Gastro

Zbog čega sam otišla u London drugi put u dva mjeseca? Zbog hrane.

Autor | Vjekica Buljan
datum objave | 31. svibnja 2017.
5484

Westminster

Neki će se možda sjetiti mog bloga na temu „prvi put u Londonu“ i obećanja o nastavku, ali za sekcijuIt-is-all-Greek-to-me, odnosno za vas koji se tek sad uključujete u priču o Londonu slijedi objašnjenje: prije 3 mjeseca sam otišla u London prvi put ikad i onda sam 5 dana nakon povratka u Hrvatsku kupila novu avionsku kartu kako bih se vratila da vidim jesam li ja to nešto umislila ili mi je taj grad zaista sjeo kao budali šamar.

Prvo brunch: sjevernoafričko jelo od goveđeg i ovčjeg mesa i poširana jaja

the good egg shakshuka

Lajtmotiv zadnjeg petodnevnog izviđanja bila je azijska kuhinja, jer zna se da ljubav kroz želudac ide. A ja volim London, ako je slučajno nekim čudom možda nekome promaknulo. 🙂

Najbolje krenuti s kvalitetnim doručkom, tako da ste sposobni na dobrim temeljima provesti dan šećući gradom. Moja prva postaja u Stokeyu (Stoke Newingtonu, mom kvratu u sjevernom dijelu grada) bio je The Good Egg, savršeno mjesto za kasni doručak, ali i brunch, u kojem se većinom služi židovska hrana. Namjerno ili slučajno, nisam saznala, ali ima smisla obzirom na mnogobrojnu zajednicu ortodosknih Židova koja živi u tom dijelu grada. Došla sam po kavu, ali sam krajičkom oka skenirala ljude koji su već pomalo sretni pijuckali svoje Bloody Maries i naručilashakshuku, odnosno poširana jaja u nečemu jako sličnom šalši, s halloumijem (sirom od ovčjeg i kozjeg mlijeka, inače ciparskim specijalitetom) i merguez kobasicom (sjevernoafrički specijalitet od goveđeg i ovčjeg mesa). Zapravo se ne služi s oboje, ali je konobarica bila toliko super da je shvatila da sam zbunjena i odlučila da je najbolje da uzmem oboje. Shakshuka je ona vrsta jela koje diže iz mrtvih i vjerojatno najbolji doručak šampiona za mamurluk. A još kad se u kombinaciju ubaci Bloody Mary… Uf!

Chinatown

Naspavana, sita i sretna krenula sam u Natural History Museum, pričekala autobus prvo s krive strane ulice, a onda i s prave, pogledala dinosaure i saznala za projekt “Hold the World”. Naime, uz pratnju Davida Attenborrougha, čovjeka koji od 1952. godine radi kao narator za BBC, posjetitelji će se moći upoznati s primjercima koji su inače vidljivi samo iza stakla i to kroz uranjajuće iskustvo u proširenu stvarnost. To znači da će posjetitelji moći koristiti naprave poput Oculus Rifta za jedno sasvim novo iskustvo svijeta oko nas i to u pratnji najboljeg glasa u Velikoj Britaniji. Središnji dio muzeja bio je zatvoren za posjetitelje, tako da nisam vidjela plavetnog kita, ali i dinosauri su bili i više nego super.

Vjekica: Zašto je London glavni grad Europe i što i kako ako ste first timer?

Ella Dvornik: Sve što trebate znati prije posjeta Londonu iz prve ruke

Izložba za koju se čeka u redu satima i kafić s mačkama

Tate Britain

Istovremeno se u Tate Britainu održavala velika retrospektivna izložba Davida Hockneya, jednog od najvažnijih britanskih umjetnika 20. stoljeća, na koju sam pokušala otići čak 2 puta, ali bezuspješno. Toliko je bila popularna da se red za ulazak čekao i po nekoliko sati! Kada sam drugi dan opet pokušala doći do ulaznice , tamo negdje oko podneva, e tada su se prodavale ulaznice za ulazak u 17:00 sati. Odlučila sam poslijepodne ipak provesti u vijetnamskom restoranu negdje u Shoerditchu, uz frendove i japansko pivo. A netom prije sam naletjela na kafić s mačkama u izlogu, Lady Dinah’s Cat Emporium.

CAT EMPORIUM

kafic s mackama

Obzirom da je vrijeme bilo savršeno za šetnju, na putu do Chinatowna obnovila sam turističko znanje, odnosno prošla sam poredWestminstera i Parlamenta, gdje se nedavno dogodio teroristički napad. Život je nastavio dalje, a tragičnom događaju svjedoče svijeće i poruke uz mjesto gdje je poginuo policajac. Šećući dalje stigla sam do Trafalgara kojem je u tijeku bila tonska proba za nekakav koncert pod pokroviteljstvom londonskog gradonačelnika. Ono što je super u cijelom tom prometnom košmaru autobusa, automobila i ljudi je trenutak u kojem sam osvjestila da u to vrijeme ljudi izlaze s poslova i da se život nastavlja na ulicama, ispred pubova i restorana, pravi #TGIF trenutak.

Trafalgar Square

Na koktele i dim sum u Opium

U Chinatownu je bila gužva, sva su mjesta bila krcata, pa sam postala malo nervozna tražeći Opium, odnosno super mjesto za koktele i porciju dim suma koje sam našla kao preporuku preko Doja, korisne aplikacije koja svaki tjedan izlistava događanja po gradu, koncerte, izložbe, mjesta za izlaske i restorane i barove. Čak dobijete i 15 funti popusta na vožnju Uberom uz njihov promo kod. E, sada kad sam spomenula Uber, ispada da većina vozi Toyotu Prius i da su svi vozači Ubera s kojima smo porazgovarali bili zaista dragi i susretljivi. I da, ama baš svi su rekli da ne bi voljeli živjeti nigdje drugdje jer je London najbolji grad na svijetu. I will second that.

Opium je dim sum parlour (mjesto gdje jedete kineski dim sum) nalazi se na 4 minute hoda od Piccadily Cirkusa , no karta mi je pokazivala da se nalazi usred zida zgrade. U jednom sam trenu odustala i baš tada sam ugledala elegantan, gotovo neprimjetan natpis iznad vrata, s korpulentnim gospodinom podno njega. Čitajući o Opiumu, vidjela sam napomenu o rezervacijama i kako kad prođete mrke redare na ulazu upadate u stvarno cool mjesto. Pitala sam mogu li ući, na što me gospodin pogledao s malenim podsmijehom.

Onda je skužio da sam solo, pa je preko bubice provjerio ima li mjesta i poslao me na treći kat gdje me pred vratima dočekao konobar i smjestio za ogromi šank, odnosno stol za kojem je sjedilo još nekoliko ljudi. Prisluškujući par do mene, Brazilca i Španjolku, još jednom sam se sjetila kako je super biti poliglot, i prisluškivati ljude, a da ni ne slute. Malo misto zauvijek!

Opium Dragon Fly

Ispijajući svoj Dragon Fly koktel zvjerala sam okolo čekajući dumplinge, skenirala izbor whiskya kroz ćakulu s barmenom i uživala u rijetkim trenucima kada mi je baterija na telefonu na jadnih nekoliko posto, pa zapravo odustanem od nepotrebnog scrollanja i pokušaja incognito fotkanja. Prostor je malen, nekako intiman, pa ne želite biti onaj turist koji mora slikati apsolutno sve.

Opium dumplings

Kada su stigli moji začinjeni pačji dumplinzi pokušala sam opaliti fotku, ali u lošim paparazzi pokušajima sve su fotke ispale mutne. Uspjela je jedna u momentu kada u košari više nije bilo ničega. Ne treba mi puno da budem zaista sretna, pomislila sam kada sam s pobjedonosnim osmijehom izašla na ulicu. Btw, Opium radi tek od 17 sati pa do 1 ujutro.

Najbolji curry u Camdenu

Camden Lock

Ako ste pratili Crvenog patuljka“, britanski sci-fi sitcom iz devedesetih, onda znate da uz chicken vindaloo, začinjeno indijsko jelo, najbolje ide lager! A najbolji curry mog života sam pojela negdje naCamdenu, četvrti koja je nekoć bila simbol kontrakulture i u kojoj je rođen punk, a danas je već polako, ali sigurno još jedna gentrificirana točka na karti Londona. Kako je jednom netko rekao, pohlepa izjeda London, samo nitko nije vjerovao da će “zagristi” i u ovaj dio grada i pokušati od njega napraviti Borough Market sjevernog Londona.

Design Museum

Deisgn Museum interijer

Za kraj sam ostavila još jednu poslasticu za one koji poput mene vole gmizati po muzejima: relativno nedavno otvoren je novi Design Museum u Kensigtonu, a osim jedne stalne izložbe, u programu se izmjenjuju tematske izložbe. Pogledala sam jednu od ruskoj propagandi, a upravo sada je u tijeku izložba o kalifornijskom dizajnu za kojeg se smatra da je nova “Made in Italy” kvaliteta. I u njemu sam bila 2 puta, što ćete, retrogradni Merkur i ležerne procjene udaljenosti između dviju točaka kretanja.

Design Museum predmeti

Nećete vjerovati, ali u London idem opet za mjesec dana. Ali obećavam da neće biti trećeg reporta, iako mi je plan sada napokon otići i južnije od Southwarka, dakle u Brixton i Peckham.

Ako sam vas uvjerila da se isplati provoditi vrijeme u Londonu, i ne želite li putovati niskobudžetnim avioprijevoznikom 17 sati preko Zadra (lekcija naučena, ne isplati se), pošaljite mail na travel@nomago.hrkako bi vam pomogli pronaći najbolje avionske karte, jer kažu mi da je London najljepši u srpnju.

P. S. U gradu gina, ne pijte onaj iz Sainsbury’sa. Nije ni čudo da mu je nadimak Mother’s ruin.

Zašto je London glavni grad Europe i što i kako ako ste first timer?

Ella Dvornik: Sve što trebate znati prije posjeta Londonu iz prve ruke!

Hipsterski New York, Amsterdam i London: Otvoreni prvi avokado bar i restoran na svijetu, nude i burgere!

U Londonu otvoren prvi restoran za nudiste, preko 40.000 rezervacija u startu