Vodiči

Vodič: Italija automobilom u tjedan dana

datum objave | 09. srpnja 2017.
53560

Imate li samo tjedan dana godišnjeg, ne želite se voziti avionom nego vlastitim automobilom, preporučamo road trip po Italiji. Skrojili smo dvije ture za vas pa odaberite koja vam se više sviđa. Jedna je dulja po vožnji 3 i pol sata, ali zato uključuje destinaciju više.

Svakako imajte na umu da se autoceste u Italiji plaćaju pa osim goriva i to uzmite u obzir. Možda želite ići lokalnim cestama no time se samo putovanje produljuje, a nema smisla da gubite vrijeme (osim po Toskani, gdje je gotovo pa grijeh ne ići lokalnim cestama).

Ako vam se put čini preambiciozan (čitaj: naporan), slobodno s rute maknite neku od destinacija i više se sadržite negdje drugdje.

Ruta 1: Venecija- Padova-Bologna ili Verona-Firenca-Siena-Rim-Venecija

  1. Dan Venecija-Padova

Venecija trg Svetog Marka

Do Venecije iz Rijeke treba manje od 2 ipo sata, iz Zagreba će vam trebati 4,5, sata, a iz Splita čak 7 sati. Najbolje je da se odvezete do Mestrea i tamo parkirate pa vlakom odete do Venecije. Možete parkirati i na Lido di Jesolo pa otuda do Venecije brodom.

Venecija Rialto most

Venecija kanali

Prošećite trgom svetog Marka, prijeđite preko mosta Rialto i pojedite pizzu ili tjesteninu u nekom od mnogobrojnih restorana. Vožnja gondolom možda je mnogima privlačna, no dosta je skupa i oduzima vrijeme, pa sami odlučite je li za vas. Obzirom da je Venecija dosta skupa, predlažemo da prenoćite u obližnjoj Padovi, na pola sata vožnje.

  1. Dan Padova i Verona ili Bologna

Padova

Padova- Bologna ili Verona: 1h vožnje.

Padova je malen sveučilišni grad poznat po Bazilici svetog Ante gdje je i grob ovog sveca. Nalazi se na rijeci Bacchiglione, preko koje idu mnogobrojni mostovi. Nakon nekoliko sati zaputite se u Veronu, grad koji je mnogima najpoznatiji po Julijinom balkonu, ili pak u sveučilišni grad Bolognu.

Verona Julijin balkonVerona-Julijin balkon

U Veroni se nalazi mnogo kulturno-povijesnih spomenika iz rimskog razdoblja, a preporučamo da prvo posjetite Julijinu kuću. Giulietta Capuleti je tragična Shakespearova junakinja iz “Romeo i Julije”. Iako Shakespeare nije nikad bio u Veroni, a Romeo i Julija su fiktivni likovi, u Veroni postoji kuća iz 13. stoljeća gdje je navodno Julija živjela. Kako god, kuća je danas poznata kao Casa di Giulietta, a turistima se osim balkona nudi kip Julije u dvorištu (i svi je hvataju za dojku za dobru sreću), kao i zid na kojem možete ostaviti poruke na papiriću.

Nakon Julije, posjetite Veronsku arenu, Augustovo kazalište i Gavijev slavoluk.

Bologna Piazza MaggioreBologna- Piazza Maggiore

U Bologni krenite od glavnog trga Piazza Maggiore gdje se nalazi Bazilika svetog Petronija, a odmah do je Piazza Nettuno s predivnom Neptunovom fontanom. Grad inače ima nadimak La Grassa (Masna ili debela), a odavde su mortadela i salame rosa (u prijevodu: roza salama). Uz to popijte čašu Lambrusca, krasnog pjenušavog crvenog vina.

Zanimljivo je da i Bologna ima kosi toranj, zove se Asinelli i viši je od poznatog Kosog tornja u Pisi.

Prenoćite u Bologni ili negdje na putu prema Firenci.

  1. Dan Firenca

Firenca Duomo

Verona-Firenca: 2:30 vožnje

Bologna-Firenca: 1:40 vožnje

Za Firencu nije dovoljno ni 2 tjedna, a kamoli dva dana. No kako nemamo vremena, pokušat ćemo vam sumirati ono najbitnije za posjetiti. Firenca se nalazi u Toskani, jednoj od najljepših regija Italije, gdje se uživa u iću i piću, a neke će posjetiti na našu Istru. Da biste iskusili Firencu i Toskanu odjednom, odsjednite u nekom od seoskih domaćinstava pored Firence i na kraju dana uživajte u čaši dobrog vina s pogledom. A možete popiti i domaće pivo, zašto ne?

A post shared by Joel M. (@chicagobeerjunky) on

Firenca je kolijevka talijanske renesanse, u kojem su živjeli Dante Alighieri, Boccaccio, Donatello, obitelji Medici, Botticelli, Machiavelli, Leonardo da Vinci, Filippo Brunelleschi, Michelangelo, Galileo Galilei i drugi. Osim velikih imena, tu ima i velikih materijalnih ostavština.

Poznati most Ponte Vechio, fiorentinska katedrala Basilica di Santa Maria del Fiore i Michelangelov kip Davida u Galleria dell’Accademia su onaj must-see trio.

Santa Maria del Fiore, poznatija kao katedrala Duomo (gore na fotografiji), izrazito je bitna za talijansku renesansu. Poznata Brunelleschijeva kupola remek je djelo oblikovanja i tehnike, a scene Sudnjeg dana koje su naslikali Vasari i Zuccaro među najvećim su slikama na svijetu.

Firenca ponte vecchio

Ponte Vecchio (u prijevodu Stari most) iz 14. stoljeća nalazi se na rijeci Arno, a poseban je po tome što se na mostu nalaze brojne trgovine. Danas se tamo prodaju nakit i suveniri, no prvi prodavači bili su mesari. Zanimljvo je da upravo s ovog mosta potječe riječ „bankrot“. Naime, kada trgovci ne bi imali novca za platiti svoje dugove, vojnici bi mu razbili stol na kojem je izlagao robu („banco rotto“ ili „razbijen stol“) i bez njega više ne bi mogao prodavati.

Firenca David

Michelangelov David vjerojatno je najpoznatiji kip na svijetu. Visok 5,17 metara remek-djelo je renesanse kojeg dana možete vidjeti u Akademskoj Galeriji (Galleria dell’Accademia). Kopija kipa postavljena je na trg Piazza della Signorie prije nviše od stotinu godina.

Odmorite su uz sladoled u Carapini ili uz srcoliku u pizzu Gusta Pizza (o tome je pisala naša blogerica Vjekica) pa nastavite do astrofizičkog observatorija Arcetri u kojoj je nekad živio Galileo Galilei kada je bio u kućnom pritvoru. Saznat ćete mnogo o bogatoj povijesti grada dok istodobno imate prekrasan pogled na Firencu.

  1. Dan Firenca

Toskana vino

Drugi dan provedite ili u posjeti nekoj od vinarija Chianti u okolici Firence (ovdje imate popis s lokacijom i opisima) ili pak u daljnjem istraživanju umjetnosti i gastronomije u samom gradu. Galerija Uffizi jedna je od najstarijih galerija na svijetu s najboljom kolekcijom umjetnosti iz doba renesanse. Kako se u špici sezone tu zna čekati u redu za ulaz i po 5 sati, predlažemo da ulaznice kupite online i smanjite vrijeme čekanja.

Pojedite nešto na glavnoj tržnici Mercato centrale ili krenite nekamo putevima naše Vjekice koja je istražila dobra mjesta za jesti u Firenci, od tripica, pizze pa do sendviča i firentinskog bifteka.

  1. Dan Siena i Rim

Siena piazza del Campo

Krenite rano ujutro prema Siena da iskoristite dan. Siena se nalazi na sat ipo vožnje od Firence pa je super ako dođete do 11, kako biste stigli malo pogledati grad i nakon ručka se zaputiti u Rim.

Siena je poznata po srednjovjekovnom trgu Piazza del Campo na kojem se održava Palio di Siena ili Carriera – utrka konjima na kojima se 17 kvartova natječe za zastavu u čast Djevici Mariji. Održava se dvaput, 2. srpnja i 16. kolovoza.

Siena il Palio

Na 4 minuta pješice nalazi se Duomo di Siena il Katedrala, prekrasna srednjovjekovna crkva. Na putu do tamo proći ćete ulicom Via di Città gdje možete nešto kupiti, posebice hranu. Siena je poznata po svojoj hrani, a kad ogladnite prošećite do 4 minute udaljenog restorana Osteria Boccon del Prete prije nego nastavite put prema Rimu.

Za malo više od dva sata stižete u Rim. Nakon što se smjestite, (pred)večer iskoristite za posjetu Koloseumu, Panteonu i Fontani di Trevi.

Rim Koloseum

Rim Panteon

U blizini Panteona je još i poznata Piazza Navona s predivnom fontanom, posebno lijepa u večernjim satima.

  1. Dan Rim

Rim Vatikan

Jutro provedite u obilasku Vatikana, odnosno crkve svetog Petra. Obzirom da ste kratko u Rimu, vjerojatno nećete htjeti provesti pola dana u redu, a zatim i u samim Vatikanskim muzejima. Prošećite do Rimskog foruma gdje možete vidjeti brojne stupove i iskopine stare i preko 2000 godina, a nakon toga zaputite se do Španjolskih stepenica koje povezuju Piazzu di Spagna s Piazzom Trinità dei Monti na vrhu. Ove stepenice su jako popularne kod turista koji vole tu odmoriti nakon dugih šetnji Rimom.

Rim spanjolske stube

Na putu od foruma do ovdje proći ćete kroz desetke ulica s trgovinama pa vjerujemo da šetnja neće trajati samo 30 minuta.

Ako ste ogladnili, preporučamo dobar, ali vizualno prilično neugledan restoran (no bitna je hrana!) blizu Piazza di Spagna – Hosteria da Giggi koji se otvara u 18.30, a nudi brojna domaća jela po pristupačnim cijenama.

Za dobru kavu i kolače otiđite u Caffe Greco, gdje ćete se osjećati kao u nekom prošlom vremenu, no ipak sa sadašnjim cijenama.

Rim: Tajnoviti pogled kroz ključanicu otkriva neočekivan prizor

  1. Dan povratka

Nakon odjave iz hotela, ako ne žurite natrag prema Hrvatskoj (za povratak od Rima do Venecije autoputem treba oko 5 sati vožnje pa onda još koliko vam treba do kuće), popijte espresso u nekom od lokalnih kafića (cijene su različite ako espresso pijete za šankom, za stolom unutra, za stolom na terasi ili za stolom na terasi u prvom redu), kupite dobar parmezan, razne tjestenine, balzamični ocat, par boca vina i cipele (talijanske cipele su poznate po svojoj kvaliteti) kako biste se i kod kuće još neko vrijeme s ugodom sjećali ovog izleta.

Ruta 2: Venecija- Rim-Siena-Firenca-Pisa-Cinque Terre-Verona-Venecija

Druga ruta je nešto drugačija. Iz Venecije za nekih 5 sati stižete u Rim, a u povratku se obilaze gradovi. Ovog puta na rutu smo uključili Pisu i predivna sela koja čine Cinque Terre. Naravno, ne želite li u Pisu i Cinque Terre, uvijek možete produžiti još 1 ipo sat južnije do Napulja i popiti espresso s pogledom na vulkan Vezuv, ali i počastiti se pravom pizzom Napoletanom. Iz Napulja do Venecije u povratku će vam trebati 7 sati vožnje.

Napoli espresso

No zadržimo se na ovoj ruti. Nećemo ponavljati što vidjeti u gradovima koji su i dio prve ture, pa zato fokus samo na nova mjesta.

Nakon Firence krenite u Pisu, a zatim u Cinque Terre. Optimalno je da spavate negdje u seoskom domaćinstvu između Pise i Cinque Terre, radi autentične atmosfere, ali i cijena. Možete odsjeti i u Pisi te se do Cinque Terre voziti vlakom kako biste izbjegli gnjavažu s parkiranjem automobila (a to jest gnjavaža.) Vlakovi redovito idu s glavne željezničke postaje Pisa Centrale. Krenite lakom u 7 ujutro za La Spezia Centrale, i nakon nešto više od sat vremena ste tamo, a potom presjednite u vlak “Cinque Terre Express” koji obilazi svih 5 gradova koji čini Cinque Terre. Vlak ide svakih 15 minuta, a karta košta 4 eura.

Iz Firence imate i dnevne izlete u Pisu i Cinque Terre ako vam se ne da voziti okolo i mijenjati smještaj.

  1. Pisa

pisa kosi toranj

Kosi toranj u Pisi sasvim sigurno je najbolji razlog da posjetite ovaj grad. Toranj se nalazi usred prostrane Piazze del Duomo, a nakon što se poslikate u tipičnim pozama, prošećite okolo do ostalih piazza. Potražite Piazzu dei Cavalieri, Piazzu delle Vettovaglia i Piazzu della Pera, koje osim divne arhitekture pružaju i ugodnu atmosferu.

Ako ste gladni, svakako kušajte poznatu domaću juhu Sullo Scio od češnjaka, ružmarina, rajčica, tjestenine i sira. Za desert uzmitetortu con bischeri – tart od riže, mlijeka, limuna, vanilije i likera.

  1. Cinque Terre

Kako sama riječ kaže, tu je nečega pet (cinque). Cinque Terre predivno su priobalno područje kojeg čini 5 sela) smještenih na litica uz more, a prepoznatljivi su po šarenim fasadama. Iako, nemojte očekivati TOLIKO šarene fasade kao na nekim fotografijama, jer nisu baš toliko intenzivne.

Pet srednjovjekovnih sela Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore u sastavu su nacionalnog parka i posljednjih 20 godina pod zaštitom UNESCO-a.

Najbolje je parkirati u jednom selu (parkirat ćete ga na samom vrhu i sići niz mnogobrojne stepenice), a između njih voziti se vlakom što je uobičajeni prijevoz, ili kako smo već preporučili, u sela stići direktno vlakom. Smještaj je u Cinque Terre ograničen i skup, a najbolje sobe rezerviraju se mjesecima unaprijed. Pitoreskna sela bit će raj za vaše oči i fotoaparat ma gdje bili.

Riomaggiore je prvo selo kada krećete iz La Spezie i ima jednu glavnu ulicu, malu luku, plažu, dvorac, ljekarnu, crkvu i nekoliko restorana.

Druga po redu je Manarola, također s jednom ulicom i lukom, ali i najboljim mjestom za fotografiranje. Restoran s najboljim pogledom je definitivno „Nessun dorma“ (u prijevodu: „nitko ne spava“, ali vjerojatno je referenca na poznatu Puccinijevu ariju koju vjerojatno poznajete preko predivne Pavarottijeve interpretacije, a u novije vrijeme i preko Paula Pottsa, kojim je ovom izvedbom pobijedio u showu „Britain’s got Talent” ), a i hrana je ovdje za preporuku. Iz ove regije potječe umak pesto, odnosno pesto genovese, pa svakako probajte tjesteninu s pestom.

A post shared by Nessun Dorma (@nessundormacinqueterre) on

Corniglia je najmanje selo, izgrađeno na liticama iznad mora i ima 365 stepenica kojim se morate spustiti do mjesta.

Najljepše selo je Vernazza, fotogenično mjesto s crkvom iznad mora, ostacima dvorca i zidina te malu luku s još manjom pješčanom plažom.

A post shared by Nature | Travel | Earth (@travelers__world) on

A post shared by Liv Rich (@livvrich) on

Najveće selo s više ulica je Monterosso. Tu se nalaze veći hoteli i dosta pješčanih plaža, a pogodan je za obitelji s djecom jer nema toliko stepenica.

Šalji upit i otputuj!

Italija ograničava broj turista u Cinque Terre za skoro duplo manje!

Talijanski grad instalirao fontanu iz koje 24/7 besplatno teče vino

Iz prve ruke: Larin đir po Italiji

Tura po Siciliji: Od Palerma do Corleonea u 10 dana autom