Gastro

Želucem kroz Porto i Lisabon: Franscesinha i kolači od bakalara, biste li probali?

datum objave | 05. lipnja 2017.
15219

Portugal definitivno nije destinacija za koju ćete na prvu reći da je poznata po mesu, ali kušate li tamošnje specijalitete od svinjetine, možda promijenite mišljenje. Dok smo u Lisabonu isprobavali sve morsko (vidi kraj članka za preporuke), posebno jela od bakalara koji je ovdje svetinja i svi imaju neki svoj specijalitet, Porto nam je ostao za meso.

Otići u Porto i ne probati legendarnu franscesinhu ili sendvič sa svinjetinom i mekanim ovčjim sirom, ili pak propustiti tripice u Portu, je kao da dođete u Bosnu i ne probate ćevape.

Francesinha- sendvič složenac koji „ubija“

Francesinha je sendvič, koji se radi od kruha, šunke, dvije vrste kobasica, steaka i pokriven je topljenim sirom te preliven gustim slojem umaka od rajčice i pive, a poslužuje se uz pomfrit. Napravio ga je imigrant Daniel da Silva još 1960-ih, a danas je taj sendvič gastro ikona grada koji se poslužuje

Za franscesinhu se dodjeljuju godišnje kulinarske nagrade, a u Cafe di Santiago koji godinama drži prvo mjesto u spravljanju ovog specijaliteta uvijek morate čekati na stol (mjesto ima više od stotinu stolica!). Vikendom nakon izlaska redovi za ulazak u Cafe di Santiago podsjećaju na notorne davne redove za kruh i šećer. Jednostavno se čeka. Nas je tamo odveo prijatelj koji tamo živi, jer kaže da nigdje drugdje stvarno nije tako dobra. Sam lokal je izgledom vrlo jednostavan i priprost, ne biste tamo ušli da se vodite izgledom, ali hrana….wow!

Rožata kao autohtono jelo

Iako neki vjeruju kako je rožata autohtona splitska delicija, činjenica jest da je ona autohtona na više svjetskih lokacija. Jeli smo je i na Kubi, a bome i u Portugalu. Isti okusi, isto sve. Kako vjerojatno znate kako izgleda i kakvog je okusa ova slastica, idemo dalje.

Tripaši – stanovnici Porta

Sjevernjake iz Porta pak pitajte gdje jesti tripice (fileke), jer je to njihovo autohtono jelo. Toliko popularno da stanovnike Porta u Portugalu zovu “tripaši” (slobodan prijevod). Naime, kako su u stara vremena mesna jela bila prilično rijetka i skupa u ovom tipično ribarskom mjestu, tripice su značile savršen mesni obrok.

Sendvič sa svinjetinom pojedite u Casi Guedes, neuglednom lokalu na uglu koji ima par vanjskih stolova. Ovo nije restoran, više fast food, plac->

Odabir mjesta za jelo po internetu

Informacije o lokalnoj tipičnoj hrani vjerojatno doznajete iz vodiča, no isto tako vjerojatno ju jedete na posve pogrešnim mjestima. Ako u Hrvatskoj izbjegavate turističke restorane koji nude 3u1 fish-grill-pizza za srednji meni od 70 kuna, onda ne biste trebali jesti na takvim mjestima ni kada putujete. Izgubljeni ste i ne znate kamo otići? Poslušajte naših par savjeta za pronalazak dobre hrane, a za kraj ću vam otkriti par skrivenih gurmanskih mjesta u Portugalu.

Old cute tram

U McDonald’s svratite samo po free wifi da pronađete dobar restoran

Ne jedite u McDonalds’ima i KFC-ovima (osim kad idete u Ameriku, gdje je to ipak dio mainstream kulture), ne pijte kavu u Starbucksu.
Ta mjesta su dobra jedino za par stvari: besplatan WC, punjenje mobitela i besplatni internet. Španjolski riblji restoran koji izvana izgleda kao ribarnica, turska mjesta za doručak ili portugalski bistro jedva da imaju WC, a kamoli internet. I zato je tamo super jesti. Nema turista, nema sveprisutnog engleskog (ništa protiv jezika, ali radije slušajte strastveni prepiranje portugalskog konobara s kuharom nego par Amerikanaca kako pogrešno izgovaraju sva mjesta, i to onako jako glasno, da svi u restoranu znaju da su ONI DOŠLI.

Ako ne znate kamo i što jesti u nekim zemljama, internet je zaista pun preporuka, a za lokalnu potražnju toplo preporučujem korištenje Tripadvisora i Foursquare aplikacije (za to vam treba internet, pa mjesta potražite ili prije puta ili na licu mjesta: zato služe mekdonaldsi i starbucksovi: da iskoristite besplatni internet kako biste pronašli prava mjesta.) Putem Foursquarea doznat ćete koja su popularna mjesta među lokalcima, i što trebate obavezno probati. Što manje preporuka (eng. Tips) na engleskom, to znači da je mjesto manje zatrovano komercijalom. I bježite od svih restorana koji nude 3u1: fish, grill & pizza. Restoran, baš kao i čovjek, mora biti fokusiran na nešto. Radite li sto stvari odjednom, velike su šanse da nijedna stvar neće ispasti dobro. Stoga tražite manja mjesta, možda čak “van ruke”, jer ćete tako vjerojatno dobiti nešto bolje od očekivanog.

Sjetilo me to prošlog ljeta, kad sam na povratku s godišnjeg odmora skočila do restorana Batak u zagrebačkom Španskom naselju. Bila je nedjelja navečer i suprug i ja smo bili JEDINI DOMAĆI gosti. Na Španskom, u dalekom i prilično bezveze kvartu za jednog turista. Oko nas su se pričali različiti strani jezici, a ja sam u jednom trenutku upitala tamnoputog gospodina sa stola do otkud se našao baš na tom mjestu. “Tripadvisor,” reče mi. Riječ je magično odzvonila restoranom i još se nekoliko ljudi okrenulo i reklo “We found it also on Tripadvisor!”  Jedan glas je rekao “Foursquare.”  Nastavili su pričati kako je hrana odlična i da nisu pogriješili što su potrošili malo više vremena i novac za taksi da probaju ćevape o kojima bruji internet. Na Tripadvisoru su bili među TOP 10 odredišta za pojesti dobru domaću hranu.

Tako smo i mi u Lisabonu radili: Prvo gledaš internet i preporuke, a zatim ideš jesti. Kako je Portugal morska država, a mi zaljubljenici u sve morsko, prvo smo htjeli probati jela od bakalara te ponudu ribe, rakova i školjaka.

Za prigristi probajte izvornu slasticu – kolače od bakalara. Bolinhos de bacalhau ili pastéis de bacalha napravljeni su od bakalara i krumpira te s dodatkom sira, jaja i luka. Čudnog su okusa za nekog tko nije baš na „ti“ s mirisom bakalara, ali ovo je nešto što definitivno treba isprobati. Kako da dođete u Hrvatsku i ne probate fritule za Božić? Tako i ovo treba probati, fino je.

Nude se i u drugim oblicima, poput male tortice. Uglavnom, bakalar je najčešće korištena namirnica u Portugalu i teško ćete ju zaobići jer jela od bakalara nudi valjda 90% restorana – i slastičarni.

Ova 3 mjesta u Lisabonu su nas oduševila:

  1. Canto da Villa  

Restorančić pored katedrale nudi domaću hranu, među kojima i izvrsno autohtono jelo bacalau com nata (bakalar na bijelo, zapečen u pećnici). Nude dnevne menije između 12 i 16h pa za stotinjak kuna možete pojesti juhu, glavno jelo i desert. Imaju terasu koja je otvorena za toplijeg vremena.

  1. Sea me

Najbolji riblji restoran u kojem sam ikad bila, smješten u samom centru Lisabona, usred kvarta Bairro Alto. Odaberete samo točno što želite jesti, i to da se odšećete do izloga kuhinje i kuharu govorite „to, to, to…“ i onda on uzima ribu, rakove i školjke ispred vas i krene ih pripremati. Ne kao u mnogim našim restoranima, da vam konobar dođe do stola s ribom manekenokom, a u kuhinji vam spreme ribu iz leda.

Velike tiger kozice (Black Tiger) su mnogima omiljen izbor, a dobijete ih prepolovljene na pola. Ne znate li očistiti ribu ili rakove, tu su konobari da vam pomognu. Naravno da u ponudi imaju i sushi, no ovdje je šteta ne probati nešto od glavne ponude iz mora.

Stoga, za morsku hranu ne propustite ovaj restoran. Dobro je ako imate rezervaciju jer je često nemoguće doći do slobodnog stola.

  1. Taberna da rua das flores

Malen restorančić u centru na svim je TOP gastro listama Lisabona, i to opravdano. Isprobajte puno manjih jela da doživite strašno ukusna jela s menija. Jela su 10 eura pa se više isplati ako vas je više, da probate od svega pomalo. Restoran otvara u šest, uvijek je gužva, no za lijepog vremena možete sjesti i vani ili pak pričekati s čašom vina da se oslobodi neki stol.

Ako vam se otvorio apetit, svidjet će vam se i AKCIJA: Aviokarte za Lisabon iz Zagreba 1424 kn

VEZANO:

Istražujemo Portugal: 1. dio- Lisabon

Portugal: Rupa u vodi izgleda kao portal u drugi svijet