Novosti

Zašto nije dobro biti u ljubavnoj vezi sa solo putnikom?

datum objave | 13. veljače 2018.
5342

Za neke je putovati solo nemoguća misija. Za druge je to jedina moguća misija. Solo putnici su posebna vrsta putnika, mogli bismo reći čak i posebna vrsta ljudi. Oni su individualci koji su neovisni, snalažljivi, spontani, otvoreni prema novim stvarima, štedljivi i radoznali. Onima koji nikad nisu putovali sami, ovakvi samotnjaci ponekad se učine čudnima, asocijalnima i kao da su vječno u potrazi za nečim. Ali što kada ste u vezi s nekim takvim, nekim tko jedva čeka da krene na put, ali bez vas po mogućnosti? Svakom treba osobni prostor u vezi, gotovo svatko ima hobi, samo je nečiji hobi istraživanje svijeta, što podrazumijeva biti udaljen u voljene osobe na drugom kontinentu. Je li pametno biti u vezi s takvom osobom?

Zašto ne?

U društvu koje nas tjera u nekakav red (idi na fakultet, dobij diplomu, nađi posao, oženi se, kupi kuću, dobij dijete, radi do penzije), svi koji su izvan tog idealnog reda se smatraju čudnima. Solo putnici su samo jedni od tih čudaka, koji pronalaze svoj put, svoj red. Njima više vrijedi živjeti u trenutku, nego živjeti za život iza penzije, za neko udaljeno doba. Ili za onih 15 dana godišnjeg odmora godišnje.

Solo putnici su sad tu, sad ih nema

Solo putnicima više se sviđa život pun iznenađenja, nego stabilnost ili rutina. Ali nisu svi jednaki, nemojte da vas apriori netko odbije jer ga često nema kod kuće. Neki vole istraživati, ali ipak imati stabilnu bazu, netko da ih čeka, nekom da mogu sve ispričati. Ako ste u vezi sa solom putnikom, možda s njim neće provesti neke bitne trenutke, i na to trebate biti spremni. Kao i za rečenicu „Imam kartu za novu destinaciju!“ svakog trena.

Zašto barem jednom u životu trebate putovati sami

Ako niste tip osobe koja može stalno nekog čekati ili ne može se pridružiti putniku na njegovim istraživanjima ako vas pozove, nemojte puno očekivati od veze s drugim putnikom, kojem je to životni poziv. Ne govorimo tu o nekom tko ode na tjedan dana planirarenja solo nekamo jednom godišnje, već o onom koji se s tog planinarenja vrati svakih par mjeseci doma na tjedan dana da opere odjeću i zaradi nešto u fušu.

Ne trebaju vas

Solo putnici su naviknuti da sve mogu sami. Kupiti kartu, pronaći smještaj, odspavati u ležaljci ako nisu uspjeli naći smještaj, izvući se iz potencijalno opasne situacije… oni se jednostavno znaju snaći. Oni mogu bez svih udobnosti i komocije koje im nudi veza s vama, i zato su „najteže osvojivi tipovi“ ljudi. Vrijedi jednako za muškarce i žene koji solo putuju.

Štede samo za putovanja

Trebate biti spremni da ćete često čuti „ne mogu/ne možemo to sad kupiti, čuvam za putovanje.“

Sve je podređeno putovanjima. Ne kupuje se odjeća, kupuju se iskustva. Solo putnici uglavnom ne vole poklanjati stvari jer žive drugu filozofiju- poklanjaju se iskustva, ne stvari. A i štede. Kad poklanja, radije će vam pokloniti aviokartu za neku destinaciju, nešto iskustveno, nego novu torbicu. Volite li torbice, pripremite se na razočaranje. Ili ne? Možda dobijete backpack!

Za one u vezama: Zašto smo zbog putovanja bolji par

Znaju izgledati zapušteno

Solo putnici obično putuju s backpackom na leđima i tamo uguraju što je više potrebnih stvari. No majice se brzo zaprljaju, brada naraste u sekundi, stopala postanu gruba ako stalno nose japanke ili hodaju bosi, frizura je često zapetljana, ako je ima…

Nemaju tradicionalni posao 9-17h

Solo putnici su slobodnjaci uglavnom u svemu, tako i u poslu. Kako trebaju novac za putovanja, bave se različitim stvarima, a primarno fotografiranjem, pisanjem, možda rade neki IT posao pa mogu raditi od bilo kuda, možda izrađuju nakit pa ga prodaju na putovanju, možda na samom putovanju rade kao konobari ili beraču jabuka… oni vole sve osim tradicionalnog posla gdje bi imali maksimalno mjesec dana godišnje za putovanja. Tako da ako mislite dignuti kredit za stan s takvom osobom, dignut ćete ga vjerojatno sami jer banke ne vole ovakve freelancere.

Ne razumiju druge, a ni vi njih

Putnici koji su upoznali mnogo kultura, jeli različita jela i prošli kojekakva iskustva različiti su od vas u koječemu. Oni neće razumijeti stres zbog šefa, rokove koje postavljaju klijenti, poreze i silnu administraciju s kojom se svakodnevno borite, gužve ili jednostavni trač o nekom „doma“. Oni ne čitaju novosti o poznatima, ne zanimaju ih „lijeve i desne“ vijesti svakog dana…pomalo s njima gubite teme za pričanje.

Budućnost nije linearna

Netko tko je navikao putovati sam i bez puno planova vjerojatno nema ni neke planove po pitanju budućnosti u smislu kupnje stana, braka ili nečeg takvog. Nerijetko tzv. „vječni putnici“ rade usput, planiraju usput, samo da mogu ići dalje. Njihova budućnost je osvajanje još više teritorija i „moram još ovo posjetiti ili uraditi“. Vidite uklapate li se u nečiji stil života. Možda i da, nisu svi ljudi isti, a pogotovo nisu svi putnici isti.

I nogometaši okače kopačke o klin, možda i solo putnik zavoli putovanja udvoje.

Pravi si putnik ako si uradio ovih 15 stvari

10 putovanja na koje bi žene trebale otići do 40. godine

Kako upoznati ljude ako putuješ sam i to ti dosadi

House-sitting i pet-sitting: Čuvanje kuće i kućnih ljubimaca u zamjenu za besplatan smještaj

Prekinuli ste, a trebali ste zajedno na put? Idite solo.