Gastro

U Italiji se otvara se Eataly World, tematski park s hranom!

datum objave | 19. siječnja 2017.
5966

FICO Eataly World, tematski gastronomski park, otvara se u Bologni u listopadu ove godine.  Kompleks će zauzimati 108 000 četvornih metara prostora, na kojima će se nalaziti pašnjaci i vrtovi, 6 tematskih vožnji,  40 radionica i 25 restorana i štandova s hranom koji će na bezbroj načina služiti „sveto trojstvo“: pizzu, tjesteninu i palentu. U tematskom parku za odrasle neće nedostajati zabave, jer će se voziti

Bianchijevi veliki tricikli s košarama za kupovinu.

Uz geslo “Od vila u polju do vilice za stolom”, FICO Eataly World predstavit će raznovrsne specijalitete talijanske kuhinje, ali i omogućiti posjetiteljima da nauče ponešto o samim procesima uzgoja i pripreme pojedinih namirnica, pa tako i jela i pića.

Eataly je najveća zatvorena tržnica na svijetu s isključivo talijanskom gastro ponudom, a čine je raznovrsni restorani, štandovi s hranom i pićem, pekarnice, trgovine i škole kuhanja.

Prva je zatvorena tržnica bila otvorena u velikoj hali nekadašnje torinske tvornice vermuta, a danas Eataly ima svoje franšize u 30 svjetskih gradova, od SAD-a do Japana. Jednom kada FICO Eataly World otvori svoja vrata u nama bliskoj Bologni, to će biti stvarno zanimljivo gastronomsko iskustvo koje ne bi trebao propustiti nijedan gurman.

VEZANO: Talijanski grad instalirao fontanu iz koje 24/7 besplatno teče vino

Ovdje radi o ozbiljnom projektu: na pašnjacima će boraviti 9 različitih vrsta krava, 5 vrsta svinja, 5 vrsta koza, 5 vrsta ovaca, te zečevi, guske i kokoši biserke, pa ako ste se ikada zapitali odakle dolazi vaša firentinska bistecca, odnosno biftek, onda evo prilike da naučite nešto novo: u Italiji, odnosno Toskani, uzgaja se vrsta stoke koja se zove chianini i njeno meso se koristi za pripravljanje bifteka.

A što se tiče radionica, posjetitelji će moći vidjeti sve: od procesa sušenja pršuta do mljevenja pšenice kamenom za brašno od kojeg će se kasnije raditi domaća tjestenina.

FICO Eataly World je obećana zemlja za ljubitelje sretnih kalorija koje dolaze u obliku ugljikohidrata i vina, a srećom po one koji se neće moći pomaknuti nakon cjelodnevnog obilaska, u 2018. planira se izgradnja i hotela s 200 soba u neposrednoj blizini parka.

Cijena čitavog projekta iznosi 106 milijuna dolara i ulaz će biti besplatan, a očekuje se oko 6 milijuna posjeta godišnje, od čega oko 2 milijuna turista.

Mario Batali, najveći svjetski stručnjak za talijansku kuhinju i suvlasnik Eatalya u New Yorku,  sigurno odobrava ovaj koncept zabave, pa ako zaista volite putovati želucem oko svijeta, uključite Italiju na svoj popis destinacija za 2017. godinu.

Pročitajte još:

TOP 10 svjetskih tržnica gdje se najbolje jede

Tura po Siciliji: Od Palerma do Corleonea u 10 dana autom

Kamo otputovati za manje od 2000 kuna. I kako?