Vodiči

Za one u vezama: Zašto smo zbog putovanja bolji par

datum objave | 11. veljače 2019.
12028

Postoje parovi koji često putuju. A postoje i oni kojima je medeni mjesec bilo posljednje zajedničko putovanje. Nakon toga dođu klinci krediti i tisuće izgovora da se ne maknete od kuće. No čak i malen trodnevni izlet, koji može preživjeti gotovo svačiji džep ali i baka-servis, učinit će nešto dobro za vašu vezu. Mnogi parovi s djecom imaju jako malo vremena samo za sebe, da se posvete jedno drugom, da opet budu fokusirani na njih dvoje, da imaju bučan seks… A sve to itekako utječe na čovjeka. Ali i parovi bez djece, bez vjenčanog prstena na ruci, znaju zapasti u tešku kolotečinu kuća-posao-kuća i život koji se vrti oko vijesti iz Dnevnika, tračeva s posla i “Što ćemo jesti?”

Predlažemo vam da barem dvaput godišnje odete na putovanje solo, samo vas dvoje. Budite malo sebični, jer je to dobro za vas i vašu vezu.

A evo i zašto je to dobro… :

1. Bježite od rutine

Svi znamo da rutina ubija, pretvori vas u par koji se ponavlja, kojem se život ponekad čini kao film “Beskrajan dan“, uz soundtrack pokojnog Ekrema Jevrića. Znaš koju kavu ćete ujutro popiti, kojom rutom otići na posao, u koje vrijeme i gdje ćete ručati, kad ćete izaći s posla, kad ćete doći, itd.

Putovanje pomakne sve rutine, sve navike. Počneš živjeti nekim drugim načinom, pronalaziš nove puteve, razvijaš moždane vijuge i postaneš zadovoljniji jer nije svaki dan prokleto isti. Pa makar na 3 dana. Dobro je unijeti malo novosti u život, a svakako je bolje da je to putovanje u novi grad, nego ljubavnica. Kad tad čovjeku dosadi, a oni malo slabijeg karaktera nažalost krenu u nove vode sami.

2. Izbacuje vas iz komfora

Kažu da život počinje izvan granice vlastitog komfora, tamo izvan kutije u kojoj živimo, kad se stvari odvijaju mimo naših navika. Ponekad ćete morati prespavati na aerodromu, možda i u autobusu, nećete znati jezik zemlje u kojoj se nalazite pa ćete smišljati nove načine komunikacije, probati novo jelo jer niste znali dobro naručiti jelo koje ste zapravo htjeli ili ćete biti nepoznat nitko koji ne može preko reda.

Iako ove situacije nisu poželjne, dogodit će se neka, makar to bilo da ne možete pušiti u kafiću kao u Hrvatskoj. Čak i ta malo promjena maknut će rutinu, natjerati vas na kompromis, a to će pozitivno utjecati i na vašu vezu. Napokon vaša supruga nije ta koja vas gnjavi da nešto morate, nego to radi netko drugi, a vi ćete se sada njoj žaliti!

3. Miče fokus sa vas samih

Kad smo kod kuće, svijet se vrti oko nas, previše razmišljamo problemima, o tome što bi i kako bi..na putovanju koje nije ležanje 7 dana u all-inclusive resortu (to ne zovemo putovanjem, nego samo odmorom, ali bolje išta nego ništa) često ćete doći u situaciju da vidite one kojima je gore od vas, koji trebaju vašu pomoć.

Izvrsno je ako volontirate i ako ste se priključili upravo nekoj takvoj aktivnosti i organizaciji, jer ćete moći i konkretno pomoći drugima, što će vas razviti kao osobu, naučiti zahvalnosti, naučiti da cijenite ono što imate…I kad nekom pomognete tko vam nikad ne može vratiti tu uslugu, to nema cijene. Biti heroj u tuđim očima razvija duh.

4. Omogućuje vam da radite zajedničke planove

Svaki put kad negdje odete, neminovno vam dođe pitanje “Bismo li ovdje mogli živjeti?”. Tako će neki shvatiti da Velika Britanija i nije baš mjesto po njihovoj mjeri, drugi pak da ne žele odgajati djecu u New Yorku, putovati dugo s posla, jesti  brzu ili čudnu hranu itd., itd. I onda će doći negdje gdje će se osjećati kao kod kuće, gdje će im sve odmah nekako “sjesti.” I odgovor na ono pitanje bit će “da.”

Moći ćete maštati o tome, raditi neke planove za budućnost. Možda se nećete preseliti, ali ćete tražiti slične destinacije, a znate i da samo planiranje putovanja donosi sreću. Jer sreća je nada u bolje sutra, a planiranje je upravo to – rad na boljem sutra.

I stoga, počnite planirate. Makar baby steps… Pogledajte naše cool akcije koje vam omogućuju da najjeftinije dođete do neke destinacije. Akcije i destinacije se stalno mijenjaju, pa ako vam se trenutno nešto ne svidi, za tjedan ili dva bit će novih opcija. Ne morate puno trošiti da biste putovali, samo ako pratite redovno ponude…:)

Možda biste mogli dočekati Novu godinu na Sejšelima ili posjetiti Kubu, a možda je za početak dovoljno da odete do Amsterdama ili Barcelone. Kako god, samo da se krećete!

Pošalji upit