Vodiči

Zašto je Japan najbolje posjetiti u proljeće?

datum objave | 08. travnja 2021.
13671

Već smo pisali o tome koja mjesta morate posjetiti i što morate napraviti u Japanu, no zašto je upravo proljeće najbolja sezona za biti u ovoj zemlji? I kakve veze trešnje, gejše i bambusi imaju s tim, pročitajte u nastavku.

1. Vidjet ćete ružičasti Tokio – jer upravo cvjetaju trešnje!

Ako se u proljeće nađete u Tokiju, pomislit ćete kako je netko uzeo kist u ruke i prebojio grad u nijanse roza boje. Parkovi poput Ueno Onshija i nacionalnog vrta Shinjuku-gyoena poznati su po svojim sakura (trešnja) nasadima te privlače stotine gledatelja koji uljuljani sakeom sudjeluju u hanamijima,  ceremonijama promatranja cvata. Obale rijeka, poput šetnice uz Meguro-gawu u Naka-Meguru, procvatu u punom jeku. Sakura sezona, koja počinje krajem ožujka/početkom travnja, podsjeća na karneval, odnosno služi kao kolektivna isprika za opuštanje i zanemarivanje svakodnevnih briga te življenje u trenutku. Tradicija stara nekoliko stoljeća inspirirana je neuhvatljivom ljepotom cvatova koji ne traju dulje od svega dva tjedna.

Zašto je Japan najbolje posjetiti u proljeće?

2. Jest ćete bambusove izdanke

Japanska kuhinja zaista varira ovisno o godišnjem dobu, a dolazak proljeća znači da bambusovi izdanci (takenoko) niču po menijima restorana. Lagani, pomalo gorki izdanci se obično kuhaju na pari s rižom (jelo se zaove takikomi gohan). Od povrća isprobajte fukinoko (pupoljci repuha) u tempuri i warabi (paprat). Prošetajte nekom većom tržnicom, poput one na trgu Sveučilišta Ujedinjenih naroda u Tokiju, i pogledajte kako ovo povrće izgleda prije nego li dospije na vaš tanjur.

3. Posjetit ćete Daruma sajam i kupiti lutke

U Jindai-ji hramu svake se godine dolazak proljeća slavi Daruma sajmom (3. i 4. ožujka). Daruma lutke, koje se izrađuju od kaširanog papira i boje svijetlocrvenom bojom, predstavljaju simbole ustrajnosti i sreće. Lutke se izrađuju bez ruku i nogu, s jakim težištem, tako da kada god se obore, same se usprave (simbolika je očigledna, zar ne?). Kada ih kupite, nemaju obojane oči, jer tradicija nalaže da kada kupite svoju lutku sebi zadate nekakav cilj i onda obojite jedno oko, a kada ostvarite svoj cilj, onda obojite i drugo.

4. Vidjet ćete bijelog slona i slaviti Budin rođendan

Hana Matsuri je ime festivala kojim se 8. travnja slavi Budin rođendan. Nađete li se u Tokiju početkom travnja, otiđite do Senso-ji hrama Asakusa četvrti. Dok budete pili čaj od hortenzije (još jednog simbola proljeća) sudjelujte u svečanosti u kojoj malena djeca kroz hram nose velikog bijelog slona od kaširanog papira, također starog budističkog simbola.

Zašto je Japan najbolje posjetiti u proljeće?

5. Neki će rado šetati po vatri

Na planini Takao nalazi se Yakuo-in, budistički hram u kojem se svakog ožujka održava fascinantan ritual pročišćavanja. Hiwatari-sai (u doslovnom prijevodu “festival šetnje po vatri“) započinje velikom vatrom koja se loži granama kojima su se prije toga sudionici rituala istrljali. U trenu kada se ugasi zadnji plam započinje glavna atrakcija: yamabushiji, odnosno svećenici askete, šeću po ugarcima. Kada se ugarci još više ohlade, posjetitelji se pozivaju da krenu njihovim stopama. Biste se usudili?

 6. Partijat ćete po Roppongi kvartu

Mi imamo noći muzeja, a Japanci imaju umjetničke večeri u Roppongi četvrti u Tokiju. Tada se po čitavoj četvrti postavljaju raznorazne instalacije, a galerije i muzeji organiziraju različite programe za posjetitelje i čitava četvrt sudjeluje u plesnim procesijama! Preporuka: posjetite Mori muzej umjetnosti koji se nalazi smješten na 52. katu nebodera i radi cijelu noć!

Zašto je Japan najbolje posjetiti u proljeće?

7. Sudjelovat ćete u dionizijskoj svetkovini na japanski način

Proljeće je godišnje doba kada se apsolutno SVE budi, pa bi zaista bilo nelogično da ne postoji festival plodnosti. Kanamara Matsuri ili festival penisa pravi je bakanal gigantskih falusa koji se svake godine odvija na ulicama Kawasakija. Rezervirajte prvu nedjelju u travnju za posjet Kanayama-jinji i susrest ćete transvestite, kupiti pokoji talisman i počastiti se kojim jestivim… slatkišem. Idući festival održava se 3. travnja.

8. Vadit ćete školjke u tokijskom zaljevu

Otiđite na  Odaiba Kaihin-kōen, pješčanu plažu u tokijskom zaljevu, opremite se gumenim čizmama, kanticama i grabljicama i krenite u shiohigari. Asari školjke se najčešće koriste da bi dale okus miso juhama. Lov na školjke je najpopularniji u svibnju i lipnju.

9. Puštat ćete zmajeve za Dan dječaka

Dan dječaka se u Japanu slavi 5. svibnja i na taj dan se diljem Japana puštaju koinoboriji, šareni zmajevi u obliku šarana koji vijore s krovova kuća. Kako šarani plivaju uzvodno, smatraju se simbolom hrabrosti i ustrajnosti. Kao i većina festivala u Japanu i ovaj ima svoje tipično jelo, kashiwa-mochi rižine kolačiće umotane u hrastovo lišće.  Kult šarana inače zauzima posebno mjesto u japanskoj kulturi, jer se njegove karakteristike smatraju poželjnim vrlinama.

Kao što vidite, Japan u proljeće nudi mnogo više od gledanja cvjetanja trešnjinih stabala (koja zbilja svojom pojavom oduzimaju dah). Planirajte posjet raznoraznim festivalima te se pripremite na neuobičajena iskustva i okuse.

Nomago Travel savjet: Japan Rail – vlakovi prema kojima možete namjestiti svoj sat! Pass vam omogućava neograničeno putovanje japanskim željeznicama, određenim autobusnim prijevoznicima i trajektima.