Novosti

Ugodnih – 50 °C: Najhladnija mjesta na Zemlji

datum objave | 28. kolovoza 2018.
7521

Svijet je karakteriziran različitim vremenskim obrascima. Mjesta oko ekvatora doživljavaju tropsku klimu koju obilježavaju kiša i duga razdoblja sunca, dok ona bliža Sjevernom i Južnom polu imaju toliko niske temperaturu da su gotova nemoguća za život. No ipak čak i na debelim minusima možemo naći ponekog stanovnika.

Verkhoyansk, Rusija

Temperatura: -69.8°C

Ovaj sibirski grad u Rusiji drži Guinnessov svjetski rekord za najveći temperaturni raspon na Zemlji: čak 105 °C.

Oymyakon, Rusija

Temperatura: -67.8°C

Poznat je kao jedno od najhladnijih trajno nastanjenih mjesta na Zemlji. Ima 472 stanovnika, a dan im traje 21 sat u lipnju te samo 3 sata u prosincu.

Eismitte, Greenland

Temperatura: -65°C

Njegovo ime znači “Ice-Center” na njemačkom jeziku, tako da ne čudi da je ovo mjesto na Grenlandovoj unutrašnjosti Arktika osobito hladno. Smjestio se kao istraživački centar ekspedicije još u ranim tridesetima, a njegova najniža zabilježena temperatura je -65°C.

Vostok, Antarktika

Temperatura: -89.2°C

 Velika ruska istraživačka baza koja datira iz 1957. godine, također je odabrana od Svjetske meteorološke organizacije za najhladniju zabilježenu temperaturu na Antarktici, 21. srpnja 1983.

Snag, Yukon

Temperatura: -62.7°C

 Službeno najhladnija zabilježena temperatura u Kanadi dogodila se 3. veljače 1947. kada su stanovnici ovog kanadskog sela u zimskom razdoblju pretrpjeli opasno nisku temperaturu od -62.7°C

Dome Argus, Antarktika

Temperatura: -82.5°C


Potencijalno najhladnije mjesto na Zemlji nalazi se na jednom od najviših mjesta na Antarktici – na Kupoli A (Dome Argus). Dosad je najniža izmjerena temperatura dosegla -82,5 °C (srpanj 2005.), no znanstvenici smatraju da bi mogla pasti čak i do -102 °C.

Amundsen-Scott South Pole Station, Antarktika

Temperatura: -82.8°C  
7. ožujka 1912. godine, norveški istraživač Roald Amundsen objavio je veliku vijest, osvojen je Južni pol. U čast njemu osnovana je Američka istraživačka polarna stanica osnovana na Južnom polu 1956. nazvana je Amundsen-Scottovom stanicom. Robert Falcon Scott bio je voditelj suparničke skupine koja se natjecala sa Amundsenom tko će prvi stići na Južni pol.

Mount McKinley, Aljaska

Temperatura: -73.8°C

Denali, nekad zvan Mount McKinley, najviša je planina u Sjevernoj Americi. Smješten na jugu središnje Aljaske, vrh planine je 6.190 metara iznad nadmorske visine, što ga čini trećim po visini u skupini “Seven Summits”.     A koje mjesto vi birate? Ledene destinacije ili ste ipak ljubitelj tropske klime? Šaljite nam upit!   Pošaljite upit