimah.

Ako dolazite u UAE kao turistviza za građane Republike Hrvatske nije potrebna, odnosno dobije se pečat u putovnici na ulasku u zemlju kao dozvola boravka koja vrijedi 90 dana. Dakle vrlo jednostavno. Samo sjednete u avion i dođete. 🙂

E sad, koji hotel, koju aviokompaniju izabrati?

Etihad (Abu Dhabi) i Emirates (Dubai) su nacionalne aviokompanije koje su i najskuplje. Preporučujemm Qatar Airways, Turkish Airways, a Fly Dubai jedini ima direktan let iz Zagreba, te su vrlo povoljni i navodno jednako tako dobri.

DUBAI ZA TURISTE VS. DUBAI ZA STANOVNIKE

Živjeti u Dubaiju i biti turist u Dubaiju su dvije dijametralno suprotne stvari. 

Ukoliko vam neka od turističkih agencija organizira put i smještaj u Dubai, onda ćete vidjeti samo pomno odabrane lokacije koje se inače vide u turističkim vodičima i razglednicama.

Naravno, i u takvom slučaju definitivno imate  što vidjeti.

Ako dođete na nekoliko dana osjećat će te se kao Alisa u Zemlji čudesa. Dubai je nešto totalno drugačije od svega onoga na što smo u Hrvatskoj navikli.

Ukoliko dođete po danu, fascinirat će vas arhitektura, predimenzioniranost svega oko vas.

Dubai mora bit bolji, već, viši, čudniji od svega ostalog na svijetu. Jednostavno ćete imati potrebu da pet puta prođete istom ulicom jer ste shvatili da jednim prolaskom niste pola toga uspjeli vidjeti.

Ono što se vidi sa svih strana je najveća zgrada na svijetu Burj Khalifa s najvišim vidikovcem na svijetu na 124 katu koja se nalazi u Downtown Dubai (obavezno kupiti karte online, jer su 4 puta jeftinije no na samom ulazu).

Odmah pokraj se nalazi najveći shopping centar svijeta Dubai Mall, ludilo, a tu je i poznata velika plesna fontana koju stvarno treba vidjeti.

Nakon toga poznati Burj Al Arab – jedini hotel sa 7 zvjezdica smješten na umjetnom otočiću nekih 700 m udaljen od obale s kojom je spojen mostom. Nasuprot njega fantastičan Jumeirah Beach hotel, Madinat Jumeirah, različiti shopping mallovi – (naravno opet najveći na svijetu) u kojima se preko ljeta odvija većina života u gradu. Tamo su poznato skijalište i klizalište u pustinji, aqua parkovi, kina, kazališta, igraonice za djecu koje se mogu mjeriti s Disneylandom, dugačke pješčane plaže. Ma potrošila bih nekoliko strana samo kad bih opisivala arhitekturu.

U koliko dođete po noći ostat ćete zapanjeni rasvjetom koja je postavljena u, na i  oko svake zgrade, drveta, grma, fontane, igrom svjetla i sjene koja obični grm ili zgradu pretvara u bajku.

HRANA

Većina ljudi koji žive u Dubaiju nema vremena za kuhanje tako da gastronomska ponuda u restoranima cvate. Ako uzmete u obzir da je samo 13% Dubaija lokalno stanovništvo, a ostatak su doseljenici sa svih krajeva svijeta, jasno vam je da je ostatak svijeta ponio sa sobom i svoju kuhinju. Tako da nemate brige oko izbora hrane ili kuhinje – sve svjetske kuhinje su dostupne. Cijene naravno ovise o kvaliteti restorana. Definitivno nećete ostati gladni.

NOĆNI ŽIVOT

Kad padne mrak, sve ono što ste ikad mislili o arapskom svijetu – ZABORAVITE!!!

Noćni život je fantastičan, poseban i vjerojatno jedan od najprestižnijih na svijetu (opet jedno NAJ u Dubaiju).

Party nikad ne prestaje. Možete birati hoćete li se opustiti u nekom od lounge barova ili  možda u barovima i klubovima na plaži. Party, party, party u svim oblicima i na svim mjestima koje možete zamisliti.

Naravno da ima alkohola!!!

Gotovo svaki mjesec netko od poznatih svjetskih glazbenih imena održava koncert u gradu. Definitivno ćete pronaći nešto za sebe u bilo kojem obliku. Najpoznatiji barovi su Barasti, XL Club, Zero Gravity, Nassimi Beach Bar, Pasha i mnogi mnogi drugi.

Nakon partijanja obavezno uzmite taxi da vas vozi kući, nemojte voziti jer ako vas uhvate pijane, nagrabusili ste. Zakoni su vrlo vrlo strogi što se tiče vožnje pod utjecajem alkohola. (Visoka novčana kazna, zatvor ili deportacija).

ZA ONE ŽELJNE ADRENALINA

Kako je Dubai 90% svojih kapaciteta podredio turistima, nema toga što vam može pasti na pamet, a da to nećete pronaći.

Sky Dive je jedan od najatraktivnijih (nisam probala, JOŠ). Skokovi su točno iznad Palm Jumeirah te je prekrasan pogled na cijeli grad.

Za one malo otpornijih živaca i želuca svakako bih predložila Desert safari. U prijevodu luda vožnja snažnim terencima po pustinji.

Moja prva vožnja je prošla vrlo interesantno jer sam samouvjereno krenula na taj pothvat misleći kako je to rutina i svakodnevica tih profesionalnih vozača po pustinji i da se nemam čega bojati. Inače volim adrenalin tako da sam mislila bit će to “piece of cake”. I sve je bilo dobro dok nisam shvatila kako vozač ustaje sa sjedala svaki put kad se približi vrhu dine kako bi vidio što se nalazi iza. Tada su “Alisi” proradili klikeri. Pa pustinja se mijenja iz sata u sat. Vjetar formira dine i vozač nikako ne može znati pod kojim kutom se neka dina spušta, niti što se nalazi iza vrha. Krasno! Strah se povećao kad sam primijetila da je pustinja puna komadića vjetrobranskog stakla i ostataka razbijenih vozila. Uglavnom preživjela sam i bila vrlo zadovoljna vožnjom, što ne bih mogla reći za starijeg Australca koji je bio s nama u terencu (jadan je dušu izbacio iz sebe).

Nakon vožnje, odvezu vas u tradicionalno arapsko selo (napravljeno za turiste) na večeru, a potom slijedi ples trbušne plesačice.

U naselju Motor City nalazi se motodrom, možete unajmiti Lamborghini, malu formulu ili slično te se okušati u vožnji istih, no cijene nisu male.

Isto tako u ponudi je razgledanje grada i okolice iz zraka – tada jedino možete vidjeti famozne otoke u obliku palme i The worldotoke u obliku zemaljske kugle. Možete jedriti, skijati na vodi, unajmiti jet ski… You name it! Nema šta nema.

MANJE STRESNE DESTINACIJE 

Za ljubitelje povijesti i kulture svakako je stari dio grada duž zalijeva (Creek) s jedne strane je kvart Bur Dubai, a s drugeDeira. To je prvotni Dubai koji je postojao kao ribarsko naselje prije izgradnje svih svjetskih čuda.

U Bur Dubai kvartu je Bastakya, muzej grada, a s druge strane Creek-a u Deiri je  luka s bezbroj drvenih brodica kojima se još uvijek dovozi roba iz obližnjih zemalja (Irana, Indije, Pakistana i drugih) – jedna od atrakcija je večernja vožnja Dhow brodom (tradicionalni drveni brod) s uključenom večerom i naravno opet programom trbušne plesačice – tu u stvari doživljavate onaj Orijentalni Dubai.

U Deiri je i poznati Gold souk – najveća svjetska tržnica zlata, zatim tržnica začina, ribe, tradicionalni orijentalni bazar – CJENKANJE OBAVEZNO!

U naselju Barsha 4, nalazi se Miracle Garden, prekrasno dizajniran vrt pun cvijeća, svakako pogledati.

SHOPPING

Ako ste shoppingholičar odvojite si jedno godinu dana za obilazak svih shopping mallova u gradu jer su nebrojeni, a velika je vjerojatnost da će se u međuvremenu izgraditi još koji dok vi obilazite već postojeće.

Ono što je interesantno je da je svaki mall na neki način poseban  i po nečemu karakterističan. Tako u najvećem svjetskom shopping mallu Dubai Mallu je klizalište (uz sve klasične sadržaje koje možete naći u mallovima u svijetu), u Mall of Emirates je skijalište, Mercato mall je Venecija u malom, Wafi Mall je egipatska piramida… Ukratko ako ste ljubitelj shoppinga došli ste na pravo mjesto. Samo ponesite puno, puno novca. 🙂

A da doživiš sve iz prve ruke? Otputuj iz Zagreba već za 2407kn!