Vodiči

TOP 5 biciklističkih tura po Europi

datum objave | 22. kolovoza 2016.
9376

Jeste li ikada pratili Tour de France ili Giro d’Italia i poželjeli u tom trenutku da se i vi natječete za žutu majicu? Biciklistička kultura ima svoje korijene u Europi, a izum bicikla svojataju i Francuzi i Englezi i Škoti. Bilo kako bilo, europske zemlje su neke od najljepših svjetskih destinacija koje  bi valjalo istražiti u vožnji na svježem zraku.

Ture koje se nalaze na našoj listu su sigurne i ako slučajno negdje na putu zapnete, postoje službe koje će vas doći pokupiti i pomoći u slučaju da vam se dogodi kvar. Vodiči poznaju krajeve kroz koje se krećete, tako da ćete biti u sigurnim rukama koje će vas provesti kroz najljepše dijelove Starog kontinenta.

Prihvatite izazov i za sljedeći aktivni odmor odaberite jednu od ovih 5 biciklističkih tura:

1. Napoleonova ekspedicija

Napoleon se možda preračunao kada je krenuo na Rusiju 1812. godine, ali mora mu se priznati da je to bio pothvat i pol, baš kao i ova biciklistička tura. 45 dana, gotovo 5000 km ceste od Slavoluka pobjede u Parizu do Moskve, preko Njemačke, Poljske, Litve, Latvije i Estonije zaista zvuči kao izazovan avanturistički podvig! A kada uđete u Moskvu, zajamčeno će dobrodošlica biti mnogo toplija od one koju su francuski osvajači dobili kada je slavni Korzikanac slavodobitno umarširao na Crveni trg u 19. st.

Napomena: Ako vam je 45 dana previše, tura je podijeljena u 6 etapa i vi odaberite onu koja vam se čini najzanimljivijom.

Cijena čitave ture iznosi oko 15 000$, odnosno 2600 $ po etapi, a uključuje (osim vodiča i tehničke podrške na cesti) i doručak, neke ručkove i većinu večera.

Biciklisti će odobravati:

Pariz od 1. srpnja zabranio ulaz u grad vozilima starijim od 1997. godine

Samo za bicikliste: Njemačka otvara autocestu bez automobila!

Kako kvalitetno iskoristiti vrijeme prije polaska? Zabilježite:

Čarobni Pariz: 10 znamenitosti koje morate vidjeti

Gastro Pariz: TOP 10 restorana s najboljim pogledom

2. L’Etape du Tour

Biciklistička tura po jednoj od brdskih etapa Tour de Francea traje 5 ili 7 dana i u svoj itinerar uključuje vožnju po različitim dionicama Tour de Francea za vrijeme kada natjecatelji imaju dane odmora, a 2017. godine kulminirat će osvajanjem  Col de la Colombiére, planinskog prolaza u Alpama, na visini od 1613 metara. Na putu od Megève do Morzine, duž svih 146 km duge 20. etape utrke, na raspolaganju ćete imati podršku, a na kraju puta i slavljenički doček.

Cijena sedmerodnevne ture iznosi  4699$, odnosno 41999 $ za peterodnevnu turu, a uključuje (osim vodiča i tehničke podrške na cesti) i doručak, neke ručkove i većinu večera.

3. Na lijepom plavom Dunavu- Njemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska

Jedan od glavnih razloga velike popularnosti ove ture je činjenica da ju može odvoziti gotovo svatko! Ne postoje veliki usponi, a većina puta se vozi po biciklističkim stazama koje prate riječni tok te prolaze kroz Budimpeštu i Beč, gdje se i staje za dan odmora. Tura se vozi 13 dana i kreće se iz Njemačke, a nakon ljepota bavarskih samostana kreće se u smjeru austrijskih vinograda i mađarskih pitoresknih sela, da bi stigli na ciljnu liniju u nekadašnju carsku prijestolnicu Budimpeštu.

U cijenu od 5500$ uključeno je korištenje bicikla od titana s 27-30 brzina ili aluminijskog tandema, te svakodnevni doručak i većina večera na putovanju.

Kako najbolje iskoristiti dan pauze u Beču? Pročitajte:

VODIČ KROZ BEČ ZA LJUBITELJE UMJETNOSTI: 5 stvari koje je cool vidjeti

4. Đir po grčkim svetištima

Tijekom osmerodnevne ture po najljepšem dijelu kopnenog dijela Grčke, duge oko 700 km u duljoj verziji ili oko 500 km u kraćoj verziji, zaustavit ćete se (vi i vaš dah) na nezaobilaznim kulturnim punktovima zapadnjačke kulture, poput mjesta gdje su održane prve Olimpijske igre 796. pr. Kr., onda u Epidauru, odnosno najpoznatijem lječilištu antičkog svijeta, a potom i u antičkoj Mikeni.

Cijena iznosi 2340$, uključuje vodiče i tehničku potporu te korištenje cestovnog bicikla s 27 brzina i ulaznice za sve atrakcije (pa čak i privatne vođene ture na nekim mjestima) i večere (držite se vina kuće!).

Pogledajte video: 

VODIČ: Top 10 must-see destinacija za 2016. godinu po izboru vas putnika!

5. Dalmatinska obala

Idealan aktivni godišnji odmor na domaćem terenu čini biciklistička tura od Brača, preko Hvara, do Korčule. Mediteran kakav je nekad bio zahvaljujući utjecajima Rimljana, Bizantinaca, Francuza i Turaka, ogleda se u kulturi i načinu življenja, kako u hrani, tako i u ambijentu. Vjerujemo da vama ne trebamo pretjerano hvaliti Najljepšu našu, ali zašto ne biste malo obnovili uspomene ili možda nekome pokazali kako je naša zemlja divna, ali iz drugačije turističke perspektive? Na kraju svakog dana ove ture ostaje vam dovoljno vremena da uživate u najljepšem moru na svijetu i ovjekovječite filmske zalaske sunca i izlaske u hrvatskom Cannesu, Hvaru.

Cijena varira, ovisno o datumu, a iznosi oko 4000$ i uključuje vodiče, podršku i sve obroke, osim dva ručka i jedne večere.

Po našim otocima možete i samostalno na neku bike-turu, a odličan izbor su otoci poput Lošinja, Krka, Cresa i Raba koji imaju izgrađene biciklističke staze, a i otok Hvar se sve više pokreće upravo cikloturizmu.

U okolici Hvara trasirane su, no još ne i označene biciklističke staze. Za rute po cesti od Hvara do Milne, te po makadamu od Milne do Grabja, i zatim po cesti preko Brusja – povratak u Hvar, ukupne dužine 24,1 km, kliknite ovdje i pogledajte sve detalje.

Pročitajte još:

Europa 2016: 10 ideja gdje partijati na plaži ovog ljeta

30 najljepših skrivenih plaža u Hrvatskoj i Europi

Vodič za roditelje: 25 najboljih plaža za djecu u Hrvatskoj i Europi

ISTRAŽIVANJE: Zagreb je među 100 gradova na svijetu najboljih za život. Što mislite koji je prvi?

Dva su kotača dovoljna za nezaboravne avanture, a ako odlučite na startne linije putovati avionom, obratite nam se na travel@nomago.hr ili na besplatni telefon 0800 1998, kako bi vam pomogli pronaći najjeftinije aviokarte za željene destinacije.