Tips&Tricks

TRUDNICA NA LETU: Je li sigurno proći kroz detektor i možeš li putovati avionom ako si trudna?

datum objave | 31. ožujka 2016.
22414

Neke aviokompanije ne dozvoljavaju putovanje ako ste trudne više od 24 tjedna, a doktori preporučuju da trudnice ne putuju iza 36. tjedna trudnoće.

Detektori u zračnim lukama koriste magnetsko polje, ekstremno niskoenergetske radio valove ili minimalne doze X-zraka kako bi skenirali putnike i otkrili eventualne nepoželjne predmete. Količina energije koja se dobiva ovakvim izlaganjem je preniska da bi naštetila plodu trudnice.

Za primjer je napomenuti da skeneri koji koriste X-zrake, poznate i kao rendgenske zrake, rezultiraju izlaganju zračenja manjem od 1 microsieverta, a potrebno je čak 500 000 microsieverta da bi se naštetilo djetetu. Iako izlaganje radijaciji za vrijeme leta nije opasno, pilotkinjama, stjuardesama  i čestim putnicima se preporučuje da ipak paze kako ukupan zbir zračenja za njih ne bi bio potencijalno opasana.

Neke aviokompanije ne dozvoljavaju putovanje ako ste trudne više do 24 tjedna iz jednostavnog razloga: sigurnosti djeteta i majke.

Većina roditelja vjerojatno znači da dijete može preživjeti ako se rodi negdje prije 24. tjedna. No ne prežive sve bebe i u takvim je slučajevima iznimno bitno da imate brzu i adekvatnu medicinsku pomoć. Pilot može spustiti avion zbog vas, no to i dalje ne garantira da će dijete preživjeti ili da ćete biti u redu.

Međutim, ako je žena u 24, 26. ili pak 28. tjednu trudnoće, komplikacije su veće i bebe imaju manju šansu za preživljavanjem. I zbog toga mnoge aviokompanije ne žele da letite s njima iza tog tjedna. Ipak, većina aviokompanija dozvoljava let do 36. tjedna trudnoće jer se on smatra se sigurnim za trudnice koji nemaju problematičnu trudnoću.

No prije nego što kupite karte, posavjetujte se sa svojim doktorom jer vam on može reći je li putovanje za vas dobra opcija. Svakako mu recite i gdje letite kako biste bili sigurni da na destinaciji nisu potrebna određena cjepiva ili antimalarici (Afrika uglavnom) koji mogu ozbiljno naštetiti vašem plodu ili čak izazvati pobačaj. Ove je godine, primjerice, izbio ZIKA virus zbog kojeg se trudnicama ne preporučuje put u Brazil.

Ako ne želite provesti cijelu trudnoću bez putovanja, onda barem letite u drugom tromjesečju kada je rizik od mogućih komplikacija najmanji. I rezervirajte smještaj negdje gdje vam je blizu bolnica ili medicinska pomoć, sad nije vrijeme za zabačene plaže.

Pazite na sljedeće stvari kada letite:

  • provjerite politiku aviokompanije o dozvoljenom putovanju trudnica
  • provjerite s doktorom rizik odlaska na neku destinaciju
  • Pojas vežite ispod abdomena
  • Brinite o cirkulaciji. Redovito šećite tijekom leta i dok sjedite okrećite zglobove. Ako si možete priuštiti, letite prvom klasom jer ćete imati više mjesta, a i lakše se ispružiti dok spavate.
  • Pijte puno tekućine. Mala vlažnost zraka u avionu može dovesti do dehidracije.
  • Izbjegavajte hranu i pića koja napuhuju prije leta. Grah, gazirana pića, mlijeko i brokula najčešću su uzročnici plinova. Čak i kava s mlijekom može vas napuhati.

Croatia Airlines:

Žene koje su trudne manje od 28 tjedana i nemaju nikakvih komplikacija u trudnoći, mogu letjeti bez liječničke potvrde. Ako je trudnoća dulja od 28 tjedana, a najviše do 36 tjedana, potrebna je liječnička potvrda koja nije starija od sedam dana i kojom se potvrđuje da se porođaj neće dogoditi unutar 4 tjedna od početka putovanja. Trudnice koje očekuju porođaj u roku od sedam dana i majke koje su rodile prije manje od sedam dana ne mogu putovati zrakoplovima Croatia Airlinesa.

Lufthansa:

Trudnice nemaju nikakvih komplikacija u trudnoći, mogu letjeti do 36. tjedna trudnoće ili do 4 tjedna prije planiranog poroda bez liječničke potvrde.  Preporuka je da majke koje su trudne više od 28 tjedana nose sa sobom pismo doktora koji uključuje potvrdu da je trudnoća bez komplikacija, kada je planiran porod te izjavu da trudnoća pacijenticu ne sprječava u putovanju zrakoplovom.