Upozorenje: Putujete li na Bali, ne podižite novac na bankomatima koji nisu u banci

datum objave | 08. julija 2019
573

Bali je zaista prekrasna lokacija i preporučamo da je posjetite, no kako biste se s odmora vratili samo s najboljim utiscima, želimo vas upozoriti na moguće probleme.

Internetskim portalima i društvenim mrežama širi se upozorenje oko podizanja novca na Baliju, a sve je više onih koji javljaju kako su u procesu podizanja gotovine na bankomatima u trgovinama ostali ne samo bez kartice, nego bez čitavog iznosa novca na bankovnom računu.

Kako ide prijevara?

Mašine na bankomatima u manjim trgovinama nerijetko „progutaju“ karticu korisnika. Kada se požalite na to vlasniku trgovine, on vam predloži da ukucate PIN kako bi vam automat vratio karticu. U tom trenutku ste doslovno dozvolili da vam netko legalno pokupi sve što imate na računu.

Problem oko ukradenih kartica nije rijedak, ponekad se iznenadite kada vidite da vam je nestao novac dok ste vi kod kuće, a na ispisu računa stoji da se zabavljate u Meksiku ili pak igrate online igre. Banke oštećenicima često znaju izvršiti povrat nestalih sredstava kada utvrde nepravilnosti, nemali je broj slučaja kada je sve završilo sretno po onom kome je netko ukrao podatke s kartice (a to se može dogoditi kada npr. u restoranu date karticu konobaru koji ne izvrši transakciju ispred vas nego odnese karticu i vrati vam je nakon što je provuče). Međutim, ako je ukucan pravi PIN prilikom podizanja gotovine, banke ne znaju jeste li to vi podignuli novac ili netko drugi te u pravilu novac neće vratiti jer je transakcija bila zaštićena.

Banke na Baliju koje su sigurne za podizanje gotovine na bankomatima su BNI, BRI, BCA, CIMB Niaga i Bank Mandiri, kako preporučuje baliholidaysecrets.com u članku napisanom još lani, a ažuriranom prije nekoliko dana. Sve te banke imaju 24-satnog čuvara.

Mnogi turisti na Baliju koji su novac podizali na bankomatima unutar manjih trgovina ostali su nažalost bez svog novca na svojim računima. Stoga, putujete li na Bali, preporučamo vam da novac podižete isključivo na bankomatima u sklopu neke banke.