Vodiči

Top 7 stvari koje morate probati na Kubi

datum objave | 11. prosinca 2017.
11604

Kuba je jedna od najomiljenijih putničkih destinacija pa tako ni mi nismo ostali ravnodušni na ovaj šareni otok pun života. Što ne smijete propustiti vidjeti i doživjeti te što vam preporučujemo mi, pročitajte u nastavku. Nakon toga nema druge – donesite odluku i otputujte!

Havana

Budući da će vaša ulazna točka vjerojatno biti Havana, jedino ispravno je da svoje otkrivanje Kube započnete upravo tamo. Stari dio grada (La Habana Vieja) još je od 1982. godine pod zaštitom UNESCA i nesumnjivo ima najljepše građevine daleko naokolo. Samo nekoliko minuta hoda dijeli vas do znamenitog Malecóna – promenade koja je bila izgrađena u svrhu zaštite grada od Atlantika, dok danas služi prvenstveno kao promenada za ležerne šetnje lokalnog stanovništva. Kada se sunce spusti iza horizonta, Malecón uistinu zaživi: glazbenici, prodavači hrane i ulični umjetnici napunit će šetalište koje će se brzo pretvoriti u mjesto gdje se zvuci valova miješaju s plesnom glazbom i mirisom ruma.

Havana Cuba

Mojito i cigare

La Bodeguita del Medio vjerojatno je najpoznatiji kafić u cijeloj državi, a tome su pridonijeli njegovi poznati gosti, među koje spadaju Ernest Hemingway, Al Capone, Churchill i drugi. Drugi razlog popularnosti ovog kafića zasigurno se skriva u njihovom  najpoznatijem ‘otkriću’ – mojitu. Piće za koje vam je potreban samo bijeli rum, šećer, sok od limete, soda i menta, na Kubi nikako ne smijete propustiti.

Isto vrijedi i za cigare, pa makar samo radi fotografskog dokaza! 🙂 Vrlo kvalitetan duhan raste na plantažama kubanskih periferija i nakon berbe dovozi se u tvornice, habanos, gdje od njega mota najpoznatiji izvozni proizvod Kube. Posjet jednoj od tvornica habanos definitivno je vrijedan vremena i novaca, a tamo se možete okušati i u motanju vlastite cigare.

Salsa, salsa, salsa

Pod time ne mislimo na umak već na prepoznatljiv ples s kojim ćete se na Kubi susresti na svakom koraku. Uličnim glazbenicima obično se vrlo brze pridružuju slučajni prolaznici i plesanje salse i rumbe pretvara se u pravu uličnu povorku. Ako nemate dovoljno samopouzdanja, s obzirom na svoje plesne korake, možete se upisati na jedan od tečajeva koje organiziraju lokalne plesne škole.

salsa Trinidad

Che Guevara

Osim mojita i cigara najveći izvozni ‘proizvod’ Kube zasigurno je lik Che Guevare. Santa Clara je mjesto gdje je “čašćenje” ovog kubanskog revolucionara najizrazitije: njegovi kipovi postavljeni su po cijelom gradu, dok se se najveći kip Monumento a Che Guevara nalazi u Parku revolucije. Ispod njega pronaći ćete i grobnicu u kojoj se nalaze posmrtni ostaci drugih latinoameričkih gerilaca koji su umrli zajedno s njim.

Santiago de Cuba

Drugi najveći grad na Kubi, koji je prošle godine slavio svoju 500. obljetnicu, često je (neopravdano) ignoriran. Opuštena atmosfera, park Cespedes i prelijepa katedrala samo su neke karakteristike ovog grada koji će vas zasigurno oduševiti. Za nezaboravne večernje zabave preporučujemo vam Tropicana Santiago i Casa de la Trova. Dan nakon naporne noći možete provesti u zagrljaju netaknute prirode u Nacionalnom parku Turquino, gdje se možete popeti na najviši vrh Kube, Pico Turquino.

Baracoa

Baracoa je bivša prijestolnica države gdje je 1492. godine pristao Kristofor Kolumbo. Danas se grad ponosi prvenstveno dobro očuvanom kolonijalnom ostavštinom, dok popločane ulice, jednokatnice, dobra glazba i lokalci pridonose ugodnoj i opuštenoj gradskoj atmosferi. Baracoa također ima svoj Malecón, privlačnu promenadu uz more koja završava kod Kolumbovog kipa, napravljenog od izrezbarenog debla stabla. Najbolji dio posjeta zasigurno je hrana koja je ovdje još začinjenija nego u drugim dijelovima Kube. Bio bi grijeh napustiti grad bez kušanja njihovog prepoznatljivog jela cucurucho: smjesa od voća, oraščića, kokosa i meda, zamotana u palminu koru. Mmm, ukusno!

Varadero

Uvjereni smo da ni jedno putovanje nije potpuno bez “izležavanja” na plažama. Odgovor Kube: Varadero. Grad koji je među putnicima poznat po organiziranim putovanjima ima više od 19 kilometara pješčanih plaža koje se protežu poluotokom okruženim plitkim, sinjim morem. Bez obzira na to izaberete li ‘all-inclusive’ ponudu ili smireniju destinaciju s manje gužve, u okolici Varadera zasigurno ćete pronaći svoj kutak za zasluženi odmor.

Varadero

Kuba zove, jeste li spremni? Kontaktirajte nas putem info@nomago.hr ili nas nazovite na 0800 19 98. Ne samo da nudimo povoljnu avio kartu, već ćemo vam urediti i vizu za Kubu!