Vodiči

Vodič: Kako posjetiti Galapagos kad imate budžet

Autor | Lara Kapović
datum objave | 04. srpnja 2022.
844

isabela galapagos kornjaca 2

Otočje Galapagos jedno je od najposebnijih mjesta na našem malom planetu. Ovo vulkansko otočje dio je južnoameričke države Ekvador, a nalazi u Tihom oceanu, oko 972 km zapadno od obale. Galapagos je poznat po velikom broju endemskih vrsta koje je prvi izučavao Charles Darwin 1835. godine i koji je upravo na ovom otočju razvio teoriju evolucije.

Zašto je Galapagos toliko zanimljiv?

Galapagos je dom raznolikog niza biljnih i životinjskih vrsta od kojih su mnoge vrste endemične, što znači da ih nema nigdje drugdje na svijetu. Ovdje skladno žive oko 200 godina stare kopnene konjače, morske kornjače, različite vrste morskih iguana,  morski lavovi, plamenci, mali pingvini i ptice poznate kao Blue Footed Boobies – svi su oni glavne maskote Galapagosa, a osim njih tu su naravno, različite ribe, morski psi, ptice i brojne druge životinje.

Otočje se sastoji od 13 velikih otoka i 17 manjih, a karakteristično je po brojnim vulkanima od kojih se neki vrhovi uzdižu na 3.000 m. Plaže su beskrajne i lijepe, a karakterizira ih ili crni ili bijelo sivi pijesak. Neslužbeno ime Galapagosa je Raj na Zemlji. A raj, naravno, nije jeftin.

isabela galapagos morski lavovi 2

„Posjetiti Galapagos možeš samo organiziranim kruzerima, a ture od 4-5 dana koštaju 3-4.000 dolara“

Put na Galapagos nije jeftin. Ture kruzerom po otočju u trajanju tjedan dana počinju od 3.000-4.000 dolara, a turističke agencije (i dosta informacija na internetu) pokušat će te uvjeriti da se Galapagos ni ne može posjetiti na drugačiji način, u samostalnoj organizaciji. Naime, čitavo otočje Galapagos je nacionalni park. Kada sam tek krenula istraživati o putovanju na Galapagos nailazila sam samo na informacije kako se gotovo nigdje po otočju ne možeš kretati samostalno, a ako to i pokušaš, potrošit ćeš još više nego na kruzing ture jer ćeš morati plaćati skupe jednodnevne izlete koji koštaju 300-500 dolara.

Tako nešto si nisam mogla priuštiti budući da bi 3-4 000 eura bilo pola mog budžeta za čitavo dvomjesečno putovanje. Svejedno, nisam htjela odustati od ideje da posjetim Galapagos. Pa to je glavni razlog zašto je odluka od čitave Južne Amerike na kraju i pala na Ekvador! Mora postojati način, govorila sam i krenula u dublje online istraživanje. Uskoro sam shvatila da se Galapagos itekako može posjetiti u samostalnoj organizaciji, vidjeti svašta i pritom ne potrošiti bogatstvo. Bukirala sam kartu i odlučila na otočju provesti 7 dana. Cilj je bio da mi  budžet (uključujući povratni let iz Quita za Baltru) ne prelazi 1000 dolara – što je 3x manje od najnižih cijena organiziranih kruzera.

tortuga bay beach galapagos morske iguane 3

Kako sam uspjela posjetiti Galapagos za samo 1.000 dolara?

Kartu od  Quita do otoka Baltre na kojem se nalazi jedan od dva aerodroma na otoku platila sam 300 dolara. Uz kartu, 120 dolara otišlo je na različite takse i ulaznicu za Nacionalni park koju moraš  platiti u gotovini po dolasku na otočje. U startu, prije nego sam uopće došla do prvog otoka ostala sam na 550 dolara. Ipak, uspjela sam s tim budžetom pokriti punih 7 dana na Galapagosu– smještaj, hranu, pokoju pivu, izlete, a ostalo je i za suvenire. Ovo je prilično točan breakdown budući da sam zapisivala troškove pa imate okviran dojam.

90 dolara – cjelodnevni izlet ronjenje (snorkling, ne diving)

130 dolara – 6 noćenja

35 dolara – još jedan izlet

50 dolara – 2 vožnje trajektom

20 dolara – taxi vožnja do aerodroma

50 dolara – suveniri

Ostatak – hrana, piće

isabela galapagos pelikani

Najskuplje oko čitavog puta na Galapagos je doći do njega. Jednom kad ste na otočju, hrana i smještaj (ono što na putovanjima obično ‘pojede’ najveći dio budžeta) uopće nije skupo. Ja sam spavala isključivo u hostelima (ženske sobe s po 4 kreveta – često sam znala biti i potpuno sama u sobi) gdje sam noć u prosjeku plaćala između 15 i 20 dolara. Ujutro bi doručkovala u hostelu – nešto iz trgovine ili pekare, a nakon toga bi čitav dan bila na nekom izletu ili istraživala otok. Na organiziranim izletima je ručak uvijek uključen, a navečer bi odlazila na večeru. Izbjegavala sam klasične restorane (gdje su cijene od 25 dolara +), držala sam se lokalnih marketa (iznimno popularni i fini) gdje bi za čitav meni koji bi se sastojao od mesa ili ribe te riže, povrća i krumpira uz salatu i prirodni cijeđeni sok izdvojila 5 dolara.

Na ovaj način uspjela sam dosta uštedjeti. Smještaj mi ionako nije bio bitan jer sam u njemu samo držala stvari i prespavala, a hrana na marketima je bila i bolja nego u prosječnim restoranima (i svježija!).

Ono što je skupo i na što ode najviši dio budžeta na otocima su organizirani dnevni izleti. Naime, kako bi Galapagos uopće mogao funkcionirati takav kakav je – kao netaknuta priroda u kojoj su životinje kraljevi otoka, na njemu se ljudi ne mogu (svuda) kretati kako i kada žele. Na neke od najljepših lokacija na otocima može se doći samo u organiziranoj turi s vodičem kako bi bili u mogućnosti regulirati broj posjetitelja (kao i njihovo ponašanje). Ti izleti koštaju od 40ak dolara do 150 dolara za izlete od 4 do 8 sati. Savjet – nikako ne bukirati izlete online unaprijed već tamo na licu mjesta jer će biti i po nekoliko puta jeftiniji nego kada to napravite online.

Kako samostalno organizirati put na Galapagos – prijedlog putovanja za 4, 7 i 10  dana

Galapagos ima 3 veća otoka koja su većini posjetitelja koji si sami organiziraju put na otočje baza. No, hoćeš li ići na jedan, dva ili sva tri otoka ovisi koliko dana imaš na raspolaganju.

tortuga bay beach galapagos morske iguane

Ako imaš 3-4 dana

Ako si na Galapagosu 3-4 dana preporučam da idete samo na jedan otok i to Santa Cruz te njega koristite kao bazu s kojeg ćeš raditi izlete. Ovo je  je otok na koji ionako moraš doći kada sletite na Baltru pa je najlakše da na njemu i ostaneš. Na ovom otoku možete i brojne atrakcije posjetiti sami, bez organiziranih tura.

Tortuga Bay

Tortuga Bay plaža slovi kao jedna od najljepših plaža na čitavom otočju, a nalazi se upravo na Santa Cruzu. Sigurna sam da ima jednako lijepih ili ljepših plaža na skrivenim otočićima do kojih možeš doći samo ako ideš kruzerom, no plaža kornjača će zadovoljiti ukuse i onih najzahtjevnijih. Do nje možete doći hodajući nekih 45 minuta od samog centra. Obavezno ponesite vodu i nešto za prigristi jer na ovoj plaži ne postoje nikakvi ugostiteljski objekti niti trgovine. Upravo zato i je toliko lijepa i djeluje netaknuto iako ju svaki dan posjećuju turisti.

Plaža je dobila ime po morskim kornjačama koje ovdje dolaze polagati jaja. Međutim, na dugačkoj, bijeloj, pješčanoj plaži kornjače nisu životinje koje ćete ovdje ugledati. Po plaži se lijeno šetkaju glavni stanovnici ovoga otoka – morske iguane.

Morske iguane, poznate i kao crni vragovi, za mnoge su jedne od najružnijih životinja koje postoje (uključujući Charles Darwina), a postoje upravo i samo na Galapagosu. No, meni su ovi tamni gušteri, nalik na neka bića iz doba dinosaura, bila jako zabavni i smiješni. Na kopnu djeluju kao najveće ljenčine radi svoga sporog kretanja, no u moru su iznimno brze i kreću se vrlo elegantno. Iako im ne bi trebalo dolaziti preblizu (može biti opasno ako te ošinu repom), toliko su nezainteresirane da možete i chillati kraj njih nasred plaže, a oni će ti preći preko ručnika bez pardona.

Darwinov centar, ranč s kornjačama i tržnica

Osim Tortuge Bay beach, na Santa Cruzu možeš posjetiti i Darwinov istraživački centar gdje ćeš više naučiti o njegovom djelovanju na otoku, kao i svim životinjskim i biljnim vrstama ovdje. Na Santa Cruzu možeš posjetiti i ranč s divovskim stogodišnjim kornjačama i tržnicu gdje morski lavovi i pelikani pokušavaju prodavaču ukrasti poneku uhvaćenu ribu.

tortuga bay beach galapagos morske iguane 3

Ako imaš 5-7 dana

Ako imaš nešto više vremena, oko tjedan dana, to je dovoljno vremena za na miru razgledati još jedan otok, a ja preporučujem da to bude otok Isabela. Do ovog otoka možeš doći 2,5-satnom vožnjom sa Santa Cruza malim brzim brodom čija je cijena 25 dolara. Uz to, na svaki novi otok koji dođeš moraš platiti i neki mali fee, jednako kao i dati dolar kapetanu broda. Uglavnom, činit će ti se kako stalno nešto nekome plaćaš.

Isabela je meni osobno najljepši i najzanimljiviji otok od posjećena tri. Otok karakteriziraju dugačke pješčane plaže, slobodna mjesta za ronjenje i vulkani. Upravo na ovom otočju je nekoliko mjeseci prije mog dolaska eruptirao jedan vulkan. Na Isabeli preporučujem minimalno dva dana kako bi stigli istražiti čitav otok – ovo je ujedno otok na kojem najviše aktivnosti možeš raditi besplatno.

Concha Perla bila je moja apsolutno najdraža besplatna aktivnost na Galapagosu. Radi se o maloj uvalici s kristalno čistim morem, što omogućava kupačima i roniocima da steknu izvrstan pogled na sve što se događa u vodi. Jedna od sjajnih stvari u vezi s Conchom je što se itekako ima što vidjeti i ovdje ćeš lako izgubiti sate i sate roneći s kornjačama i morskim iguanama, igrajući se sa morskim lavovima i gledajući pingvine kako podvodno rone u potrazi za hranom. Definitivno jedno od najzanimljivijih mjesta koja na Galapagosu možeš posjetiti potpuno besplatno (a vjeruj mi, cijenit ćeš mjesta koja možeš istraživati besplatno).

isabela galapagos

Druga sjajna stvar na Isabeli je nekoliko kilometara dugačka šetnica uz sam ocean zvana Wall of Tears, a zanimljivija je i iz povijesne perspektive. Ovdje su nakon Drugog svjetskog rata zatvorenici držani u kažnjeničkoj koloniji 14 godina i morali su sagraditi ogroman zid. Sada stoji kao oznaka za mnoge koji su umrli pri gradnji, budući da su radili u lošim uvjetima. Sama šetnica je danas najzanimljivija po suputnicima ili suhodačima koje na njoj sretneš – divovskim kornjačama.

A ako želiš saznati više o ovim prahistorijskim stanovnicima otoka, svakako vrijedi posjetiti i Centar za razmnožavanje kornjača na Isabeli. Ovdje ćeš saznati sve o divovskim kornjačama i svim njihovim podvrstama na Galapagosu. Ova nevjerojatna bića danas žive samo ovdje, a mogu težiti do 450 kg i živjeti preko 150 godina. Unatoč svojoj veličini i oklopu, divovske kornjače su vrlo strašljive životinje koje čim čuju da im se približavaš će stati sa svojim sporim hodanjem i uvući se u oklop sve dok ne osjete da je opasnost prošla. Nakon toga će elegantmo izviriti iz oklopa i nastaviti dalje jednim sporim korakom za drugim.

Ovo su tri glavne stvari koje na otoku Isabela možeš raditi samostalno i besplatno (za Centar je potrebno platiti ulaz). Ovdje ćeš ujedno vidjeti i najveći raspon životinja na otoku, kao i imati neke od najboljih izleta. Uz morske lavove, kornjače, iguane, ovdje možeš vidjeti i plamence kako s tankim nožicama nabadaju po močvarama. Na Isabeli definitivno preporučujem unajmiti bicikl jer ćeš na taj način uštedjeti puno vremena i više toga stići samostalno istražiti.

isabela galapagos vulkansko kamenje

Organizirani izleti

S otoka Isabela sam bukirala izlet na Los Tuneles – poznat i kao najbolji izlet koji ne smijete propustiti (i najskuplji, oko 100 dolara). Budući da cijene za Tuneles variraju od 90 do 150 dolara od agencije do agencije koje više-manje nude istu stvar, savjet je da jednom kad ste na otoku prošećete centrom i raspitate se kod više njih o samom izletu. Ok cijena je do 100 dolara, iznad nema smisla plaćati. Bitne stavke za provjeriti su da je u cijenu uključena oprema za ronjenje, ručak i da vodič ima go pro s kojim će slikati pod vodom i kasnije poslati fotke u slučaju da nemate podvodni aparat – a svakako ćete htjeti fotke s ovog izleta! I bukirajte ga barem jedan dan unaprijed, a ako je visoka sezona preporučljivo je i 2 dana ranije jer su ture i broj ljudi ograničeni.

No, što su zapravo Los Tuneles?

isabela galapagos morski konjic

Radi se o izvrsnom mjestu za ronjenje i uživanje u morskom životu pod vodom i između tunela nastalih formacijom lave. Izlet započinje tako što vas vodič pokupi u smještaju zajedno s drugim ljudima koji će biti suputnici/suronioci toga dana. Nakon toga slijedi cca sat i pol vožnje brzim manjim brodom do lokacije dok vas vodič priprema na sve što ćete danas vidjeti. A vidjet ćete čitavo morsko životinjsko carstvo! Od tropskih riba i jastoga, do morskih lavova i kornjača koje plivaju uz vas. Od morskih pasa do raža radi kojih odjednom porastu otkucaji srca i oznoje se dlanovi, makar ste u moru. A vidjeli smo čak i ogromnog morskog konjica, kao i pingvina koji je bez ikakvog straha doplivao do nas i pokušao s nama razgovarati na nekom svom pingvinskom jeziku. Od ostalih ptica, tu je i poznata Galapagosova maskota – Bluefooted Boobies. Pomalo smiješne ptice koje su svojevrsni otočki suvenir, a poznate su po svojim velikim tirkiznim nogama.

Ne mogu dovoljno dobro opisati koliko je ovaj izlet nevjerojatan i vrijedan svakog potrošenog dolara. Samo vidjeti sve ove životinje koje sam nabrojala u jednom danu je mind blowing, a tek s njima slobodno roniti u njihovom prirodnom okruženju.

isabela galapagos tuneli

Ako imaš 7-10 dana

Ukoliko imaš još barem 2 dana na raspolaganju, predlažem posjetiti i treći otok od tri glavna – San Cristobal. Ukoliko odlučiš uključiti San Cristobal u svoj raspored znajte da i ovaj otok ima aerodrom tako da put možeš planirati i na njega. Ja sam Cristobal odlučila preskočiti jer mi unutar 7 dana nije imalo smisla gurati još jedan otok, no svakako mi je žao što nisam ostala koji dan duže.

Iako je Galapagos skup – ono najskuplje je, kako sam ranije napisala, doći do njega. Jednom kada ste tu, samo bivanje na otoku što se tiče smještaja i hrane je sasvim podnošljivo, a ima sasvim dosta sadržaja i aktivnosti na otocima koje možete raditi besplatno. A čak i da samo provodite nekoliko dana na otocima ne radeći ništa, ne bi vam bilo dosadno. Gdje još na svijetu možete chillati na klupici sa morskim lavovima, hodati uz divovske kornjače, probijati se kroz morske iguane i boriti za mjesto na tržnici s pelikanima?

tortuga bay beach galapagos