Vodiči

Vikend u Ljubljani: Autobusom Zagreb-Ljubljana u Trampolin park ili na horseburger

datum objave | 12. rujna 2019.
4956

Vikend u Ljubljani? Zašto ne! Čini nam se da je Ljubljana blizu i stoga je mnogima „lako ćemo do nje“ pa je mnogi nažalost previde u svojim putovanjima, baš kao i mnoge bliske destinacije. Ako ne znate što biste radili u glavnom gradu Slovenije, dat ćemo vam par dobrih razloga za posjetu.

Mostovi

Vikend u Ljubljani, Zmajev most

Na prvi spomen Ljubljane mnogi pomisle na grad na rijeci s mnogo mostova. Malen je to grad, ali predivne arhitekture i pun povijesnih građevina koji se vrte oko rijeke. A rijeka Ljubljanica je centar grada.

Vikend u Ljubljani, rijeka Ljubljanica

Mostovi su posebna priča, neki od njih imaju stvarno zgodne anegdote.

U prošlosti su se tako lokalni pekari koji bi varali kupce bacali u ledenu vodu s Cevljarskog mosta, jednog od najstarijih mostova u gradu, koji postoji još od 13. stoljeća. Most je inicijalno bio sagrađen od drva, zatim od željeza te u konačnici od kamena kakav je i danas.

Zmajev most iz 1901. godine za sebe veže dvije legende. Prva legenda kaže da je Jason, antički grčki mitološki heroj osnovao grad Ljubljanu ubivši zmaja – istog onog čiji su kipovi sada postavljeni na most dugačak svega 33 metra. Druga legenda par tvrdi da su četiri zmaja vrtjela repom svaki put kad bi preko mosta prešla djevica.

Obje legende čine se prilično neuvjerljive, no to uopće nije bitno.

Žičarom do vrha za najbolji pogled

Kad vam dosadi šetnja uličicama Ljubljane, popnite se do Ljubljanskog dvorca do kojeg vodi žicara za svega 5 eura. Žičara radi tijekom cijele godine i za jednu minutu ste 70 metara iznad grada odakle puca fantastičan pogled na grad.

Ili pogled s vrha nebodera Nebotičnik

Niste li zadovoljni pogledom iz dvorca, možda će vam bolji kadar pružiti 70 metara visoki neboder u centru Ljubljane – Nebotičnik – kojeg zovu ljubljanskim Empire State Buildingom. Nalazi se u samom centru, u blizini trgovinama Nama, Zara i H&M.

Cipele na žici

Ovaj put ne gledate prema dolje nego prema gore. Otiđite do Truberjeve ceste i dignite pogled. Ugledat ćete hrpu cipela kako vise na žicama. Navodno je prve cipele o žicu objesio jedan postolar i otad mu je krenuo posao. Zatim je svoje cipele objesio jedan odvjetnik kojem je isto ubrzo dobro krenuo posao pa sada svi za dobru poslovnu sreću žele baš tamo objesiti cipele.

Kuća eksperimenata

Kad ste već u Truberjevoj ulici, posjetite Kuću eksperimenata, posebice ako ste s djecom u Ljubljani.

Hiša eksperimentov je jedna od prvi europski znanstvenih centara koji se temelji na principu „Uradi sam.“ Cilj mu je da kroz zabavu prezentira što je sve moguće napraviti, a eksperimente mogu baš svi isprobati, bilo dodirom, bilo njuhom.

Od fizike preko matematike, biologije, zemljopisa, antropologije pa do informatičkih znanosti, Kuća eksperimenata nudi puno toga za zabavu. Vikendima zna biti gužva, posebice nedjeljom između 11 i 14 sati kada je popust na ulaznice 50 posto. Za individualne posjete ulaz je moguć samo srijedom,četvrtkom i petkom od 11 do 19 sati.

Gastro u Ljubljani

Svakog petka od proljeća do kasne jeseni, Otvorena kuhinja na tržnici iliOpen Kitchen Market je najbolja opcija za ručak u Ljubljani jer ćete tamo pronaći najbolju hranu iz cijele Slovenije i svijeta, dobro vino i pivo, a sve to za OK novce. Izrazito je popularna među lokalcima.

Ljubljana je odavno poznata među ljubiteljima mesa po horseburgeru. Znamo da zvuči čudno, razumijemo i ako nije vaš odabir hrane, no jednostavno pisati o Ljubljani i gastro segmentu bez spomena horseburgera je preskakanje očitog. Burger s konjskim mesom, povrćem i umacima nudi se odavno u slovenskoj metropoli. Potražite lokale HOT HORSE želite li isprobati ovu izvornu slovensku deliciju.

Želite li popiti pivo ili gin tonic uz poneki burger ili rebrica, preporučamo Kavarnu Tiskarnu- hipsterski lokal smješten na adresi Dunajska 123 među zgradama iz bivše Jugoslavije. Tu je zapravo nekada bila tiskara koja je sada trendovsko mjesto kamo zalaze lokalci od jutra na kavu pa do navečer na craft pivo i koktel.

Vegani će sigurno obožavati Taman Organic u Nazorjevoj ulici 3 koji drži visoku ocjenu 4.6 (od 5) među posjetiteljima, a obožavat će i Fari’s Delice na adresi Miklošičeva cesta 34.

Zabava u Ljubljani

Volite li jazz, Sax Pub će vam se svidjeti. Reklamiraju se kao mjesto s „pozornicom manjom od normalnog wc-a“ pa znate da nije neko ozbiljno mjesto. Dekor sa šarenim stolicama i lampicama također odaje da je to mjesto za druženje, ne samo za slušanje glazbe.

Vikend u Ljubljani, Metelkova

Foto: Rowan Z /Flickr

Metelkova je autonomni društveni centar, poznat još od početka 1990-ih među ljubiteljima alternativne glazbe kao mjesto dobrih koncerata i streearta. Stoga, ako želite posjetite onu drugačiju Ljubljanu, koja nije tako naizgled neuljepšana kao ostatak grada, i uroniti u subkultunu scenu, prošećite do Metelkove, nekadašnje vojne baze gotovo usred grada koja se prostire na 12.500 četvornih metara.

Hostel celica – nekadašnji zatvor

Nekadašnji zatvor, a danas hostel, nalazi se u sklopu Metelkove i nerijetko ga možete vidjeti na popisu neobičnih hostela diljem svijeta. Čak i ako nećete prespavati u hostelu, možete ga posjetiti i vidjeti sobe koje su nekad bile zatvorske ćelije.

WOOP! Trampolin park Ljubljana

Tražite li mjesto za se izludirati, bilo vi ili vaša djeca, Trampolin park u Ljubljani je izvrsno mjesto za provesti 30 ili 90 minuta skačući u zrak. Za početka predlažemo ipak 30 minuta, posebno ako niste u kondiciji. I nikako na ovu aktivnost nakon ručka!

Trampolin park nalazi se na adresi Leskoškova cesta 3.

Izlet na Bled

Vikend u Ljubljani, Bled

Ako još niste bili na Bledu, što da vam kažemo osim morate ići na Bled. Jedno od ljepših mjesta u Sloveniji izgleda kao iz bajke, bilo da dolazite ljeti ili zimi kad padne snijeg. Čak i kad je magla je posebno magično mjesto zbog otočića i crkve na njoj koje se čine kao da lebde u maglovitom zraku.

Do Bleda vam treba oko 40 minuta vožnje automobilom, odnosno sat i 15 autobusom iz Ljubljane s autobusne stranice ispred željezničkog kolodvora na Trgu Osvobodilne.

PRIJEVOZ DO LJUBLJANE?

Sjednite na autobus Nomago iz Zagreba koji će vas dovesti do Ljubljane za par eura.