Tips&Tricks

Zašto vas stjuardese u avionu dočekuju s rukama iza leđa?

datum objave | 29. svibnja 2017.
17305

Kad ulazite u nečiju kuću, domaćin vam obično srdačno pruži ruku dobrodošlice. Zašto onda stjuardi i stjuardese kao domaćini u avionima drže ruke iza leđa? Da izbjegnu rukovanje zbog mogućih bacila ili je posrijedi nešto drugo?

Iako vjerojatno to niste ni primijetili jer ulazeći u avion imate druge misli, poput onog gdje je vaše sjedalo i hoće li biti dovoljno mjesta za prtljagu i noge, kabinsko osoblje vas dočekuje srdačnim osmijehom i pozdravom, no sve hands-free.

I kad se smjestite, tik pred let, netko od kabinskog osoblja će prošetati zrakoplovom. Prvo kako bi provjerili da ste vezani, kako su spremnici za prtljagu dobro zatvoreni i slično, pri čemu naravno koriste ruke. Ponekad će neka stjuardesa prošetati opet držeći ruke na leđima i neće se obazirati na vaše poglede ili pozive. Zašto to radi?

Stjuardi i stjuardese koji stoje na ulazu u zrakoplov ili njime šeću držeći ruke na leđima rade jednu stvar: broje.

U rukama drže jednostavni kliker koji služi da lakše izbroje sve putnike, kako bili sigurni se broj putnika na papiru podudara s brojem putnika na sjedalima. Na manjim letovima to mogu raditi i bez klikera, no na letovima gdje je 100 pa čak i do 600 putnika, brojanje je puno lakše uz malu ručnu mašinu.

Prvo vas prebroje na ulazu, a zatim šećući niz prolaz zrakoplova. Dvostruka provjera je zapravo uobičajena kako bi se izbjegle eventualne greške pri prvom brojanju.

Zašto to rade iza leđa? Kako ne bi privlačili pažnju na to što rade i možda nekog uzrujali.