Novosti

Zašto putnici na letovima naručuju sok od rajčice?

datum objave | 06. prosinca 2018.
3351

Zašto putnici na letovima naručuju sok od rajčice?

Sok od rajčice nije nešto što biste inače naručili u kafiću, a zašto ga onda velik broj ljudi zatraži u avionu? Ako niste do sada to primijetili, obratite pažnju kada idući put letite.

Avionska hrana, to zna svatko tko ju je probao, nije neko kulinarsko iskustvo u pozitivnom smislu. Naša su osjetila drugačija na 10.000 metara u visini. Osjeti okusi i mirisa ne funkcioniraju tako dobro zbog smanjene vlage zraka, a kabinski pritisak još više utječe na otupljenje. Hrana je nekako bezukusna. No sok od rajčice zapravo ima bolji okus.

Uobičajeni „zemljani“ okus postaje sladak, pravi voćni. Onaj umami element rajčice postaje izražen kada su svi drugi okusi oslabljeni.

Postoji nekoliko istraživanja koja su to dokazala. Jedno od njih je napravila i Lufthansa još 2010. godine kada su primijetili ogromnu popularnost soka od rajčice – te su godine prodali 200.000 litara ovog napitka!

Kao razloge zašto ljudi naručuju sok od rajčice u avionima navode se različiti razlozi. Neki smatraju da ljudi žele naručiti nešto zdravo, drugi pak da je stvar navike kao što inače jedete kokice u kinu, dok treći pak smatraju kako je napitak hranjiv pa ga uzimaju oni koji su gladni ili ne žele platiti jelo na kratkim letovima. Rajčica, naime, ima puno vlakana i vode te stvara osjećaj sitosti. To je zapravo hladna juha pa je mnogima besplatan obrok.

PROČITAJTE I OVO:

Pošalji upit