Tips&Tricks

Zašto trebate putovati s unlockanim telefonom? Da uštedite novac!

datum objave | 08. veljače 2016.
4686

Na putovanjima, uvijek nastojimo uštedjeti na nepotrebnim troškovima koji se mogu izbjeći, zar ne? Pročitajte kako najbolje iskoristiti od onoga što nam tehnologija pruža u 21. stoljeću, a da ne nestanete s lica zemlje (osim ako to sami zaista ne želite), odnosno kako (is)koristiti telefonske usluge za vrijeme putovanja na najisplativiji način.

Za početak, odredite za što najviše koristite telefon, odnosno želite li:

1. telefonirati

2. provjeravati društvene mreže i email

3. ostati u kontaktu s novim prijateljima koje ste upoznali  na putovanju

Ukoliko želite telefonirati…

… koristite Skype i WiFi. Besmisleno je bacati novac na telefonske usluge i međunarodne pozove, jer jednostavno koštaju puno. Koristite besplatne servise, poput Skypea ili Vibera i ostanite u kontaktu s kime god želite za gotovo nula kuna troška. (Kažemo gotovo, jer možda ćete negdje imati otvorenu mrežu na koju se možete spojiti, ali može se dogiditi da ćete trbati sjesti negdje i popiti piće, kako bi dobili pristupne podatke za internet. U svakom slučaju, iz situacije izlazite kao pobjednici.)

Kao iskusni putnici, znate i sami da 50% dobro obavljenog posla čini pametno planiranje, zato, ako npr. vaši roditelji kojima se želite javljati s putovanja, nisu baš tehnološki potkovani, instalirajte im Skype i pokažite im kako ga koristiti. Opet, jedna briga manje na check listi.

… ili pak vaditi mast svojim prijateljima na društvenim mrežama

WiFi će također biti i sasvim dovoljan za apdejtanje statusa na vašim profilima na društvenim mrežama, tako da ćete se moći u real timeu hvaliti izležavanjem na nekoj pješčanoj plaži (dok u Hrvatskoj pada kiša) ili najvećim škampima koje ste u životu pojeli za neke sitne novce na npr. Šri Lanci. 😉

Uostalom, omogućit će vam pristup i dvjema vrlo korisnim aplikacijama: Google mapama i Trip Advisoru, što znači da u niti kojem slučaju nećete biti izgubljeni! Ipak, za potpuni doživljaj, ne sramite se ponekad upitati za upute ili savjete lokalce, sve je to dio nezaboravnog iskustva kojeg dobijete putovanjem.

Kako ostati u kontaktu s ljudima s kojima putujete ili koje ste upoznali na putovanju?

Međunarodne tarife za telefoniranje

Vaš trenutni pružatelj telefonskih usluga vas može (privremeno) prebaciti na svojevrsnu međunarodnu tarifu, ali ova opcija ne vrijedi toliko troška, ni truda. Ove se tarife često određuju prema zemljama u koje putujete, tako da neće raditi u čitavom svijetu. Ukratko, ovu opciju ne preporučujemo.

Međunarodni roaming

Ovo je definitivno najgora opcija, osim ako ne želite životnu ušteđevinu spiskati na apdejtanje statusa na Facebooku. Jednostavno, ne isplati se.

Najam/kupovina telefona na destinaciji

Ovo je vjerovali, ili ne, često povoljnij aopcija od dvije gorenavedene. I super je plan ako putujete u samo jednu zemlju, jer tada se ne morate brinuti o cijenama vašeg matičnog pružatelja usluga, već ćete dobitio funkcionalan uređaj na gotovo. Također, u većini zemalja se mogu kupiti jefitini telefoni po cijeni od otprilike 20$. Ubacite lokalnu SIM karticu i to je to. Kada budete odlazili telefon možete ili pokloniti nekome kome treba ili ga reciklirati.

Međunarodna SIM kartica

Ako kupite međunarodnu SIM karticu, radit će u svakoj zemlji svijeta. Praktično, ali opet skupo rješenje, jer će vas koštati negdje od 5 do 20 puta više od vaše lokalne SIM kartice. Karticu možete dobiti i u našoj poslovnici u Zagrebu. Nazovite nas na nesplatni broj 0800 1998 za sve dodatne informacije.

Dobitna kombinacija: otključani telefon + lokalna SIM kartica

Ovo je pobjednička, najjeftinija opcija. Otključajte telfona prije polaska na put i u novoj zemlji kupit enovu karticu. ne bi vas trebala koštati više od 20$ (u Vietnamu smo npr. kupili lokalnu SIM karticu s neograničenim brojem poziva i poruka te 5GB podatkovnog prometa za samo 4$). Jedina mana ove kombinacije je ta što je ponekad teško nabaviti lokalnu SIM karticu. Obično se kartice mogu kupiti odmah nakon što sletite na destinaciju, ali to ne mora uvijek biti slučaj. Pročitajte kako proći jefitno, ali dobro prilikom kupovine lokalnih SIM kartica diljem svijeta.

Ako se budete morali dodatno potruditi oko pronalska lokalne SIM kartice, sigurno će to biti iskustvo koje će dati poseban osjećaj vašem putovanju, jer tako ćete se dovesti u situaciju u kojoj se inače vjerojatno ne bi našli i doživjeti nešto što inače možda ne biste doživjeli.