Novosti

Zašto su avioni uglavnom bijele boje?

datum objave | 18. travnja 2020.
12946


Avioni su bijele boje, barem većinom. Nekako smo naviknuti viđati ih takve, tek s ponekom linijom i istaknutim logotipom u drugoj boji. Poneke aviokompanije se odvaže na bojanje pa smo tako mogli vidjeti potpuno crn avion Air New Zealanda, a ta je kompanija jednom zgodom i ogroman Boeing 777 pretvorila u oglas za Gospodara prstenova, jednako kao što je Southwest imao golišavu djevojku polegnutu duž avionskog trupa kao reklamu za Sport Illustrated. Ima i ružičastih, žutih, plavih ili pak zelenih zrakoplova, no to su iznimke. Zrakoplovi su uglavnom bijele boje iz više logičkih razloga.  

    1. Bijela boja bolje drži avion hladnim

Glavni razlog zašto su zrakoplovi obojani u bijelo jest refleksija sunčeve svjetlosti te minimiziranje i zagrijavanja i potencijalne štete od sunčeve radijacije. Nos zrakoplova se radi od plastike i kompozitnih materijala poput karbonskih vlakana i staklene vune, za razliku od metala ili aluminija koji su na ostalim dijelovima zrakoplova, a ti su materijali posebno osjetljivi na oštećenja od sunca. Nos se ne može napraviti od metala jer je u njemu smješten radar koji omogućuje da zrakoplov učinkovito leti.

    2. Jeftinije je


Osim što se bijela boja manje zagrijava i time smanjuje troškove hlađenja unutar kabine, uporaba dodatnih boja znači i dodatnu težinu, a to u prijevodu znači da se troši više goriva. Boja dodaje između 273 i 544 kilograma težine, a 544 kilograma su otprilike teški kao 8 putnika više.  I sama boja također nije malen trošak, odnosno košta između 50.000 i 200.000 USD-a. Bojanje traje između 2 i 3 tjedna, što znači da zrakoplov u tom razdoblju nije u pogonu, što isto treba uračunati u trošak, odnosno propuštenu priliku za zaradu. EasyJet je, primjerice, uspio smanjiti operativne troškove za 2% samo jer su zrakoplove prebojali tanjom aerodinamičnom bojom. Kada ti je godišnja potrošnja goriva oko 1,2 milijarde USD-a, onda tih 2% nije zanemarivo jer iznosi 22,4 milijuna USD-a.

Zašto se svjetla prilikom uzlijetanja i slijetanja priguše?

    3. Bijela boja ne blijedi

Direktno povezano s uštedom jest i činjenica da bijela boja ne blijedi, dok će druge boje nužno izblijedjeti pod utjecajem sunčevog svjetla, posebice na visokim visinama gdje je radijacija ogromna i povećava proces blijeđenja. Zrakoplov bijele boje će dulje izgledati novije i razmak između dva bojanja će biti puno veći nego kod ostalih zrakoplova.   

    4. ​Obojani avioni se teže prodaju

Još jedna stavka koja je povezana s novcem jest i ta da će se zrakoplov bijele boje lakše prodati ili unajmiti. Mnogo avioprijevoznika duguročno unajmljuje zrakoplove, a puno je jednostavnije nalijepiti logotipove na zrakoplov, nego se dati u kompletni „makeover.“

    5. Povećava vidljivost

Zrakoplovi bijele boje pticama olakšavaju detekciju i izbjegavanje sudara, stoji u jednom istraživanju koje je 2011. godine objavio  časopis Human-Wildlife Interactions. Međutim, stručnjaci se slažu da to ne znači da zrakoplovi drugih boja povećavaju rizik letenja.  

PROČITAJTE JOŠ: