Tips&Tricks

Zašto sjenila moraju biti otvorena prilikom uzlijetanja aviona?

datum objave | 08. travnja 2020.
15698

Podignite svoja sjedala, sve stvari spremite u prostor iznad sebe ili ispod sjedala, zavežite sigurnosni pojas, ugasite uređaje i podignite sjenila na prozorima –  ovako najkraće zvuče upute jednom kad sjednete u avion i kreće polijetanje. Sve vam je jasno više-manje, ali kakve veze ima sa sigurnošću to jesu li sjenila na onim malim prozorčića gore ili dolje?

Krenimo redom. Sigurnost putnika prioritet je broj 1 u zrakoplovnoj industriji. Iako većinu sigurnosnih mjera koje se poduzimaju upravo zbog samih putnika prolazimo na samim terminalima, postoje i one manje očite sigurnosne mjere, poput podignutih sjenila,  koje također imaju utemeljenu svrhu.

Za početak, avioni trebaju udovoljavati strogim konstrukcijskim i dizajnerskim zahtjevima, kako bi poštivali zakonske okvire. Regulacije poput ovih jamče određene sigurnosne standarde, jer kada letite nebom nekoliko stotina kilometara na sat, s punim tankom goriva i stalno trebate biti na oprezu zbog prevrtljive ćudi vremenskih (ne)prilika, sigurnost i kvalitetna konstrukcija su najbitniji.

Uz ovo, sami putnici igraju važnu aktivnu ulogu kada je u pitanju njihova vlastita sigurnost, jer svatko poznaje postupak koji kreće nakon polijetanja. Posada aviona pokazuje sigurnosne procedure, provjeravajući imaju li svi zavezane pojaseve i pogašene elektroničke naprave. I tu dolazimo do famoznog objašnjena ZAŠTO:

Objašnjenje: statistike kažu da se najveći broj nesreća događa prilikom polijetanja i slijetanja i otvoreni prozori znače jednostavno da postoji više očiju koje gledaju na pistu i paze što se događa. Jednostavan logički niz nalaže da ako više ljudi obraća pozornost na ono što se događa izvan aviona, veća je šansa da se na vrijeme uoči potencijalni problem i spriječi nesreća. Putnici sa svojih mjesta mogu vidjeti krila, motore i ostale dijelove aviona koje sam pilot ne može vidjeti ili nešto što može promaknuti osoblju posade, zbog toga što su zaposleni drugim sigurnosnim protokolima. Ako putnik nešto uoči, može upozoriti članove posade koji će procijeniti opasnost situacije i pravilno reagirati.

Možda nikada nećemo sa sigurnošću znati koliko je nesreća ova jednostavna mjera opreza spriječila, ali realno, ovim se ne traži puno od putnika, a mogu se spriječiti katastrofe. Putovanje zrakoplovom upravo je zbog svih ovih mjera opreza najsigurnije putovanje; prema Discoveryu, šanse da osoba nastrada u avionskoj nesreći iznosi 1:11 milijuna, dok šansa za prometnu nesreću iznosi 1:5000. Za usporedbu, šanse da vas napadne morski pas iznose 1:3.7 milijuna.

Sada kada smo spomenuli neke omjere, jasno vam je da putovanje avionom poprilično sigurno te da se ne trebate bojati letenja.