Vodiči

Vodič za roditelje: 30+ najboljih plaža za djecu u Hrvatskoj i Europi

datum objave | 20. svibnja 2022.
114140

Kad ste roditelj, sve je podređeno djeci pa tako i odabir mjesta za odmor. Generalno pravilo je da plaža mora biti pješčana, iako oni s nešto starijom djecom obožavaju i lijepe šljunčane plaže. No svakako je obavezno da postoje sadržaji za okrepu poput kafića i restorana, dok su hlad i ležaljke među top 5 poželjnih stvari.

Gdje god krenuli, vjerujemo da i vi kao roditelj već znate za full opremu koju trebate nositi. Od malenih šatora koji će osigurati prijeko potreban hlad na plaži bez drveća pa do različitih termosica, ogrtača, kupaćih i pelena. Ne trebamo vam to posebno govoriti, znate sami što vašem djetetu treba. No ako trebate pomoć oko odabira plaža gdje će vaša djeca uživati (a time i vi) i gdje se neće ozlijediti, čitajte dalje.

15 plaža u Hrvatskoj za obitelji s djecom:

1. Puntižela, Fažana

Na jugozapadnoj obali Istre nasuprot Brijuna i na 10-ak minuta vožnje od Pule smjestila se plaža Puntižela, u istoimenom turističkom naselju s autokampom, mobilnim kućicama i hostelom. Šljunčana plaža ima nekoliko palmi koje daju ugodan hlad, kao i niz drveća uz sam rub plaže gdje uglavnum budu obitelji s djecom. Za djecu je tu i zabavni park na vodi, dok cijela obitelj može uživati u dva beach bara. Jedan nudi i jednostavna jela, a u blizini na 20 metara je i drugi restoran sa širom ponudom.

Ako niste gosti autokampa, trebat ćete parkirati ispred kampa i prošetati malo kroz kamp da biste došli do same plaže.

2. Lanterna, Rabac

Plaža Lanterna u Rapcu nalazi se uz turističko naselje i hotele, a do nje možete doći šetnjom stazicama kroz šumu.

Lanterna je prekrasna šljunčana plaža s Plavom zastavom gdje je ulaz u more blag i zato vrlo pogodan za djecu. Mogu se unajmiti ležaljke i suncobrani, a djeca imaju i zabavni park na vodi.

Na plaži postoji beach bar Tropic baru gdje se možete osvježiti.

3. Bijeca, Medulin

Medulinska plaža Bijeca mnogim obiteljima s djecom prvi je dobari za kupanje kada su u Istri. Duga pješčana plaža ima u ponudi ležaljke, najam pedalina i zabavni park za djecu, tuševe, te brojna mjesta gdje možete nešto pojesti i popiti.

4. Slatina (Martinšćica, otok Cres)

Na 15 minuta pješice od Martinšćice, u sklopu kampa Slatina, nalazi se predivna šljunčana plaža. Idealna je za obitelji s djecom i psom jer je ovo mjesto dio projekta ‘Kampiranje s psom’. Na plaži za pse postoje posebno označena mjesta za kupanje, kao i posebni tuševi. Plaža ima i Plavu zastavu.

Dodatni bonus za obitelj s djecom su tuševi, kabine za presvlačenje i WC-i, a na plaži se nalaze i spasilačka služba, oprema za prvu pomoć, animatori za djecu i odrasle te ležaljke, suncobrani i pedaline za najam. Plus, blizu plaže se nalaze igrališta za razne sportove, parkić za djecu, restorani i dućan.

5. Sakarun (Dugi otok)

Dugačka, prekrasna pješčana plaža Sakarun poznata je obiteljima s djecom koji obožavaju ovu destinaciju zbog plićine i borove šume koja pruža ugodan hlad. Plaža je dugačka 800 metara te može primiti jako puno ljudi, a djeca je obožavaju zbog finog pijeska.

Djeci će poseban doživljaj biti vlakić koji vozi iz Božave do plaže.

6. Dražica (Biograd na Moru)

Plaža Dražica u blizini centra Biograda na Moru, ima Plavu zastavu, sitan pijesak, borovu šumu i uređeno šetalište. lako je dostupna zbog velikog parkirališta, a obitelji je vole zbog brojnog sadržaja za klince kao kao što su tobogan i trampolin. Na plaži možete i fino jesti u nekom od brojnih barova i restorana pa je plaža idealna za cjelodnevni boravak.

7. Vela Pržina (Lumbarda, otok Korčula)

Pješčana plaža Vela Pržina u Lumbardi na otoku Korčuli izuzetno je poznata u Dalmaciji. Nalazi se šest kilometara od grada, a okružena je vinogradima. Dok se djeca bezbrižno igraju u plićaku, odrasli mogu unajmiti ležaljke sa suncobranima i uživati u piću iz obližnjeg kafića, s pogledom na Lastovo. Ili se pak baciti na vožnju na banani zajedno s djecom koja su već dovoljno velika da mogu na tu vožnju.

8. Vela plaža (Baška, otok Krk)

Najveća plaža na otoku Krku, glavna gradska plaža u Baškoj, mješavina je šljunka i pijeska,  dugačka je oko dva kilometara i prima na tisuće ljudi. Vikendom je ovdje uvijek gužva jer na ovu plažu dolaze Slovenci, ali i brojni Riječani i Zagrepčani koji traže plažu koja ima sve za obitelj: plitko more za djecu, hrpu zabavnog sadržaja za djecu (pedaline, tobogani i u moru, ali i izvan u sklopi mini aqua parka), stotine kafića, restorana, slastičarni i fast-food lokala. Imate kabine za presvlačenje i tuševe.

Moguće je unajmiti ležaljke i suncobrane, no za to je potrebno doći vrlo rano. Plaža je poznata po rezervaciji ručnika zbog ogromne količine turista, pa ako ne volite prevelike gužve, otiđite na sam kraj plaže gdje je gužve manje. Morat ćete malo više hodati do svih sadržaja, ali barem vam se ljudi neće popeti na vrh glave (doslovno).

Hlada ima u stražnjem dijelu plaže, no ne previše. Ponesite suncobran.

Iznad plaže nalazi se autokamp te hoteli, a u blizini su i brojne pekarnice te trgovine.

9. Zaton (Zaton pokraj Zadra)

Slična kao ona u Baškoj, plaža u Zatonu je mješavina pijeska i sitnog šljunka dugačka je 1,5 km i ima gsve što vam treba:  kafiće, lokale s hranom, kabine za presvlačenje, tuševe, najam suncobrana i ležaljki, razne zabavne sadržaje (tobogan, aquagan, iceberg, jumping i dr.), pa čak i ulaz za invalide.

Hladovine ima pod borovima, ako uspijete pronaći mjesto.

10. Rajska plaža (Lopar, otok Rab)

View this post on Instagram

#lopar #otokrab #beach

A post shared by Marcell (@matuzmarcell) on

Zaista ogromna plaža, dugačka i široka, pova pješčana plaža na Rabu omiljena je od samog početka ljeta jer je more tu jako toplo zbog iznimne plićine. Nalazi se na 12 kilometara od Raba, dostupna je brodom ili automobilom (uz malo pješačenja).

Plaža ima gotovo sve: kabine za presvlačenje, tuševi, barovi, restorani i razni zabavno-sportskih sadržaji te biciklističke trake. I naravno, Plavu zastavu!

11. Trstenica (Orebić, poluotok Pelješac)

Trstenica je nešto poput Baške na Krku, plaža je šljunčana plaža s pijeskom u plićaku, idealno za djecu. Nalazi se tik uz auto-kamp u Orebiću, a ima i uvijek traženu hladovinu pod borovima. Plaža nudi i razne sportske sadržaje, ležaljke, suncobrane, u blizini i trgovine, pa je dosta popularna. Nećete biti sami na plaži, ali i nećete se brinuti za djecu jer ima sve što im treba.

12. Veli Žal, Sunčana Uvala (Mali Lošinj, otok Lošinj)

Predivna, relativno mala šljunčana plaža, ispod hotela Vespera i Aurora namijenjenih obiteljskom turizmu, Sunčana plaža okružena je borovom šumom, ima tuševe, WC, ležaljke te hrpu zabavnog sadržaja (vodeni sportovi, tenis, mini golf)  te odličan hvaljen restoran Veli Žal gdje možete pojesti odrezak boškarina.

Možete doći pješice (30 minuta iz Malog Lošinja) ili autom pa parkirati na hotelskom parkiralištu.

13. Makarska

Obitelji s djecom obožavaju Makarsku gdje dolaze i Hrvatsi i susjedi nam iz BiH, upravo zato jer pruža sve: ugodan šljunak, hladovinu, kafiće i restorane, pedaline i vožnje na banani. Obzirom na ogromnu popularnost, ova je plaža bila dugi niz godina poznata po rezervaciji ručnika, kada bi se navečer neki čak i ostajali spavati na ručniku kako bi ujutro cijeloj obitelji osigurali mjesta u hladu.

No Makarska je uvela reda i više nema rezervacija mjesta ručnicima. Komunalni redari miču sve ručnike koji evidentno nisu u uporabi, nego na čekanju, pa bi sada trebalo biti puno lakše naći idealno mjesto.

14. Plaža Rupa (Malinska)

Malinska je jedna od TOP odredišta za obitelji s djecom zbog obilja smještaja i plaža, a od brojnih kupališta, izdvojili bismo plažu Rupa.

Rupa je gradska plaža s Plavom zastavom i nizom sadržaja za djecu poput aqua parka i dječjeg igrališta, ali i svim potrebnim sadržajima potrebnim za obiteljski odmor: tu su tuševi, kabine za presvlačenje, sanitarije, restorani, kafići i trgovine u blizini.

Tijekom sezone na plaži su tokom dana prisutni spasitelji, dok je sama plaža prilagođena osobama s invaliditetom.

15. Plaža Žuljana (Pelješac)

Osim ovih, popularne su i plaže Duće pored Omiša, Banjole pored Medulina, Čikat na Malom Lošinju, plaža Crni molo u Crikvenici i plaža Poli mora u Selcu.

Najbolje europske plaže za djecu, mimo Hrvatske:

1. Salema, Algarve, Portugal

Iako je većina obale južnije od Algarvea jako izgrađena, na samom zapadnom dijelu još postoji netaknutih dijelova. Malen grad Salema je jedno od takvih, s predivnom pudrastom svijetlo žutom pješčanom plažom (kliknite tu da vidite prikaz na Google karti) . Plaža je dugačka pola kilometra, hlada baš nema pa ponesite suncobran.

2. Praia do Barril, Algarve, Portugal

Istočna strana Algarvea je tiša, i tu se nalazi Praia do Barril koja je baš za obitelji s malenom djecom. Osim vlakića koji vas vozi do plaže, oduševit će vas čistoća bogat sadržaj za cjelodnevni boravak na plaži. Atlantski ocean je tu najtopliji pa će djeca moći lako uživati u morskim čarima, a odrasli popiti koktel ili čašu vina na ovoj velikoj pješčanoj plaži.

3. Es Grau, Menorca, Španjolska

Balearski otok Menorca poznat je po pješčanim plažama, a samo 10-ak kilometara od glavnog grada nalazi se plaža idealna za djecu- Es Grau.

Izgledom ogromnom polukruga, Es Grau je pješčana plaža koja izgleda kao veliki bazen tirkizne boje, a odlična je za malenu djecu. U blizi se nalazi selo pa potražite i neki obližnji smještaj idete li na dulje.

4. Ribadesella, Asturias, Španjolska

Većina najljepših ne previše napučenih plaža nalazi se na samom sjeveru Španjolske, a posebno valja izdvojiti Ribadesellu koju vole obitelji s djecom i stariji.

Iako nema hladovine, potražite hlad u nekom od 200-ak malenih zaljeva, koji su malene plažice-zakloni. Nisu sve ukucane ni u kartama,a mi smo za vas pronašli Arbitel koji preporučuju Španjolci i koji su se potrudili detaljno opisati mjesto te ucrtati na karti pa pogledajte.

5. St Jean de Luz, Francuska

Ogromna pješčana plaža zlatne boje St Jean de Luz na jugozapadu Francuske, taman iznad Španjolske, omiljeno je odredište obitelji.

Ovo nekadašnje ribarsko mjesto, i danas krase predivne kuće iz 17. stoljeća, ispod kojih se nalazi plaža. Mjesto nije prenapučeno, odiše luksuzom, no ne previše te je idealno mjesto za obitelji koji vole ljetovati u samim naseljima. Naravno, za sve koji vole luksuz tu je Grand Hôtel iz 1909. godine u neoromančkom stilu sa svim SPA uslugama i svih 5 zvjezdica.

6. Ugento, Puglia, Italija

U samoj peti talijanske čizme geografski govoreći, nalazi se Ugento, mjesto bogate tradicije i s nekoliko sjajnih hotela, mđu kojima valja izdvojiti Iberotel Apulia, all-inclusive resort s prekrasnom plažom i okružen borovom šumom, a u ponudi su posebni bazeni za bebe, djecu i odrasle, kojima se nudi i tzv. bazen za namakanje, za čisto uživanje.

U resortu postoji i klub za djecu iznad četiri godine koji će dodatno zabaviti vaše mališane, a vas rasteretiti brige barem na kratko. za to vrijeme možete uzeti lekciju iz golfa ili zaigrati tenis. Kada vam dosadi hotel i plaža, u blizi se nalazi Ugentov nacionalni park.

7. Plaža Gerakas, Zakynthos, Grčka

Plaža Gerakas je idealno mjesto za roditelje s djecom koji bi voljeli posjetiti Grčku.

Odlično je rezervirati Periyali villas, naselje od 11 dvosobnih i trosobnih kuća koje ima i vrtić za djecu od 6 mjeseci do 10 godina!

Vanjska i unutarnja igrališta za djecu u sklopu vrtića „rade“ od 9.30 ujutro do 1 popodne te od 1.30 do 5 popodne, što roditeljima daje nekoliko sati za solo istraživanje otoka i uživanje u izletima gdje je teško ići s djecom. Idealno i za obnavljanje romantike, budući da se odrasli tu mogu napokon malo posvetiti djeci.

8 dana na Zakintosu

8. Gerakin, Halkidiki, Grčka

Predivna dugačka plaža Gerakini na sjeveru Grčke također je odlična za roditelje koji se žele malo i odmoriti, ne stalno nadzirati djecu. Plaža je privatna i pripada hotelu Ikos Olivia kčiji gosti uživaju u plitkom tirkiznom moru i usluzi na samoj plaži.

Djeca do 12 godina borave besplatno, a onima s mlađom djecom dostupne su i posebne kade za djecu, visoki stolci i plitki bazeni. Starija djeca imaju razne klubovei sportove kojima se mogu zabavljati po čitave dane.

9. Karavostási, Grčka

Na sjeverozapadu Grčke, nekoliko kilometara dalje od glavne ceste između Sývote i Párge nalazi se predivnih 500 metara zlatne pješčane plaže s tirkiznim morem. Iako je pijesak na većini plaže, u moru zna biti mjesta s naglim padom razine tla pa mjesto nije idealno za malenu djecu, već za nešto veću djecu koja znaju plivati.

Noćni život ovdje nije bogat, ali zato imate u blizini prirodni rezervat i stare grčke ruševine.

10. Lindos, Rodos, Grčka

Bijele kućice ravnih krova iznad tikiznog mora, to je Lindos na Rodosu. Potražite smještaj u tim bijelim kućicama. Selo ima zgodan trg s ogromnim stablom posred, a odmah nalazi se mjesto s preko 100 magaraca koji strpljivo prevoze turiste do akropole iznad sela.

Vašoj djeci sigurno će se svidjeti jahanje na magarcu, a nakon toga dugačka pješčana plaža u kojoj mogu uživati.

8 dana na Rodosu

11. Llafranc, Costa Brava, Španjolska

Španjolsko mjesto Llafranc je malen resort-grad kojeg su tijekom prošlog stoljeća rado posjećivali veliki umjetnici, a najpoznatiji je svakako Salvador Dalí. Nalazi se sjevernije od Barcelone i poznatog Lloret de Mara, Danas je to mirno mjesto s divnom plažom, idealno za obitelji ili one koji traže odmor od svega užurbanog.

Obzirom da iz Zagreba do tuda treba voziti 14 sati, možda je bolje otići avionom do Barcelone i zatim obližnjoj Gironi unajmiti retro kamper. Do Girone iz Barcelone idite vlakom, vožnja traje 40 minuta. Možete boraviti u kampu Kim’s Camping na 10 minuta pješice od plaže u Llafrancu ili u obližnjem, još mirnijem, Tamariu koji također ima lijepu plažu.

12. Port d’Alcúdia, Majorca, Španjolska

Ogromna bijela pješčana plaža i niz hotela, Port d’Alcúdia na otoku Majorca odličan je ako vam treba mjesto koje ima sve: plažu, planine, farme limuna, klubovi za djecu različite dobi, dadilje, bazeni, odlični restorani…

Ljeti je tu dosta gužve, no sve je organizirano, pa tako ima i dobar javni prijevoz autobusom te ogromni besplatni parkinzi. Ako ipak tražite malo mirnije mjesto za kupanje, krenite prema Playa de Muro.

13. Gatseau, Île d’Oléron, Francuska

Drugi najveći otok iza Korzike, Oléron, nalazi se negdje između Nantesa i Brodeauxa, super je za bicikliste i biciklističke obitelji, jer ima preko 100 kilometara biciklističkih staza koje prolaze kroz polja, šume borova i močvarna područja. Otok Oléron je odličan i za ljubitelje kamenica koje ovdje uzgajaju.

Sve to, naravno, pored lijepih pješčanih plaža, od kojih treba izdvojiti sljedeće: Plaža Saumonards do koje se dolazi vožnjom kroz borovu šumu sjeverno od Boyardville (10 minuta vožnje autom, isto toliko biciklom zbog prečaca) te 500-metarska pješčana plaža Gatseau blizu mjesta St-Trojan-les-Bains, prepuna školjaka. Jedina je plaža na otoku okrenuta prema jugu, a ima i hlada koju nudi velika borova šuma. Plaža gleda na kanal između otoka i kopna.

14. Tropea, Kalabrija, Italija

U palcu Italije nalazi se Calabria ili Kalabrija, regije koja nije opće poznata po odličnim plaža s broura. No šarmantni stari grad Tropea pun je dobrih konoba i trgovina, a što je najvažnije – ima odlličnu veliku pješčanu plažu smještenu između litica.

Mjesto je poznato po proizvodnji crvenog luka (cipolla di tropea) pa svakako ljeto probajte sladoled od crvenog luka u slastičarnici Tonino in the Corso.

15. Patara, Turska

Aviokarte za Tursku sve su jeftinije, nažalost zbog niza terorističkih napada u tu zemlju, no kako smo već pisali – terorizam vas ne bi smio spriječiti da putujete, on se događa posvuda.

Patara je najveća turska plaža duga čak 17 kilometara. Djeca je obožavaju zbog plićine i morskih kornjača koje s epojave nakon zalaska sunca, a odrasli zbog predivnih zalazaka iz pješčanih dina.