Novosti

Zašto nas putovanje nekad užasno izmori

datum objave | 21. lipnja 2017.
4794

Nemamo svi istu viziju odmora. Onaj tko radi s ljudima najčešće bira odmor daleko od njih, onaj tko je na poslu često sam voli biti među ljudima, treći pak vole aktivni odmor koji četvrti ne mogu baš nikako razumijeti jer odmor po svojoj definicija odsustva fizičkog napora ne može biti aktivan. No poanta je da odmor treba opustiti čovjeka, a svatko se odmara na sebi najdraži način. I dok ćete se vi zavaljati u hladu s knjigom, ima drugih koji ne bi knjigu pročitali ni da im život ovisi o tome. Punimo baterije svatko na svom punjaču. A ako se pokušavamo natjerati da ispunimo nečiju tuđu viziju odmora i putovanja, često se vratimo kući umorniji nego ikad.

Da bi putovanje, odnosno odmor, imalo smisao, potrebno je da vas regenerira. Da osvježi.

Četiri stvari treba zadovoljiti da bi putovanje bilo odmor i vice versa.

Opuštanje: Ovo je glavni razlog zašto idemo na godišnji. Da ne radimo, da osjetimo pozitivnu energiju. Radite samo ono što vas opušta. Ako ljetujete s prijateljima koji vole voziti bicikl, a vi ne, nemojte se siliti udovoljiti im čak ni pod onim „hajde, moraš probati, vidjet ćeš kako će ti dobar umor učiniti dobro.“ Odmor znači odsustvo od obveza. Ne morate raditi ništa.

Kontrola: Nadovezuje se direktno na opuštanje i potrebu za pozitivom. Zato često oni koji ljetuju s obitelji ili s ljudima koji su im nametnuti (npr. nečiji dečko ili djevojka s kojima ste u lošim odnosima, ali radi drugih pristajete putovati ili ljetovati zajedno da bi čitavo društvo bilo na okupu) ne osjete sve benefite odmora. Jer se moraju ponašati po nečijim pravilima (mama traži da svi budete uvijek na doručku, ručku i večeri, da se sve odmah pospremi itd) ili jer moraju raditi kompromise (trpjeti nekog tko im nije drag, radi mira u kući).

Odmor koji je pun „hodanja po jajima“ nije dobar odmor. Priuštite si dane kada ćete raditi ono što baš vi želite raditi. Makar ostali kod kuće, a ne otišli na more. Vjerujte, nema goreg nego potrošiti vrijeme i novac da biste bili negdje gdje baš i ne želite biti. A ako radite na poslu gdje imate šefa i stalno ste pod njegovim pravilima, odmor pod vašim pravilima bit će vrlo zadovoljavajući.

Dobra iskustva: provedite vrijeme radeći ono što volite. Čitajte knjige, vozite bicikl ili se oblačite kako želite, ako za to nemate vremena ili prilike ostatak godine. Bitno je da si na putovanju dozvolite uživati u onom u čemu inače nemate puno prilike. Zašto biste morali svaki dan na plažu ako drugi idu? Možda baš se baš spava do podne pa onda opet popodne. Zašto biste morali ići van, prati kosu ili se šminkati? To možda morate svaki dan zbog posla, ali na odmoru ne morate.

Zašto biste morali ići na sve izlete ili vidjeti pola države? Jer ste platili kartu za daleku destinaciju pa je šteta da ne provedete pola odmora putujući? Zašto biste išta morali raditi? Ne morate sve u životu isprobati. I ako vas počnu tlačiti kako baš morate otići tamo i tamo, probati to i to, vodite se onom „kao prvo, ne moram ja ništa.“ Vaš odmor, vaša pravila.

Mentalno „odspajanje“: Možete sa sobom uzeti pametni telefon ili laptop, ali pokušajte preživjeti bez spajanja na email ili kontrolu posla tih nekoliko tjedana? Hoće li posao baš propasti bez vas? Zar je zaista TOLIKO bitno da sve kontrolirate? Kad se namjeravate opustiti? Posao i odmor ne idu zajedno. Ako ste šef, pronađite suradnike kojima vjerujete ili ćete inače prolupati vrlo brzo. A i umoran šef je prilično grozan šef. Svi trebaju opuštanje, jer su svi bolji ljudi i bolji radnici kad su odmorni.

Zaposleni, bojite li se zapravo uzeti godišnji?

6 laži koje govore putnici, poznato?

10 inspirirajućih ruta kojima valja proći za života

Za one u vezama: Zašto smo zbog putovanja bolji par