Tips&Tricks

Zlatni savjeti: Kako spakirati backpack za boravak u hostelima

datum objave | 29. listopada 2017.
4147

Škripavi kreveti, zauzeti tuševi i čitava lepeza različitih zvukova su tri potencijalna razloga zašto hosteli nisu svima prvi izbor. No srećom postoji mnogo trikova kako si olakšati život na putovanju ako ste osuđeni na jeftino spavanje u zajedničkim spavaonicama aka dormitorijima. Dobro organizirana torba čini čudo, za početak.

Naučite kako se spakirati like a boss i uživat ćete u onim pozitivnim stranama života u hostelu – upoznavanju novih ljudi i uštedama koje vam omogućuju da više putujete.

  1. Odaberite pravi backpack

Vaš backpack je vaš ormar pa ga pažljivo odaberite. Backpackovi koji se otvaraju i pune odozgo nisu optimalno rješenje jer ćete morati puno kopati po njemu, posebice kako biste izvadili ono nešto što je negdje zatrpano. Backpackovi obično imaju i otvor na dnu, ali što ako je to nešto baš u sredini? Izvadit ćete sve iz backpacka i eto razloga za nerviranje. Stoga odaberite backpack koji se otvara s prednje strane, i koji će biti savršena zamjena za regularni kovčeg.

  1. Organizirajte predmete

Ne želite da vaš backpack bude jedna velika smjesa različitih stvari i da se prljavo izmiješa s čistim, a šampon bude odmah do odjeće i nezgodno se otvori te sve natopi.

Različite predmete organizirajte u pakete. I molimo vas, nemojte koristiti plastične vrećice za to! Osim što su plastične vrećice šuškave i smetat će svima koji spavaju u dormitoriju dok vi kopate po torbi, one često puknu i ne služe svrsi, a i rade ogroman nered. Kupite platnene vrećice ili sve organizirajte po manjim torbicama.

Prednji džep na backpacku idealno je mjesto za spremanje toaletne torbice, obzirom da ćete ju najčešće koristiti. Kako vam je u torbi većina tekućina, u slučaju potrebe za reorganizacijom ručne prtljage na aerodromu, pri ruci vam je odmah mjesto gdje ćete spremiti sve što ne ide u avionsku kabinu. Toaletna vrećica neka bude obavezno vodootporna.

Dobar prijatelj svih backpackera su i gumice. Ponesite ih puno i odjevne predmete uvijek osigurajte ponekom gumicom za uštedu prostora.

  1. Osnovne stvari na jednom mjestu

Znate što vam uvijek i obavezno treba. Možda su to leće, čepići za uši i maska za spavanje, pidžama i japanke, punjač za mobitel i donje rublje. Stvari koje će vam trebati ujutro i navečer neka budu pri ruci, to sve biste trebali moći izvući iz prve.

  1. Pravi lagani materijali

Odjeća od merino vune će vas super zaštiti od hladnoće, a neće biti teška za nositi. Isto tako i sintetički materijali namijenjeni sportašima su bolje rješenje od pamuka. Odjeća od flisa je uvijek draga backpackerima.

  1. Vrećice za mokru i prljavu odjeću

Jedine plastične vrećice koje će vam trebati jesu vrećice gdje ćete držati mokru i prljavu odjeću. Savjetujemo da izbjegavate spremanje mokre odjeće kako se ne bi usmrdjela.

  1. Najteže stvari stavite u sredinu

Kako biste što lakše nositi backpack, najteže stvari stavite u backpack tako da budu na sredini i tik uz leđa. Vreće za spavanje stavite na dno (ili ispod backpacka), a srednje teške stvari složite prema vrhu.

  1. Vlastiti jastuk i vreća za spavanje

Hosteli često imaju loše jastuke, pa ako ste osjetljivi na to, ponesite vlastiti mali jastuk ili pak spakirajte mekani džemper koji će danju biti zaštita od hladnoće, a noću udoban jastuk. Vreća za spavanje odlično je rješenje ako ste osjetljivi na čistoću, a niste sigurno kakve su plahte koje ste dobili. Osim toga, vreća za spavanje može poslužiti i kako zavjesa da dobijete malo privatnosti dok spavate.

  1. Slušalice za redukciju buke

Volite li zaspati uz glazbu ili ste jednostavno osjetljivi na buku (a pritom vam smetaju čepići za uši), kupite bežićne slušalice koje reduciraju buku, stavite neki album da svira i utonite u san.

  1. Lokoti

Nikad ne znate s kim ste u sobi pa unaprijed nabavite nekoliko lokota ili sličnih spravica za zaključavanje torbi kako biste osigurali svoju torbu. Mnogi hosteli nude ormariće na zaključavanje, no ako ih nema, lokot će biti prava stvar koja vam treba. Ponesite od kuće i lokot za bicikl jer njime možete privezati torbu za nogu svog kreveta ili radijatora.

I budite uredni! Neka vaše stvari budu na vašem krevetu i ormariću, nikako okolo po sobi.

A post shared by Happy Hostel (@happyhostel_oren) on

PROČITAJTE JOŠ:

Stvari na koje nikako ne smijete zaboraviti prilikom pakiranja

14 trikova koji će vam poboljšati putovanje

40 savjeta iskusnog putnika: Pripremi se za putovanje like a boss!