Vodiči

Zemlje u kojima je glavni desert – zemlja!

datum objave | 09. veljače 2017.
5497

Ako posjetite Haiti, na tamošnjim tržnicama možete kupiti neobične kekse. Suhi su, okruglog oblika i napravljeni su od blata. Jestivi „blatnjavi kolačići“ mješavina su gline, soli, ulja i vode. Nemaju veliku nutritivnu vrijednost, no za siromašne ljude dovoljno je da prežive. Samo jedan kolačić dnevno dovoljno je da utaži glad. Za jedenje blata postoji i stručan termin – geofagija!

Na Haitiju tržište kolačića od blata cvate. Siromašna karipska država (ujedno i najsiromašnija zemlja na sjevernoj hemisferi) koju je 2010. pogodio strahovit potres, ima oko 11 milijuna stanovnika koji si ne mogu priuštiti sve više cijene hrane. Oko 80 % Haićana živi s manje od 14 kuna (2 USD) dnevno, dok je hrana skupa. Primjerice, dvije šalice riže koštaju oko 4 kune (60 centi), dok glina za izradu 100 kolačića košta 5 USD-a, što je oko 35 kuna. Kolačić od blata košta 5 centi, dakle za kunu se mogu kupiti njih 3, što je 3 dana hrane!

Zloglasni slam Port-au-Prince, poznat kao Cité Soleil, glavni je centar proizvodnje ovih kolačića, gdje čitave obitelji ovise o proizvodnji kolača od žute gline koji mnogima zavaravaju probavni sustav. No očaj i glad natjerali su ih na to.

U svijetu danas ima oko milijardu siromašnih ljudi, a posebno su ugrožene žene. Naime, čak 7 od 10 ljudi koji su gladni su upravo žene, iako upravo one proizvode ¾ sve hrane. Žene se uglavnom odriču hrane da bi nahranili djecu, a curice i trudnice imaju povećani rizik od manjka nutrijenata.

Osim siromaštva, kolačići od blata zanimljiviji su i zbog činjenice da su posebno dragi trudnicama.

U Africi je geofagija široko raširena među trudnicama. Otiđite na tržnicu u Nairobiju i vidjet ćete gotovo redove za kolačiće od blata, odnosno gline. Između 28 i 84 posto Afrikanki redovito jede proizvode bogate glinom. Prodaje se čak i u trgovinama, u pečenoj formi. Kako kolačići izgledaju poput kamenja, na tržnicama i u trgovinama vidjet ćete natpise “Mawe ya kula”, što na svahiliju znači “Kamenje za jelo”.

Zdravstveni aspekt jedenja zemlje

Neki znanstvenici smatraju da je glavni uzrok geofagije manjak željeza. Sastojci u zemlji bogatoj glinom mogu imati smrtonosne parazite i toksine. Proljev i gliste su česte nuspojave geofagije.

No isto tako kvalitetna glina može spriječiti trovanja te povećati imunitet fetusa u maternici. No trudnice ih ne jedu zbog toga, nego jer im pomažu protiv jutarnjih mučnina i žgaravice. Pogotovo im se sviđa miris svježe zemlje nakon kiše ili svježe ispečenih cigli.

Biste li ih probali?

Pročitajte još:

Afrika: Viza, cjepiva, odjeća i sve što trebaš znati prije puta

Kenija: U Nairobbery putujte kao siromah da vas ne opljačkaju