Novosti

Venecija: Ne želimo kruzere, dnevno ima 70.000 turista, a nas 50.000!

datum objave | 01. prosinca 2016.
9584

Veneciju svake godine posjeti 25 milijuna turista, a dnevno ih u gradu bude 70 tisuća, od čega njih 30 tisuća koji su tu samo u prolazu kruzerom. Osim toga, najam stanova na kratki period putem Airbnba poskupio je stanovanje lokalcima pa je grad postao i preskup i nefunkcionalan.

gužve na ulicama Venecije Turista je dnevno više čak 15 tisuća više nego domaćeg stanovništva. „Svi ljudi koje vidite nakon 9 sati ujutro po ulicama Venecije su turisti,“ kaže jedan od rijetkih preostalih stanovnika Michele Scibilia.

Godine 1951. bilo ih kao Splićana, negdje 175.000, a već do 1996. godine spali su ispod 70.000. Danas je u Veneciji nešto manje od 55.000 stanovnika, dok ih je prije 7 godina bilo 60.000. Ovim ritmom grad će postati prazan grad, grad duhova gdje dolaze turisti, grad izloga plastičnih gondoli i drugih suvenira.

Stanovnici iseljavaju kao da je riječ o siromašnoj Slavoniji gdje nema posla. Ovdje stanovnike, međutim, tjeraju turisti koji okupiraju grad i sve usluge. Apsolutne sve je u Veneciji podređeno turistima i Venecijanci bježe iz grada koji nije funkcionalan za običan život. Čak ni gradonačelnik više ne živi u Veneciji, nego u obližnjem Moglianu.  Venecija je jednostavno preskupa I prekomplicirana za život pa se s pravom boje se da će s vremenom postati Pompeji.

gužve na ulicama Venecije

Stoga su Venecijanci početkom studenog protestirali gradom. Pod imenom i hashtagom #Venexodus krenula je seoba stanovnika na čelu s duždom i putnim kovčegom u povorci kroz grad, a prosvjednici su iznad glava nosili prazne kovčege, kao simbol prisile da napuste grad jer više tu ne mogu živjeti.

Prosvjedovali su protiv depopulacije Venecije, a uslijed masovnog turizma, primarno onog kruzerskog koji donosi nekvalitetne jednodnevne turiste, ali i inflaciju Airbnb stanova, koji poskupljuju najam.

Nije to bio prosvjed protiv turista, nego protiv loše državne i lokalne politike zbog kojih je održavanje kuća u Veneciji toliko skupo da ga većina više ne može podnijeti, a život postaje normalan tek izvan centra.

gužve na ulicama Venecije

I Venecijanci žele ograničiti broj turista u svom gradu, baš kao što su Cinque Terre najavile limitiranje broja turista. I naš Dubrovnik uvodi brojač turista, a Barcelona je već ranije zabranila otvaranje tj. registraciju novih smještajnih turističkih jedinica. Čini se da turizam donosi puno nevolja onima koji postanu previše popularni.

Italija ograničava broj turista u Cinque Terre za skoro duplo manje!

Tura po Siciliji: Od Palerma do Corleonea u 10 dana autom