Novosti

Zašto ne biste spavali u faveli? 5 stvari za napraviti kad ste u Rio de Janeiru

datum objave | 31. srpnja 2016.
4010

Rio de Janeiro atraktivna je lokacija i kad nema Svjetskog prvenstva u nogometu ili Olimpijskih igara, uglavnom zbog predivnih plaža, predivnih žena, najpoznatijeg karnevala, kipa Isusa i dobrog nogometa. Ok, to sve znate, ali što još trebate vidjeti za potpuni doživljaj Rija?

Predlažemo da pročitate blog Đine Jakir o tome kako joj je bilo u Riju, posebno dio oko spavanja i sigurnosti u favelama. Zgodno je doznati iz prve ruke takve stvari, jer je internet pun starih informacija, krivih informacija (zar nije nedavno Daily Mail upozorio turiste da voda u Hrvatskoj nije za piće?)  ili predrasuda (svi su Amerikanci debeli).

Idete li u Rio sada zbog Olimpijskih igara ili nekad kasnije, važno je znati nekoliko stvari, npr. što Brazilci ne vole: Ne jedite na ulici, ne hvalite Argentinu i ne pitajte ih pričaju li španjolski! ili da nosite dupli novčanik u slučaju da vas pokušaju opljačkati.

A potom i što su neki must-do u tom, nekad glavnom gradu, Brazila:

  1. Otići na plažu i zaigrati futevôlei


Znamo, nismo vam otkrili toplu vodu. No stanovnici Rija, koji sebe zovu cariocas, praktički žive na plaži.

Svi znate za Copacabanu i Ipanemu, zaputite se tamo i zaigrajte futevôlei  koji je kombinacija nogometa i odbojke na pijesku, a izmislili su ga cariocas, baš kao što su picigin izmislili Splićani.

David Beckham je na u dokumentarcu (nedavno prikazanom i na hrvatskoj televiziji), zaigrao ovaj divan sport, možete i vi!

  1.  Popeti se na brdo iznad Rija


Možete otiđi prema Isusu na Corcovadu ili se pak žičarom popeti na  Šećernu glavu (portugalski: Pão de Açúcar)otkud puca nevjerojatan pogled na cijeli Rio. Šećerna glava visoka je 395 metara, a navodno je ta monolitna stijena stara čak 600 milijuna godina. Do njezinog vrha vozi žičara, svakih 20 minuta, i tako već  čak 100 godina. Obzirom da je sva u staklu, pogled iz same žičare je spektakl, a vožnja predivno iskustvo.

  1. Plesati


Ne možete doći u zemlju gdje svi plešu i biti drvena marija. Čak i ako imate dvije lijeve noge, kad se opustite uz par caipirinha, sve će ići lakše. Ovdje se tradicionalno pleše samba, a najbolje je da posjetite neku od gafieras (dvorana za pless) u Lapi. Ovo mjesto ima ocjenu 5 prema korisnicima Tripadvisora, a nema bolje preporuka od onih koji su već nekamo bili. Lapa je nekad bila bogata četvrt s građevinama u kolonijalnom stilu, no počela je propadati 1930-ih. Sada je ponovo vrlo trendy, s brojnim kafićima i dvorana za ples koje su ostale još iz 20-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada je radnička klasa nakon napornog dana na poslu isplesavala svoj stres.

  1.  Posjetiti nacionalni park Floresta da Tijuca


Malo gradova na svijetu ima nacionalni par na 15 minuta udaljenosti od centra. Floresta da Tijuca je park velik 120 kvadratnih kilometara i predstavlja ono što je ostalo od prašume na Atlantiku, koja je sasječena u ovo što je danas Rio i okolica. Park je raj za planinare, ali i sve koji ne vole grad. Ne idite sami ni bez mape, jer se vrlo lako možete izgubiti, unatoč uhodanim putevima. I pazite na naočale, majmuni  ih vole krasti.

  1.  Posjetiti favelu

Jedna od najvećih ironija jest da najsiromašniji stanovnici grada imaju najbolji pogled na grad. na brdima u favelama žive oni najmanje sretni, u tzv. favelama koje su poznate kao opasne, posebno za turiste. No nisu sve više tkao opasno, jer su gradske vlasti uspjele pripitomiti neke dijelove, uništivši narko kartele. štoviše, u nekim se favelama danas može i odsjesti, doživjeti i taj dio. Jedna od glavnih je Rocinha, favela koja danas nudi hostelski smještaj i turističke ture u pratnji vodiča. Doživite i zalazak sunca u faveli Vidigal.

PROČITAJTE:

Iz prve ruke, Đina Jakir: Rio de Janeiro – kako smo spavle u faveli

Što Brazilci ne vole: Ne jedite na ulici, ne hvalite Argentinu i ne pitajte ih pričaju li španjolski!

Neobičan Brazil: Kafići Osama bin Laden, zabranjen solarij i ostale zanimljivosti

Hospitality kuće: Rio je spreman za zabavu, pogledajte gdje i što možete isprobati!

Brazil 2016: Lista 27 restorana gdje ćete super jesti u Rio de Janeiru!