Vodiči

VIDEO: Surferi i wannabe surferi, ovo je TOP 10 lokacija za surfanje u Europi!

datum objave | 08. siječnja 2016.
7173

Surfanje

Na svijetu ima oko 20 milijuna surfera. U Hrvatskoj ne znamo koliko ih je, no znamo da je potražnja za surferskim destinacijama svake godine sve veća, a poneki Hrvati već su toliko dobri u tome da imaju i svoje surf škole diljem Europe. Osjećaj slobode koji ti pruža nekoliko sekundi na dasci nošenog valom vrijedi silnih onih početnih neuspješnih pokušaja. A prema iskustvu, potpuni početnik u tjedan dana surf škole može savladati osnove i uspjeti se održati na valu 2-3 sekunde. Tko je probao i uspio, zna kakav je to adrenalin, ali i ovisnost!

Surfanje ja navodno jedan od sportova koji izazivaju najveću ovisnost. Dižete se ujutro i gledate kakav je vjetar, vozite na udaljene lokacije da biste uhvatili par sati dobrog vjetra, lokacije su često (i hvala bogu) neprivlačne kupačima, jer surfanje traži vjetar i valove koji ležeći turisti ne vole.

Na svijetu ima bezbroj lokacija za surfanje, od kojih su Havaji, Australija i Bali vrlo dobro poznati i Hrvatima, no želite li možda surfanje doživjeti negdje bliže i dostupnije, isprobajte neku od ovih destinacija:

1.    Sotavento (Fuerteventura), Španjolska

Svi surferi znaju za Fuerteventuru na Kanarima. To je svojevrsna Meka surfera na zapadnoj strani Afrike, gdje je gotovo uvijek toplo (između 18 i 24 °C), a cijene su nevjerojatno niske jer su Kanari u bescarinskoj zoni tako da ćete jeftino jesti i piti.

Najbolje je doći između listopada i ožujka kada su najbolji valovi.

2.    Playa de los Lances (Tarifa i Cádiz) Španjolska

Playa de los Lances surfersko je TOP mjesto, poznata po svojoj veličini od 7,5 kilometara i prosječnoj širini od 120 metara. Plaža je lako dostupna, urbana i s puno restorana, parkinga, prigodnih ambulanti i ostalih servisa. Idealna je za surfere s nešto iskustva, a najbolje je surfati tijekom jeseni, zime i proljeća.

Za Tarifu i Cadiz kažu da su dva mjesta s najboljim vjetrom u Europi, idealni za wakesurfing i kitesurfing.

3.    La Gravière (Hossegor), Francuska

„Surferski glavni grad Europe“, Hossegor nalazi se na Atlantiku i poznat je po bogatim i poznatim vlasnicima koji žive blizu plaže. Plaža je poznata po jakom vjetru i velikim valovima pa je zapravo namijenjena profesionalcima i vrlo iskusnim surferima, a može se surfati tijekom cijele godine.

4.    La Palue (Ile de Crozon, Bretagne) Francuska

Otvorena prema zapadnim vjetrovima, La Palue je jedna od ljepših plaža Velike Britanije, koju izuzetno vole surferi. Dobra je za one s nešto iskustva i profesionalce, a surfati se može tijekom cijele godine što je čini privlačnom destinacijom brojnih Britanaca. Ako su vam valovi tu preniski, otiđite sjevernije na plažu Lostmarc’h gdje valovi dosežu i 3 metra.

5.     Bundoran (oblast Donegal) Irska

Hladno more Irske otjerat će početnike, no tzv. „die-hard“ fanatici obožavaju ovu plažu udaljenu par sati od Dublina jer su veliki valovi česta pojava, s prosjekom od 3 metra. National Geographic stavio je Bundoran 2012. godine na popis TOP 20 najboljih mjesta za surfanje na svijetu!

Najbolje je ići u rujnu i listopadu.

6.    Cornwall (Južnozapadna Engleska), Velika Britanija

Valovi u Cornwallu krežu se od 30 centimetara pa sve do 3 metra te su idealni i za početnike i za one s iskustvom. Postoji čitav niz surferskih škola u Cornwallu, a najpopularnije surf plaže su Watergate Bay i Fistral Bay, koje privlače brojne surfere. Dosta je gužve tijekom vikenda, no zimi tijekom radnih dana na ovim plažama nema gužve. Nakon surfanja, odmorite se u nekom restoranu uz plažu.

7.    Capo Mannu (Oristano), Italija

Sardinija je popularna među surferima koji često dolaze na kameniti rt Capo Mannu, 30 kilometara udaljenog od grada Oristana, da bi uhvatili valove koji u prosjeku dosežu 4 metra tijekom velikog olujnog nevremena.

Lokacije je namijenjena profesionalcima koji ovdje dolaze na nekoliko natjecanja tijekom proljeća i ljeta.

8.     Guincho (Sintra / Cascais) ,Portugal

The Praia do Guincho je najzapadnija točka Cascaisa, malog sela na sat vožnje od Lisabona. Ova plaža s plavom zastavom dugačka je 250 metara i slovi za najbolju surfersku plažu u Portugalu, a 90-ih se na njoj odvio i Svjetski kup u windsfuringu. Poznata je i kao lokacija snimanja filma o Jamesu Bondu „U službi njenog Veličanstva.“

Plaža je idealna za iskusne surfere koji ovdje dolaze uglavnom tijekom srpnja i kolovoza. U blizini je surferski kamp za sve zainteresirane.

9.    Ponta Pequena Madeira, Portugal

Cijela Maderira zapravo nije za početnike, već za one koji vole malo veće i izazovnije valove koji obožavaju ovaj otok zbog manjka gužve i puno velikih valova. Od plaža za surfanje izdvojili bismo Ponta Pequeni gdje valovi često dosežu preko 6 metara, a nerijetko i do 15 metara pa je pravi izazov za profesionalce. Ulaz u more je otežan i gužve nema, a najbolje doći surfati u kolovozu i tijekom zimskih mjeseci. Temperatura mora je i u siječnju 21°C.

Ako ste na Madeiri i ova plaža vam je ipak prezahtjevna, prebacite se na Fajã da Areia  koja je ok za početnike.

Najbolje je doći između listopada i travnja.

10.  Fehmarn (Schleswig-Holstein), Njemačka

Fehman je otok i grad na Baltičkom moru, poznat kao i „Havaji Njemačke“.

Lokacija je prikladna za sve surfere, a sezona dobrih valova je cijele godine, iako je more jako hladno zimi. Početnici posebno vole ovu destinaciju zbog brojnih školi i puno zaljeva s plitkom vodom i malim valovima.

Želite li isprobati surfanje, a ne znate otkud početi, obratite se nama na travel@nomago.hr, na telefon 0800 19 98 ili putem Facebook stranice i mi ćemo vam pomoći oko pronalaska prijevoza i smještaja te surf škole po potrebi!