Vodiči

VODIČ KROZ BEČ ZA LJUBITELJE UMJETNOSTI: 5 stvari koje je cool vidjeti

datum objave | 02. svibnja 2016.
3097

Obzirom da je riječ o gradu u kojem je najbolja kvaliteta života na svjetskoj razini, odlučili smo napisati mini vodič za slučaj da odlučite skoknuti do susjedstva.

Nekadašnja prijestolnica udaljena je na samo nekoliko sati vožnje od Hrvatske, stoga evo 5 stvari koje svaki posjetitelj Beča treba vidjeti:

1. Narrenturm – Muzej žrtava boleština

Beč na prvi pogled ostavlja dojam buržujskog, gotovo sterilnog grada. A znate li zašto? Zato jer se sve događa daleko od očiju javnosti, kao i u Narrenturmu, gdje se nalazi muzej čiji postav čine voštani odljevi žrtva raznoraznih bolesti iz prethodnih stoljeća. Bizarno i i istovremeno fascinantno i ekscentrično!

2. Posjetiti lokacije snimanja “Trećeg čovjeka” Orsona Wellsa

I prošetati bečkom kanalizacijom uz stručnom vodstvo Gerharda Strassgschwandtnera. Svakako posjetite muzej posvećen ovom remek djelu kinematografije!

3. Prošetati kroz Museumsqartier i pronaći Freiraum quartier21 INTERNATIONAL

Galerija suvremene umjetnosti domaćin je medunarodnim izložbama raznoraznih umjetnika na rezidencijalnim programima, čija će vas umjetnost sigurno natjerati da zastanete i promislite o onome što ste vidjeli. Kustoska preporuka: pogledajte Pezzanijev i Hellerov 18-minutni video Liquid Traces. Ulaz se ne naplaćuje i nikada nije tolika gužva kao u Leopold muzeju preko puta. Ako budete imali problema s pronalaskom, bacite oko na MQ mapu.

4. Uživati u operi

Jeftine se karte mogu nabaviti svakodnevno 80 min prije početka izvedbe. Stanite u red na Operngasse, jer isplati se.

5. Razgledati Kunsthistoriches Museum

I uživajte u djelima velikih svjetskih majstora, poput Rembrandtai Brueghela.

Našu ovo-ne-smijete-propustiti listu uvijek možete nadopuniti i u svoj gallery hopping uključiti i one  poznatije must-see galerije i muzeje koje uvijek preporučuju bečkim gostima, poput Olbrichove Kuće secesije ili Wagnerove Zgrade poštanske banke.  Kad vam padne šećer obavezno svartite do Sacher bara na komad slavne torte i uživajte u bečkoj avanturi.