Novosti

Zašto se svjetla prilikom uzlijetanja i slijetanja priguše?

datum objave | 07. travnja 2018.
11457

Svjetla u zrakoplovu priguše se za vrijeme uzlijetanja i slijetanja, zna to većina putnika. No znate li zašto se to radi?

Glavni razlog prigušenja svjetla u zrakoplovima jest sigurnost. Očima treba privikavanje pa se tijekom slijetanja i uzlijetanja smanjuje snaga svjetla kako bi piloti i putnici imali bolji pregled situacije van zrakoplova, ali i prilagodljiviji vid u slučaju potrebe. Drugi razlog jest smanjenje potrošnje snage motora prilikom polijetanja.

Sigurnost u avioprijevozu je od izuzetne važnosti te se radi bilo što što može povećati njezinu razinu. Stoga se i vidljivost prilikom dvije najvažnije operacije tijekom leta uzima s posebnom pažnjom. Prigušenje svjetala u direktnoj je korelaciji s otvaranjem sjenila na prozorima, a s ciljem povećavanja vidljivosti.

Zašto sjenila moraju biti otvorena prilikom uzlijetanja aviona?

U slučaju nesreće, oči će se lakše priviknuti na novonastalu situaciju ako su već priviknuta na mrak. Inače očima treba između 10 i 30 minuta da se u potpunosti priviknu na iznenadni mrak, a to je u slučajevima evakuacije po mraku dosta velik problem. Osim toga, s prigušenim svjetlima bolje se vide osvijetljeni prolazi i znakovi upozorenja.

Vrlo jednostavno objašnjenje.

DOZNAJTE JOŠ:

·  Kako avioni uspiju poletjeti i ostati u zraku?

·   Zašto su prozori na avionu obli?

·  Spavaju li piloti na dugačkim letovima?

·  Pravi razlog zašto je u zrakoplovima hladno

·  Što znači onaj zvuk DING u zrakoplovima?

·  Zašto avioni ostavljaju bijele tragove na nebu?

·  Avionski etiquette: Čiji su nasloni za ruke u avionima?