Novosti

Zašto ne biste trebali s plaža uzimati pijesak, školjke i kamenje?

datum objave | 26. srpnja 2019.
10393

Zašto ne biste trebali s plaža uzimati pijesak, školjke i kamenje?

Školjke su dom različitim životinjskim stvorenjima koje bez njih umiru. Ako volite s odmora kući ponijeti školjke, pijesak i kamenje, možda niste ni svjesni kakvu štetu radite i kakvu potencijalnu kaznu riskirate. „Pa što, to je samo jedna školjka“ nije opravdanje jer što bi se dogodilo da milijuni turista na nekoj lokaciji odnesu „samo jednu školjku“ ili „samo jednu vrećicu pijeska“? Budimo svjesni i odgovorni na putovanjima, a u prirodi jedini trag koji trebate ostaviti jest onaj svojih stopala. Ako već nešto trebate odnijeti s plaže, odnesite par komada plastike u obližnji koš za smeće.

U tri ljetna mjeseca 2015. godine na sardinijskom aerodromu Elmas zaplijenjeno je čak 5 tona pijeska. A to je samo jedan od tri sardinijska aerodroma. Ne čudi stoga što su vlasti od 1. kolovoza 2017. godine praksu uzimanja pijeska, kamenja i školjaka proglasile ilegalnom te su za to određene kazne i do 1000 eura!

Sardinija: Otok s bijelim pješčanim plažama, ružičastim plamencima i divljim konjima

Neobične pješčane plaže: 9 plaža s rozim, zelenim, crvenim ili crnim pijeskom

Dakle, ako vas i nije briga za ekosustav, prije nego pomislite da s neke plaže uzmete pijesak i školjke kao savršeni suvenir s putovanja, provjerite je li to legalno.

Zašto ne biste trebali s plaža uzimati pijesak, školjke i kamenje?

Zabrane i kazne diljem svijeta

Jedna je gospođa dospjela u medije jer su je uhitili nakon što je s plaže Key West na Floridi uzela 40 velikih školjaka. Iako na Floridi nije zabranjeno uzeti školjke, to se ne odnosi na one školjke koje u sebi imaju žive organizme. Spomenuta je gospođa tako morala provesti 15 dana u zatvoru te platiti 500 USD kazne.

U Tajlandu su 2018. godine uhićene dvije ruske turistkinje jer su posjedovale koralj. Mlade djevojke su kupile koralj u Phuketu, a vlastima ih je prijavio vlasnik smještaja u kojem su boravile. Privremeno su ih pritvorili te su nakon nekoliko tjedana puštene uz kaznu od 460 USD-a.

I na mnogo drugih lokacija vrijede slične zabrane poput ovih. Tako je na Zanzibaru strogo zabranjeno iznositi školjke, bez obzira na veličinu. Iako se školjke mogu kupiti u nekim trgovinama ili od djece na plaži, na aerodromu će vam pregledati prtljagu i ako nađu školjke, platit ćete visoku kaznu.

Filipini također imaju popis zabranjenih školjaka, a na popularnom Boracayu zaboravite na skupljanje pijeska. Kazne za prijestupnike su od 50 USD-a (za prvi put) do čak tri mjeseca zatvora.

Putovanje na Zanzibar: Tjedan dana na tropskom otoku

Na Havajima vjeruju da je loša sreća uzmete li kući komadić lave. Oni koji uzmu dio prirode sa sobom, nerijetko po dolasku kući kada saznaju za to vjerovanje poštom pošalju natrag kamenje s otoka, barem tako tvrde radnici u nacionalnom parku Hawaii Volcanoes. S pijeskom nije samo stvar loše sreće. Naime, od 2013. godine ilegalno je uzimati bilo koju količinu pijeska s havajskih plaža, a kazne sežu i do 100 000 dolara.

Jeftino na HAVAJE

Putovanje iz snova: Havaji i što tamo raditi

Zašto ne biste trebali s plaža uzimati pijesak, školjke i kamenje?

A kako manjak školjaka doprinosi uništenju ekosustava?

Možda je najbolje to objasniti na slučaju jedne plaže u Španjolskoj. Mjerenja broja školjaka na plaži Llarga počela su 1978. godine, a trajala su u dva navrata, od 1978. do 1981. te od 2008. do 2010. godine. Tijekom tih desetljeća nestalo je preko 60% svih školjaka.

Kad je istraživanje krenulo, cilj nije bio otkriti utjecaj na ekosustav već se radilo o paleontološkom istraživanju da utvrde što se događa školjkama kada živi organizmi koji ih nastanjuju umru. Tek su kasnije shvatili do kojih su podataka došli.

Tijekom 30-ak godina turizam je porastao za 300%, a broj školjaka smanjio se za 60%. Školjke su bitan dio priobalnog ekosustava: one su materijal od kojih ptice grade gnijezda, dom ili podloga za alge, morsku travu, spužve i mikroorganizme. Ribe ih koriste da se skriju od predatora, a račići kao privremeno sklonište.

Naravno, nisu sve školjke odnijeli turisti u svojim džepovima. Čišćenje plaža mašinama kako bi bile ugodnije za boravak turista također uklanja i uništava školjke, tako da je najbolje reći da turizam u cijelosti ima negativan učinak na ekosustav plaža.

I samo uzimanje pijeska nije bezazleno. Ružičasti pijesak na plaži otoka Elafonisi blizu Krete bio je privlačan turistima koji su ga uzimali u vrećicama i bocama kao suvenir. Pijesak koji je svoju boju dobio zbog naslaga pigmentiranih mikroorganizama ubrzano je nestajao pa su vlasti zabranile daljnje uzimanje. Unatoč tome, danas je boja pijeska tamo tek 10% one ružičaste boje koja je krasila plaža 20-ih godina prošlog stoljeća.

Vodite se onim da s plaže ne uzimate ništa što niste donijeli. Osim možda tuđeg komada plastike.

Vodič za roditelje: 30+ najboljih plaža za djecu u Hrvatskoj i Europi

Pošalji upit