Vodiči

TOP destinacije za backpackere u Aziji

datum objave | 15. studenoga 2017.
6443

Južnoistočna Azija omiljena je među backpackerima. Relativno niske cijene smještaja i hrane u zamjenu za predivnu prirodu i lepezu drevnih civilizacija dobro su rješenje za sve mlade željne putovanja. Spavanje u šatoru ili dormitorijima u hostelima nije naporno kad ste u dvadesetima, bitno je proći što jeftinije i ostati što više dana.

Gdje ići ako ste backpacker s malim budžetom?

10. West Railay Beach, Tajland

West Railay beach

Railay, poznat i kao Rai Leh, je maleni poluotok između grada Krabi i Ao Nanga na jugu Tajlanda, preko puta popularnog Phuketa. Do Railaya se može doći samo brodom zbog izrazito visokih litica koji ovaj dio odscijecaju od ostatka kopna. West Railay Beach je jedna od najljepših bijelih pješčanih plaža u Tajlandu.

Jeftin smještaj, baš kao i brojni kafići i restorani s niskim cijenama privlače brojne backpackere pa tu nećete biti sami.

9. Luang Prabang, Laos

Luang Prabang

Luang Prabang je gradić na sjeveru Laosa, smješten na spoju dviju rijeka. Iznad grada, kojeg lako prolazite pješice, uzdiže se brdašce s budističkim hramom Wat Chom Si. Hramova u Luang Prabangu ne nedostaje, baš kao ni ručno izrađenih suvenira koji se prodaju na noćnoj tržnici iza 22 sata.

Možete li se natjerati da se probudite ranije, u 5 ujutro budistički svećenici šeću gradom i prikupljaju donacije hrane i novca, što je svakako zanimljiv prizor za vidjeti. Centar grada je izuzetno miran, s ulicama gdje su smješteni restorani, štandovi s voćem i sokovima te mjestima za rezervaciju izleta.

8. Bangkok, Tajland

Bangkok

Bangkok je globalna backpackerska meka, još otkad je film „Žal“ popularizirao Khao San Road kojeg je jedan pisac opisao kao „mjesto za se izgubiti.“ Khao San Road je centar tzv. Banana Traila, moderne verzije „Hippie traila“ kojeg su 1950-ih i 1960-ih veličali bitnici. Banana Traila nije neka stvarna ruta, već skupina jeftinih destinacija po Aziji dosupna backpackerima. Ruta je dobila ime po prodavačima palačinki od banana, a prostorie se kroz Tajland, Vijetnam, Laos, Kambodžu, Maleziju, Filipine, Indiju i Nepal.

Hrana s ceste, jeftina pića, puno zabave i ogromna tržnica za jeftini shopping u Bankgkoku Chatuchak Weekend Market, dovoljan su razlog da tu dolaze milijuni putnika s manjim budžetom, u potrazi za prvom avanturom života.

Hoće li seks turizam u Tajlandu biti uskoro zabranjen?

Tajland: Što se krije iza turizma sa slonovima

Lara: “Svi me pitaju kakav je Tajland… Same same but different!”

Nema više fotkanja s tigrovima: Zatvoren tajlandski budistički hram blizu Bangkoka!

Tajland nije samo za partijanere, tražite li romantiku evo gdje možete pronaći mir

Boksevi za spavanje na aerodromu u Bangkoku su zakon

7. Katmandu, Nepal

Katmandu

Zemlja u kojoj se nalazi Mt. Everest je također odlična opcija za backpackere u Aziji. Uglavnom putnici dolaze tu na višetjedni treking, a jedna od popularnijih ruta je Katmandu > Pashupatinath & Boudha > Bhaktapur > Bandipur > Pokhara > Annapurna Trekking > Chitwan koja traje 3 tjedna.

Smještaj i hrana za takav treking košta oko 25-30 USD dnevno, vodič još toliko, a nosač 12-15 USD-a.

U Katmanduu nećete pronaći puno kafića i klubova, no alkohol je široko dostupan, iako dosta skup u usporedbi s ostalom hranom. Limenka pive u trgovini košta 3-4 dolara, dok ćete je u kafići i restoranu platiti i do 6 dolara. Probajte nepalsko pivo Nepal Ice.

Katmandu je prilično popularan u ožujku kad se održava hinduistički Holi festival.

6. Goa, Indija

Goa

Goa se puno promijenila od 1960-ih kada su je otkrili hipiji i tu se „pronalazili“, konzumirajući hipnoaktivne droge. Još uvijek postoji jaka hipi scena na ovom području, no turizam je iskrrivio dosta inicijalnu scenu. Brojni zapadnjaci dolaze tu pobjeći od modernih dosega civilizacije, prodaju vlastite rukotvorine, no Goa je sve više turističko mjesto. Predivne plaže poput Calangute i Baga imaju brojne resorte, stoga backpackeri trebaju pomnije birati gdje točno ići. A izbora ima duž 101 kilometra tropskih plaža. Šarene kućice na plaži u Palolemu na jugu i backpackerski raj na sjeveru Arambol (poznat i kao Harmal) te staro hipijevsko selo na jugu Anjuja odličan su izbor.

Hrana je i dalje jeftina, baš kao i avionske karte jer mnoge niskobudžetne aviokompanije nude direktne letove do aerodroma u Goi.

Ako ste mladi i željni ludih zabava na plaži, Goa je mjesto za vas.

5. Otok Cat Ba, Vijetnam

Cat Ba

Cat Ba je najveći otok od ukupno 367 otoka koji čine arhipelag na jugoistočnom rubu zaljeva Ha Long Bay na sjeveru Vijetnama. Otok Cat Ba ima 3 plaže, koje se zovu Cat Co 1, Cat Co 2 i Cat Co 3. Šume mangrova, špilje, jedinstven svijet flore i faune i plaže privlače brojne backpackere, no zona postoja sve više tipično turistička. Otiđite prije nego se pojave igrališta za golf i veliki resorteovi. Još uvijek je moguće naći smještaj za 8 dolara koji ima klima-uređaj, pogled na more i privatnu kupaonicu.

4. Kuta Beach, Bali, Indonezija

Kuta beach

Vulkanski pejzaž Balija privlači milijune turista, a poznata backpackerska destinacija je svakako Kuta Beach koja postaje sve zatrpanija skupim resorteovima i top restoranima. No i danas postoji odlična niskobudžetna scena s kafićima gdje možete sresti lokalce.

Na ovoj plaži su odlični valovi pa ako žečite naučiti surfati, možda je ovo themjesto koje ste tražili. Volite li životinje, dođite nakon lipnja kada možete čak sudjelovati u puštanju malenih kornjača u more. Mjesec dana na ovom mjestu možete provesti s 3000 kuna.

3. Gili Islands, Indonezija

Gili islands

Ako vam je Bali previše krcat ljudima, otiđite na otoke Gili.

Otoci Gili su malen arhipelag od tri otoka sjeverno od popularnog Lomboka u Indoneziji. Postali su popularni među backpackerima još u 80-ima, zbog izoliranosti koja ipak ne zahtijeva pretjerano putovanje. Još uvijek se promet odvija primarno konjima i kočijama, ali sada se tu mogu naći moderan japanski restoran i irski pub.

Najveći i najrazvijeniji otok je Gili Trawangan, nekoć backpackersko utočište, a danas obiteljska destinacija. Gili Meno je najmanji i najopušteniji, dok je Gili Air kombinacija tog dvoje: opušten otok rustikalne atmosfere, ali s dovoljno restorana i kafića da se možete zabaviti.

Za sve ljubitelje ronjenja, Shark Point je mjesto koje ne smijete propustiti.

2. Yangshuo, Kina

Yangshuo

Yangshuo, općina i resort grad nalazi se na jugu Kine, otprilike dan vožnje vlakom od Hong Konga. Najbliži aerodrom nalazi se u Guiliniu, a od tamo vam vlakom treba 13 sati kako biste došli do ovog resort-grada poznatog po predivnim planinama. Do Guilina možete avionom iz Pekinga za nešto manje od 3 sata.

Grad je poznat po dramatičnom planinskom krajobrazu i rekreaciji na otvorenom. Smješten je među vrhovima, a najpoznatiji je Bilian Feng (Green Lotus Peak), do kojeg vodi staza. Turistički brodovi nude ture po rijeci Li River koja prolazi ovim krajem od grada Guilin prema sjeveru

Backpackeri su u Yangshuo došli prvih put još 80-ih, a nakon preporuke u Lonely Planetu, kraj je doživio turistički procvat. Ovo je jedna potpuno drugačija Kina, različita od velikih industrijskih gradova punih smoga.

1.Chiang Mai, Tajland

Chiang Mai

Ruralni sjever Tajlanda definitivno ima najmanji broj turista, iako je Chiang Mai posljednih godina dobio veliku pozornost putnika. Chiang Mai je osnovan još davne 1296. godine kao glavni grad anitčkog kraljevstva Lanna Kingdom i centar budizma u sjevernom Tajlandu.

Antičko nasljeđe vidljivo je na mjestima poput Wat Chedi Luang, uništenog hrama u centru grada ili pak palače Bhubing okruženu šarenim vrtovima nešto dalje od grada. Tu živi dosta imigranata pa je atmosfera nekako kozmopolitska, s puno restorana, kafića i dobre noćne zabave.

Stari grad tj. centar grada poznat i kao Tha Phae Gate, pravi je backpackerski raj s brojnim hostelima i gostinjskim kućama, dok je područje Riversidea nešto mirnije i romantičnije, no sa skupljim smještajima. Cijene se kreću od 2,50 dolara pa naviše, a najviše je turista od studenog do veljače, posebice u vrijeme festivala lampiona Yi Peng krajem listopada i početkom studenog (ove godine se održao od 3. do 5. studenog) kada se za vrijeme punog mjesecu u dvanaestom mjesecu tajlandskog lunarnog kalendara ispušta na tisuće lampiona u zrak.

Ne propustite noćnu tržnicu ili The Night Bazaar u Chang Klan Roadu, nešto istočnije od starog grada te nedjeljnu noćnu tržnicu (The Sunday Night market) gdje ćete pojesti najbolju hranu iz ovog kraja.

ŠALJI UPIT ZA JEFTINE AVIO KARTE!

Zlatni savjeti: Kako spakirati backpack za boravak u hostelima