Tips&Tricks

ZA WANNABE TRAVEL BLOGERE: 10 načina kako putovati i zarađivati novac

datum objave | 21. srpnja 2018.
13380

„Kako postati profesionalni putnik i zarađivati od putovanja?“, pitaju se mnogi od nas koji maštaju o tome da žive od putovanja. Nije lako, iako se po mnogim blogovima čini kao da je stvar samo odluke da se nekamo zaputiš.

Za početak trebate znati da ne morate imati prijašnje profesionalno iskustvo u području turizma, bitan je vaš stav i entuzijazam, kao i vještine koje već posjedujete, a da možda do sada niste ni bili svjesni da ih možete iskoristiti i unovčiti. Bilo bi naravno zgodno da ste pismeni, da vladate i engleskim jezikom (ako ne i dodatnim stranim jezicima), da imate donekle smisla za fotografiju i da, za prvu ruku, imate nešto ušteđevine kako biste stekli neka turistička iskustva prije nego ih možete početi prodavati.

1. Pišite putnički blog ili postanite freelance bloger

Prije nego ostavite vlastiti dom i državu, date otkaz ili učinite nešto treće nužno da krenete biti travel blogger, napravite pripremu: Otvorite blog na nekoj domeni i pišite o putovanjima na kojima ste bili. Stavljajte puno fotografija, a još bolje video radove. Otvorite Facebook stranicu i tamo pišite, reklamirajte svoj blog, uključite se u Facebook grupe. Otvorite profil na Instagramu i postavljajte lijepe fotografije uz opise. Ne budite škrti u lajkanju drugih objava, no nemojte biti dosadni. Trebate nekako početi da se čuje za vas, a ovako je najlakše. Odlučite hoćete li pisati na hrvatskom ili engleskom jeziku, s tim da imajte na umu da je lakše pisati na materinjem, no na stranom jeziku imate daleko veću publiku. Možda vas netko primijeti i angažira kao blogera, ponudite vam besplatnu kartu u zamjenu za putopise, besplatan smještaj u zamjenu za reklamu, a vi napokon počnete živjeti od putovanja. Barem nakratko.

Profesionalno bloganje je zahtjevan posao. Uspješni blogeri provedu prvu godinu svojeg pisanja gradeći svoju prisutnost, relevantnost i reputaciju među putnicima, podižu svoje web stranice i brinu se o svojim društvenim mrežama, dakle troše svoju ušteđevinu i vrijeme kako bi imali dobru osnovu za svoju djelatnost. Također, trebaju voditi računa o troškovima vlastitog marketinga, ali ako su putovanje i pisanje vaša strast, vjerujemo da ćete pronaći načina da zainteresirate ljude za ono što pišete i postanete dobri u svom poslu.

S druge strane, freelance bloganje je unosan posao koji sa sobom nosi hrpu dobrih stvari, primjerice činjenicu da niste vezani uz jednu lokaciju, već možete raditi odakle god želite, sve dok je interneta i struje. 🙂

2. Zaposlite se kao turistički vodič

Ako ste osoba koja voli ljude, druženje i ne predstavlja vam napor istovremeno šetanje i pričanje u raznoraznim vremenskim uvjetima, onda je ovo dobar način spajanja posla i zadovoljstva. Ipak, trebate imati na umu kako uvijek postoje dvije strane medalje, tako da postoje i dvije vrste vodiča: vodiči koji rade isključivo na određenim lokacijama i koji najčešće nisu vezani ugovorom za poslodavca, te profesionalni turistički vodiči koji rade za putničke agencije. Ako se zaposlite u nekoj agenciji, onda morate biti spremni na planiranje i logističke poslove, kao što ćete se trebati ponekad i oboružati strpljenjem za raznorazne prohtjeve turističkih grupa koje vodite u obilazak.

I da, morate za to položiti određene certifikate. I ako želite putovati dalje od Hrvatske, onda to isto morate napraviti za druga tržišta.

3. Podučavajte engleski jezik

Znate li u kojim se zemljama nudi ogroman broj poslova vezanih uz podučavanje engleskog jezika? U Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i u Aziji! Ovo je idealna prilika za one koji žele otići na neku destinaciju i tamo se zadržati proučavajući kulturu i upijajući svakodnevni život iz svoje okoline. U većini slučajeva čak ne trebate biti certificirani profesor! Posjetite eslcafe.com i prijavite se za poziciju npr. u Južnoj Koreji, Japanu ili Tajlandu. Vjerujte nam, ugodno ćete se iznenaditi kada počnu pristizati pozivi za razgovore.

4. Prodajte timeshareove

Znate li što je timeshare? Ako niste upoznati s pojmom, ukratko, to je kuća za odmor u vlasništvu nekoliko osoba, a u njoj imate pravo boraviti u određenom vremenu tijekom godine, a vi u zamjenu ponudite svoju kuću za odmor.

Čak i ako nemate dom za zamjenu, na tim destinacijama uvijek traže osoblje pa možete raditi u zamjenu za boravak na lokaciji.

Ako ste komunikativni i dobri u prodaji, vrijeme je da se zaputite u Australiju, Maleziju, Meksiko, Karibe, odnosno bilo gdje na svijetu gdje se nalaze veliki resortovi kojima trebaju osobe koje će biti bliske njihovim potencijalnim kupcima (jer Amerikanac će znati kako prodati Amerikancu, Nijemac Nijemcu, itd.) Jednom kada postanete timeshares nindže, moći ćete putovati više nego ikada!

5. Preselite na farmu

WWOOF (Worldwide Opportunities on Organic Farms) nije baš tradicionalan farmerski biznis, jer u ovu su organizaciju uključeni volonteri iz čitavog svijeta koji pomažu u radu na farmi u zamjenu za smještaj i hranu. Ovo ne treba biti vaš životni poziv (osim ako niste veliki ljubitelji poljoprivrede, onda zašto ne), ali je dobar način da istražite svijet i pri tom ne potrošite svu svoju ušteđevinu.

6. Postanite fotograf

Ako imate volite fotografiju i strastveni ste u svojem hobiju, imate minimalne tehničke preduvjete (dakle posjedujete svoju opremu) i želite putovati, jasna vam je računica. Otvorite svoju web shop galeriju na mjestima poput SmugMug.com, jer putem ovakvih platformi putnički časopisi i agencije kupuju fotografije za svoje potrebe. Neće svi od vas odmah postati bogati, ali nikad ne znate. Svakako postavite i fotografije na Flickru, ali i raznim stock servisima gdje možete dodatno zaraditi. Jedna od dobrih stvari jest da svoje fotografije u početku šaljete medijima na besplatno korištenje, uz uvjet da navedu autora, kako biste ipak donekle postali neko ime. Pa vas netko možda i angažira kao službenog fotografa! Možda čak na nekom od cruisera, koji stalno trebaju fotografe za potrebe svojih gostiju.

7. Trgujte robom!

Ako putujete i imate nešto ušteđevine koju možete uložiti u kvalitetnu (luksuznu) robu, savjetujemo da uložite u proizvode jedinstvene za zemlju u koju putujete, poput meksičkih hammocka, talijanske kože ili turske keramike. Kupujte posebne komade koji su rijetki, kako biste ih mogli prodati po dobroj cijeni, bilo u specijaliziranim trgovinama, bilo na eBayu. Provjerite na vrijeme zakonske regulative i poreze, jer ako je vaš trgovački nos nanjušio dobru priliku, sigurno će se trud i vrijeme isplatiti.

8. Istražujte i pišite za turističke vodiče

Ako volite istraživati i pisati, obratite se velikim izdavačkim kućama poput Lonely Planeta ili Fodor’sa. Ili sami objavljujte na Amazonu! Oni koji se bave pisanjem znaju da je ovo jedan od najljepših poslova na svijetu, ali trebate zapamtiti da to ipak jest POSAO, odnosno da će vaši radni dani ponekad trajati od 122 do 14 radnih sati. Uživanje u putovanjima, novim kulturama, hrani i razgledavanju samo je komadić onoga što ovaj posao nosi sa sobom, jer netko ipak treba i prikupljati važne podatke o destinacijama i dostavljati ih matičnim kućama na vrijeme.

9. Postanite član/ica kabinske posade

Znate li da stjuardese i stjuardi na letovima rade oko 80 sati mjesečno, a pri tom mijenjaju kontinente, države, gradove? Ovakvi poslovi uključuju mnoštvo beneficija, poput besplatnih avionskih karata i boravka u najluksuznijim hotelima na svijetu, a ni iznos mjesečne plaće nije zanemariv. Ako se ne bojite letova i visina, prijavite se na testiranje (često u Hrvatskoj budu razgovori stranih kompanija za osoblje) i krenite na put! Čujemo da je Dubai prava meka za hrvatske stjuardese.

10. Zaposlite se kao član posade cruisera

Plaćeni troškovi života i putovanje na egzotične destinacije ne zvuče kao loša ideja, zar ne? Biti član posade broda slično je poslu kabinskog osoblja na letovima, s malenom razlikom; na brodovima su radni dani dulji i definitivno ste više i kontaktu s putnicima. Inače, na raspolaganju vam obično budu i trgovine, teretane, internet kafići te organizirane aktivnosti, kako bi vam dani provedeni na pučini prošli u što boljem raspoloženju.

Kada shvatite što želite raditi, lakše ćete pronaći načina da upravo to i radite. Ako biste željeli dodati nekakav savjet na ovu listu ili znate drugačiji primjer, podijelite vaše iskustvo s nama, jer znate da je putovanje jedina stvar koja vraća 100 puta više od uloženog.

Želite krenuti putovati? Počnite s kupnjom avio karte!

Pošaljite upit