Vodiči

Zašto je pametno već sada rezervirati godišnji za ljeto?

datum objave | 05. siječnja 2016.
3474

Znate one ljude koji uvijek ljetuju u najboljem apartmanu, s pogledom na more? Ili one koji svake godine uspiju uhvatiti 2 tjedna u jednoj jedinoj kući u usamljenoj uvali, a kad vi tražite je li slobodna, nikad nije?  Ili možda one koji vam se hvale da su prošli s jeftinom aviokartom ili jeftinim stanom?

Svi ti ljudi nisu kao vi. Nisu opušteni do 1. srpnja pa se sjete da idu na godišnji. Oni su uglavnom iz Njemačke ili se barem ponašaju organizirano kao Nijemci. Znaju da najbolje stvari prve odu. Baš kao i u trgovini. Ono što je najbolji omjer cijene i kvalitete ili ono čega ima u vrlo ograničenim količinama nema za sve kojima se ne da ustajati ujutro ili stajati u redu. Balmainova kolekcija HM-a je nešto slično kao ona divna usamljena kuća ili jeftini apartman s pogledom na more: takva ponuda je ograničena! Dok se žene guraju pred trgovinom ne bi li kupile skupe krpice neki se drugi guraju da baš oni sljedeće ljeto budu u toj kući ili apartmanu. A te se kuće rezerviraju oko Božića. Baš kao i dobre aviokarte, hotelske sobe ili Airbnb stanovi.

Prema našem iskustvu, nabolje je put planirati 6-8 mjeseci prije nego će se on dogoditi. Ponuda je široka, cijene još nisu „nabrijane“ i imate velike šanse pronaći i rezervirati upravo ono za čim čeznete 1. srpnja da vas dočeka tamo negdje 1. kolovoza.

Kuće na osami u Hrvatskoj za smještaj od lipnja do rujna rezerviraju se do 15. siječnja. Ako imate ludu sreću, naći ćete nešto i 15. ožujka, a 15. lipnja ćete naći jedino ako je netko odustao iznenada od rezervacije, kao mi jednom za kuću na Lastovu. Nakon toga smo svake godine samo produljivali svoju rezervaciju za sljedeću godinu, kao i ostali gosti u toj kući. Dakle, tu nema šanse da je rezervirate ni 15. listopada za sljedeću sezonu osim ako netko ne odluči sljedeće godine otići nekamo drugdje. Jer je :

a) jeftina

b) privatna

c) vozilom dostupna

d) s pogledom na more

e) ima sve što treba prosječnoj obitelji

Ne govorimo samo o Jadranu. Pokušajte sada rezervirati sobe u hotelima u Meksiku ili na Šri Lanci. Sigurno je puno manje slobodnih soba i opcija po želji nego da idete rezervirati sobe za tamo negdje 6 mjeseci unaprijed. Dakle, budite Nijemac. Organizirajte se već sada, dok je još vrijeme „oko blagdana“, dok možete ukrasti kojih pola sata svakog dana na poslu ili iza posla da pronjuškate ponude na internetu, pošaljete upit agenciji, izrazite svoje želje i dvaput ih čak promijenite. Stignete otići jeftinom kartom do Havaja, Dominikanske Republike ili Kanara i rezervirati sebi optimalan smještaj. Možete biti opušteni. Možete birati. Svašta možete, kao što se možete i nadati da ćete i ove godine naći nešto okej kao i lani. Ali nemojte odabrati nadu, odaberite da se nećete nervirati oko godišnjeg odmora sljedeće ljeto.

Imate li djecu, zašto ih ne biste poslali u neki kamp za učenje jezika, u inozemstvu ili u kamp u američkom stilu u Pakoštane? Mogu učiti, dok se istovremeno druže sa svojim vršnjacima i budu na cool odmoru „bez staraca“. To će im biti divno iskustvo, koje će im sigurno pomoći i u školi!

A vi, možda biste mogli negdje osim na Jadran? Počnite pretraživati letove po vlastitim željama ili pogledajteTRENUTNE AKCIJE NA LETOVE pa možda dobijete inspiraciju za neko odredište. Planiranjem sigurno ne možete ništa izgubiti.

Pročitajte i:

11 zemalja gdje možete otputovati, čak i ako ste studenti bez puno love

Kamo otputovati za manje od 2000 kuna