Novosti

U Parizu se otvara muzej mode

datum objave | 08. svibnja 2017.
1888

Photo: andersphoto / Shutterstock.com

Grad mode napokon dobiva muzej mode. Zahvaljujući kući Chanel, Palais Galliera postat će trajni muzej u kojem će posjetitelji moći pogledati čitavu modnu povijest i sadašnjost. Otvaranje je predviđeno za 2019. godinu.

Objava kako Pariz napokon dobiva dugo zasluženi muzej mode došao je još za vrijeme Pariškog tjedna mode, a objavila ga je sama gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Modna kuća Chanel donirala je 5,7 milijuna eura kako bi se dugogodišnji san o muzeju mode i ostvario. Iako u ovom gradu postoje mjesta s jakim „modnim“ pečatom, poput muzeja i vrta Christian Dior te Fondacije Pierre Bergé-Yves Saint Laurent, nevjerojatno je kako do danas grad koji je simbol europske, ako ne i svjetske mode, nema muzej mode s trajnom postavom.

Palača ili Palais Galliera, službeno poznata pod nazivom Musée de la Mode de la Ville de Paris (Muzej mode grada Pariza) i prethodno poznat kao Musée Galliera, odavno se smatra gradskim muzejem mode, jer ima preko 200 000 modnih artefakta koje datiraju od 18. stoljeća do danas.

Nalazi se blizu Slavoluka pobjede u samom centru Pariza, na aveniji Pierre 1er de Serbie broj 10, a otvoren je svaki dan osim ponedjeljkom i praznicima. Muzej, koji nema stalnu postavu, nema ni fiksnu cijenu ulaznice jer se ona mijenja ovisno o postavi, a trenutno se izložbe mogu vidjeti u podrumu palače. Palača je od 2013. godine ponovo otvorena nakon dugotrajnog renoviranja.

Nova galerija koja će javnosti biti predstavljena 2019. godine zvat će se Salles Gabrielle Chanel, odnosno Sobe Gabrielle Chanel, po modnoj dizajnerici Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel koja je svijet mode zauvijek zadužila, a napustila ga je 1971. godine.

Pariz je i na tvom popisu “must visit” gradova? Javi nam se za jeftine avio karte! 😉

Ostavi upit