Vodiči

Vodič kroz San Francisco za početnike

datum objave | 05. siječnja 2022.
11003

goldeg ate bridge

Koliko je dana dovoljno u San Franciscu? Što treba obavezno vidjeti? Je li skupo? Otkud početi s razgledavanjem? Klasična su to pitanja vezana za gotovo za svaku destinaciju, ne samo SF kako ga skraćeno pišu (ali ne i zovu) mnogi Amerikanci. Domaći će vas pogledati poprijeko nazovete li grad Frisco, kako ste ga često mogli čuti u filmovima. To im se jednostavno ne sviđa.

Most Golden Gate, zatvor Alcatraz, ona vijugava ulica, tramvaj niz strme ulice klasici su koje morate vidjeti. Morate li? Ne baš, ali osnove su osnove, makar će vam to možda zvučati suviše turistički.

Most Golden Gate

San Francisco

Najfotografiraniji most na svijetu dug 2,7 kilometara izgrađen je 1937. godine, a spaja San Francisco s okrugom Marin preko tjesnaca Golden Gate koji pak spaja grad s Tihim oceanom. Ovaj narančasti most zvijezda je brojnih holivudskih filmova, no nažalost i mjesto s najviše samoubojstava na svijetu. Iz toga razloga će most do 2018. godine dobiti dodatak: mrežu koje će visjeti šest metara ispod pločnika sa svake strane.

Povratne avio karte za San Francisco već od 5.160 kn / 685 €

 

Najlakši način da snimite savršenu fotografiju mosta jest da se zaputite u Battery Spencer, vidikovac na vrhu stare vojne baze, Golden gate Bridge Vista Point ili pak na ovaj Vista Point. Sve je dostupno automobilom, parking je na prvoj lokaciji malen pa trebate biti strpljivi, kao i očekivati da nećete biti sami u nijednom trenutku.

Fora je i uzeti bicikl te prijeći most na dva kotača.

Fisherman’s Wharf

San Francisco fishermans wharf
Photo: T photography / Shutterstock.com

Popularan kvart među turistima koji se nalazi točno nasuprot otočiću sa zatvorom Alcatraz. Tamo se možete odmoriti na dokovima uz more i nešto pojesti. Preporučujemo restoran Forbes island, jedini plutajući restoran u San Franciscu kojeg ćete naći između dokova 39 i 41.

San Francisco fishermans wharf
Photo: Clari Massimiliano / Shutterstock.com

Chowder, juha s plodovima mora u mlijeku, je svojevrstan must-try u San Franciscu, a poslužena u kruhu služi se u brojnim restoranima, među kojima su The Pier Market Seafood Restaurant na doku 39 ili pak Lou’s Fish Shack. Oko trga Ghirardelli pronaći ćete mnogo restorana, za slučaj da vam ovi ne odgovaraju ili budu puni.

Kvart ima akvarij na doku 35, ali i svoju web stranicu gdje možete detaljno sve proučiti i odlučiti gdje provesti dan.

Alcatraz:

San Francisco Alcatraz 

Otok s poznatim zatvorom (zatvoren još davne 1963. godine) udaljen je od obale svega 2 kilometra, a možete ga posjetiti trajektom koji kreće s Piera (doka) 33 blizu Fisherman’s Wharfa. Karte za trajekt do Alcatraza kreću se između 37 i 44 dolara, ovisno idete li danju ili noću.

Naravno, postoji niz transfera i tura privatnim brodovima.

San Francisco Alcatraz

Lombard Street – poznata vijugava ulica

San Francisco Lombard street 

I jedna od najpoznatijih ulica na svijetu nalazi se blizu Fisherman’s Wharfa- vijugava i strma ulica Lombard (klik na link za vidjeti lokaciju).

Lombard street ili ulica Lombard napravljena je 1922. godine, a kako bi se riješio problem nagiba od 27 stupnjeva koje je vrlo zahtjevno, ako ne i nemoguće za većinu automobila (poseban problem bio je parkiranje automobila), predloženo je vijugavo rješenje s čak 8 zavoja. Nagib ulice se time smanjio na samo 16 stupnjeva. Iako je ranije bila dvosmjerna, danas je Lombardova ulica jednosmjerna (u smjeru prema dolje), a maksimalna brzina je 5 km/h.

Ulicu dakako možete proći i pješice. Ako isprobate neki od poznatih tramvaja (na engleskom: street car) u San Franciscu, dovezite se do križanja ulica Hyde i Lombard i spustite se pješice. Inače, Lombardova ulica nije samo ovaj kratak vijugavi dio, to je prilično duga ulica koja se proteče kroz dva kvarta Russian Hill i Telegraph Hill.

San Francisco Lombard street

Predlažemo i suprotan smjer. Popnite se stepenicama niz Lombardovu ulicu do ulice Hyde i prošećite do Pariškog bloka niz Green street (Zelena ulica) gdje ćete pronaći simpatične francuske i talijanske bistroe i trgovine.

Zanimljivost: Iako je ulica Lombard poznata kao najvijugavija ulica na svijetu,Vermont street ima još veći nagib i manje zavoja. A dvije ulice dalje od Lombarda je i Filbert Street, koja je nagnuta čak 31,5 stupanj!

Uspinjača:

San Francisco cable car
Photo: Andrey Bayda / Shutterstock.com

Cable car ili uspinjača po našem popularno je sredstvo prijevoza u San Franciscu, no uglavnom među turistima. I dok kod nas postoji ona poznata uspinjača u Zagrebu, SF ih ima puno i voze na duljim relacijama. Mnogi ih brkaju s tramvajima (street car), no nisu isti zbog sustava kojim voze. Uspinjača nema žice iznad vozila, dok tramvaj ima.

San Francisco street car

Dvije su glavne linije uspinjače: Powell/Hyde i Powell/Mason.

Powell/Hyde završava blizu trga Ghirardelli, popularnog mjesta u Fisherman’s Wharfu gdje možete jesti i shoppingirati. Proći ćete i pored ulice Lombard. Ako nećete tu izaći, pripremite fotoaparat jer na vrhu brda (križanje Hydea i Lombarda) puca predivan pogled na otok Alcatraz. Preko puta ulice na kraju ove linije (križanje Hydea i Beach) nalazi se poznati The Buena Vista Cafe, gdje je nastala irska kava. Niste li tip za shopping oko Ghirardellija, spustite se do dokova uz more i uživajte.

Powell/Mason linija također prolazi blizu ulice Lombard, no s donje strane, a ostavlja vas na North Beach, blizu doka 39 u Fisherman’s Wharfu.

Cijene:

Iako ovo nije tema o hrani, piću i shoppingu, gdje klasično ide i stavka o cijenama, valja kratko napomenuti kako je San Francisco uz New York i Boston grad gdje je najskuplje unajmiti stan. I živjeti općenito u SAD-u.

Taksi od aerodroma do centra grada kreće se između 40 i 60 USD, 3km vožnje taksijem po gradu koštaju između 11 i 15 USD (isprobajte i tu Uber), dok je karta za jednu vožnju uspinjačom 7 USD.

San Francisco cable car

Pivo u kafiću je između 4 i 7 USD, dok je kava obično između 3 i 6 dolara. Ne želite li piti onu iz Starbucksa (za brojne Hrvate je to previše vodenasta i preblaga kava), otiđite do jedne od trgovina/kafića Philz coffee jer serviraju na desetke različitih vrsta kava, među kojima i tursku. Za manju kavu ćete platiti oko 3 USD, dok ćete veliku platiti oko 5 USD.

[FREE DOWNLOAD] MAPA GRADA I JAVNOG PRIJEVOZA -SAN FRANCISCO