Tips&Tricks

Zašto avioni ostavljaju bijele tragove na nebu?

datum objave | 06. srpnja 2017.
11830

Teorije zavjere govore kako su bijeli tragovi koji ostaju iza zrakoplova na nebu stravični chemtrailsi ili kemijski tragovi kojima nas netko pokušava sve potrovati i kontrolirati. Bez panike, to nije istina. Istina je da su ti bijeli tragovi contrailsi ili jednostavno rečeno kondenzacijski tragovi. Oni se pojavljuju kada motori zrakoplova ispuštaju vodenu paru u procesu kondenzacije. Kada se ta vruća para ispusti u atmosferu u susretu s hladnim zrakom, napravi bijele linije.

Zrak je iznad 8000 metara izrazito hladan, čak i do -40 stupnjeva Celzijusa, i normalno je da se vruća para u naglom susretu s tako hladnim zrakom kondenzira stvarajući malene kapljice ili čak kristale.

Ali razni teoretičari s viškom vremena tvrde da je to sprej kojeg ispuštaju zrakoplovi kako bismo se razboljeli, odnosno kako bi se moglo psihološki manipulirati čovječanstvom, mijenjati meteorološke prilike, djelovati kao biološko ili kemijsko oružje koje uzrokuje razne zdravstvene probleme.

Teorija je počela kružiti 1966. godine kada su Zračne snage Sjedinjenih Država (USAF) optužene da su prskale američko stanovništvo tajnim tvarima zrakoplovima koji za sobom ostavljaju neobične uzorke. No teorija počiva na krivo protumačenom citatu iz strateškog dokumenta Sveučilišta Ratnog zrakoplovstva „Vrijeme kao multiplikator snage: Posjedovanje vremenskih prilika 2025.“ koji je sastavljen kao odgovor na vojnu direktivu koja ističe američko strateško djelovanje u svrhu zadržavanja vojne moći do 2025. godine.

Danas je mnogo onih koji vjeruju u postoje chemtrailsa. Pokojni pjevač Princ bio je zagovaratelj teorije, glumac Chuck Norris je među istaknutim ličnostima koji govore o kemijskim tragovima, a čak je i naša bivša političarka Mirela Holy uputila službeni dopis Vladi u kojem je tražila očitovanje oko chemtraila.

ZANIMLJIVO:

Zašto su prozori na avionu obli?

Zašto sjenila moraju biti otvorena prilikom uzlijetanja aviona?

Avionski etiquette: Čiji su nasloni za ruke u avionima?