Tips&Tricks

Vodič kroz volontiranje, podučavanje i stažiranje u inozemstvu

datum objave | 10. kolovoza 2017.
5014

Putovati sa svrhom posebno je nagrađujuće iskustvo. Kad putuješ da bi pomogao nekom, a ne samo sebi, da ima bolji život i bolja iskustva, nagrada je sama po sebi. Veličanstven osjećaj koji nikad nećete zaboraviti jer ste učinili svijet malo boljim mjestom. Volontiranje će te promijeniti.

Upoznat ćete se s ljudima koji trebaju vašu pomoć, živjeti skromno poput ostalih i zapravo iskustiti težak život na destinaciji, koja vrlo vjerojatno nudi i resorteove s 5 zvjezdica za turiste. Ali volonter nije turist, on ne dolazi da bi se sunčao iako može uhvatiti lijepu boju dok radi, volonter ne traži privatnu kupaonicu ili privatnu sobu, jer zna da lokalno stanovništvo to vjerojatno nema. Nije svuda isto, negdje ćete imati manje, a negdje više. No gdje god bili, poštujte lokalnu zajednicu i običaje, ne pokušavajte nametnuti svoj stil života i ne trošite više od drugih. Volonteri primarno grade odnose, ponekad i nastambe, ali uvijek grade bolji život za druge.

Osim čistog volontiranja, u inozemstvu možete odraditi stažiranje koje će vam sasvim sigurno dobro kao uvod u poslovni svijet.

Posebno su tražene poduke iz engleskog jezika diljem svijeta, koje se i plaćaju. Najviše možete zaraditi u Aziji i na Bliskom Istoku. Zemlje poput Južne Koreje, Tajvana, Kine, Japana ili arapske zemlje Perzijskog zaljeva platit će vam put, smještaj i plaću. Ovakvi aranžmani se u pravilu dogovaraju na minimalno 3 do 6 mjeseci, a mnoge organizacije dat će vam bonus ostanete li na dulje razdoblje.

Sve u vezi lokacija za volontiranje, podučavanje i stažiranje potražite na web stranici

https://www.volunteerforever.com

KAKO POČETI:

Postoji na tisuće organizacije koje se bave volonterima, a mi vam nudimo  10-ak njih koji bi vam mogli biti zanimljivi i poslužiti kao početna točka za daljnje istraživanje:

1. WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms)

www.wwoof.org – nude smještaj u zamjenu za jedan dan rada na farmi. Možete raditi tjedan dana ili više godina u 53 države.

2. Zaštita kornjača

Generičko ime za tisuće manjih grupa koje diljem svijeta pomažu ugroženim morskim kornjačama.

Želite li pomoći, morat ćete uglavnom sami platiti put i smještaj, iako poneki nude vrlo bazičan smještaj za one koji žele volontirati na dulje razdoblje, kao na npr. Playa Las Tortugas u Meksiku.

Informacije pronađite na stranicama www.seaturtles.org i www.cccturtle.org.

3. Conservation Volunteers, Australija i Novi Zeland

www.conservationvolunteers.com.au – kroz različite kratkotrajne projekte, primarno u Australiji i na Novom Zelandu, radit ćete na zaštiti i promociji ekoturizma.

Volonterima se nudi smještaj u šatorima ili brakama te hrana za oko 40 AUD dnevno, odnosno 208 AUD za tjedan dana.

4. Sudanski volonterski program

www.svp-uk.com – podučavajte engleski u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu, u školama i na fakultetima. Iako volonter sam plaća prijevoz, smještaj i hrana su osigurani, a dobije se i neki sitan džeparac.

5. Appalachian Trail Conservancy, SAD

www.appalachiantrail.org – na oko 3500 kilometara dugom putu Apača iz Georgije do Maina na istoku SAD-a postoji više od 2000 ugroženih vrsta, a volonteri se brinu za izgradnju puta u zamjenu za hranu i vrlo skroman smještaj.

6. Trip Leader for HF Holidays, Europa

www.hfholidays.co.uk – jedan od najpopularnijih operatera u Europi za pješačke ture traži volontere koji bi vodili ture trekinga. U zamjenu dobiju smještaj, hrani i priliku da istraže Europu.

7. Help Exchange

www.helpx.net – web stranica na kojoj možete pronaći različite poslove diljem svijeta u zamjenu za smještaj (i prijevoz). Traže se radnici na farmi, učitelji, građevinari ili pak dadilje.

8. VSO- Afrika i Azija

VSO- https://www.vsointernational.org – sudjelujte u različitim projektima, od zdravstvenih preko ekoloških pa sve do poslovnih. Prisutni su u Africi i Aziji, a traže isključivo profesionalce kojima je osiguran smještaj, zdravstveno osiguranje, radne vize i mali džeparac. Tijekom boravka imate 3 tjedna slobodno, a plaćaju čak i put natrag. Za mlade između 18 i 35 godina nude i posebne programe.

9. Ujedinjeni narodi

www.unv.org – međunarodna organizacija UN nudi volonterima mogućnost da pomažu diljem svijeta. Dok su neka zanimanja rezervirana isključivo za profesionalce, UN je povezan sa stotinama međunarodnih zajednica koje traže pomoć s manje formalnosti.

10. Volonter u Kibucu, Izrael

www.kibbutzvolunteer.com –  volontirajte u društvenoj komuni u Izraelu koja funkcionira na principu zajedništva i socijalizma. Uglavnom rade na polju i farmama, no postoji čitav spektar poslova koji su svi jednako cijenjeni. Nije bitno čuvate li djecu ili radite neki “teži” posao, sve što se ima ili zaradi se ravnomjerno podijeli. I objeduje se zajedno, kao i odgaja djecu.  Obzirom da žive u Izraelu, imaju obvezu otići u vojsku pa se često dogodi da im manjka ljudi kako bi zajednica i dalje dobro funkcionirala. I tu upadaju volonteri, koji trebaju biti između 18 i 35 godina starosti, a ostaje se 2-6 mjeseci. Za sudjelovanje, morate se prvo registrirati.

Besplatno spavaj kod nekog doma. Da, to je couchsurfing!

Kako pronaći jeftine aviokarte?

House-sitting i pet-sitting: Čuvanje kuće i kućnih ljubimaca u zamjenu za besplatan smještaj