Vodiči

TOP 25 mjesta na svijetu po odabiru putnika, na koliko si ih ti bio?

datum objave | 12. listopada 2016.
39704

Putovanje je mnogo više od križanja s liste i sakupljanja pečata u putovnici, jer putovanja su iskustva koja nam omogućuju upoznavanje novih kultura i istraživanje svijeta, prirode i ljepota ove naše planete, daleko od naših zona ugode i sigurnosti poznatog, ponekad i dosadnog svakodnevnog života.

Recite jedan broj od 1 do 25, a mi ćemo vam reći gdje otići i što vidjeti u 2017., jer isplati se!

1. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu je kompleks palača i trgova, hramova i kuća, podignut vjerojatno na vrhuncu moći carstva Inka. Kamena citadela mogla je služiti kao mjesto ceremonijalnih obreda ili kao vojno uporište, strateški vrlo pametno smješteno na nekih 610m visine iznad Zrubamba rijeke. Kako Inke nisu ostavile pisani trag koji bi objašnjavao funkciju “izgubljenog grada”, o njoj se još uvijek nagađa. Kameni grad u Andama nalazi se na nekih 80 km udaljenosti od Cusca, glavnog grada Inki i do njega se danas može doći vlakom (4 sata vožnje) ili višednevnom (3-6 dana) šetnjom stazom Inka (kojom godišnje prođe oko 75000 ljudi).

Ulaznice za Machu Picchu koštaju 45$, a mogu se kupiti u službenim uredima u Cuscu ili Aguas Calientes.

Ponesite vodu, nepromočivu jaknu, pa čak ako i vrijeme bude sunčano, te kremu sa zaštitnim faktorom i kapu ili šešir, i sredstvo protiv uboda insekata. Ponesite nešto sitniša, jer će vam trebati za WC koji se nalazi na samom ulazu u citadelu (što znači da ćete morati čuvati i ulaznicu, te putovnicu, kako biste ponovno mogli ući unutra). Nemojte nositi dronove, kišobrane ili štapove za hodanje, jer je sve ovo zabranjeno u Machu Picchuu.

I da, kraj samog ulaza u kompleks možete dobiti službeni Machu Picchu pečat u putovnici, za uspomenu.

2. Džamija šeika Zayeda, Abu Dhabi, UAE

Impresivna džamija podignuta je grobu šeika Zayeda, prvog predsjednika Ujedinjenih arapskih emirata i može primiti do 41000 vjernika. Sve je grandiozno, od samog broja kupola (njih 80), preko 100m visokih minareta do činjenice da je izgradnju džamije utrošeno preko 100 000 tona makedonskog i grčkog mramora.

Remek djelo islamske moderne arhitekture reflektira različite povijesne stilove – Mamluka, Otomana i Fatimida, i čuva najveći tepihom na svijetu napravljen na tkalačkom stanu. Elaborirane arabeske je radilo 1200 majstora i za to su im bile potrebne 2 godine, da bi na kraju izradili tepih veličine 5700 metara kvadratnih (kojeg čini 268 milijuna čvorova!).

Posjetiteljima je ulaz dozvoljen u bilo koje doba dana, osim za vrijeme molitve. Vrijeme posjeta provjerite na službenoj stranici džamije, poštujte pravila odijevanja, te nosite dugu odjeću, a ako ste žena, pokrijte glavu i kosu.  Ako slučajno zaboravite na ovo pravilo, možete besplatno u podrumu džamije posuditi abeje i kandure kako bi bili odjeveni u skladu s pravilima.

3. Angkor Wat, Siem Reap, Kambožda

U arheološkom parku Angkor nalaze se stotine hramova, ali i sela, škole i farme, baš kao i prije 1000 godina, kada je Angkor, kako i danas, bio područje gdje su ljudi živjeli i radili. Središnji dio se zove Angkor Wat, najbolje očuvani i omiljeni kambodžanski hram, koji je originalno bio posvećen hinduskom božanstvu Višni, koje se i danas štuje na tom istom mjestu. Smatra se da hram predstavlja minijaturnu repliku svemira, a bogati reljefi na fasadama hrama prikazuju trijumfalne scene bitaka iz nekih bogatijih i zdravijih vremenskih perioda.

Ovo svakako nije jedino mjesto koje trebate posjetiti jednom kada dođete vidjeti što su kraljevi Khmera prije mnogo stoljeća ostavili u naslijeđe budućim generacijama. Bantey Srei je hram dekoriran nebeskim plesačima, a Ta Phrom je vjerojatno jedan od najviše fotografiranih hramova (ikada), namjerno ostavljen neobnovljen, kroz kojeg izviru grane i korijenje stabala.

Vječni favorit posjetitelja je hram Bayon u Angkor Thomu, dekoriran niskim reljefima s prikazima iz hinduističke mitologije, bodhisattva licima, kao i prizorima iz svakodnevnog života.

Prije puta istražite malo povijest Angkor Wata, kao i hinduizma, jer ovo će vam pomoći da još više cijenite mjesto na koje ste došli i da razumijete što se događa.

Imajte na umu:

 • Hodat ćete PUNO, zato se udobno obujte i obucite i ponesite dovoljno vode sa sobom.
 • Najbolje vrijeme za posjetiti je nekada oko svitanja, budite tamo već oko 5 sati ujutro, jer u 5:30 se otvaraju vrata, a i sam doživljaj svitanja je posebna priča na ovom mjestu. Isto tako, sigurno ćete izbjeći navalu turista i imat ćete više mira za razgledavanje i uživanje.
 • Planirajte što želite ići vidjeti i kupite propusnicu za barem tri dana, jer vam toliko treba da istražite čitav kompleks.
 • Ako je moguće, putujte u siječnju, jer tada je vrijeme idealno i platite vodiča da ide šeće s vama.
 • Jedite na Siem Reap tržnici i vozite se biciklom. Ako odustanete, od te ideje, tuk tuk je negdje uvijek u blizini.

Često se može čuti da se za turiste na engleskom kaže da su “templed out”, zato ne jurite i posvetite dovoljno vremena svakom hramu, kako biste mogli pojmiti posebnost svakog od njih.

4. Bazilika Sv. Petra, Rim, Italija

Jedan od najvećih simbola kršćanstva, bazilika sv. Petra, renesansno i barokno je remek djelo podignuto na mjestu za koje se vjeruje da je na njemu razapet na križ prvi papa, apostol Petar. I da, ovo nije rimska katedrala, kao što većina pomisli kada ugleda grandiozno mjerilo u kojem je podignuta Michelangelova kupola i Berninijeva kolonada. Katedrala se nalazi u neposrednoj bazilici i podignuta je u čast Sv. Ivana

Ako se poželite popeti na kupolu, možete ići pješice ili pola puta liftom, a ostatak na vlastite dvije noge (u tom slučaju 320 stepenica). Ulaz na kupolu je dozvoljen od 08:00 do 17:00.

Ako poželite vidjeti papu, to možete učiniti srijedom, kada papa ima narodnu audijenciju na trgu Sv. Petra, a karte je potrebno kupiti unaprijed.  Za vrijeme ljetnih mjeseci papa audijencije se  održavaju u dvorištu Castelgandolfa.

Vašem hodočašću priključite i posjet Sikstinskoj kapeli i Vatikanskim muzejima.

Bazilika je za posjetitelje otvorena svakodnevno, a ulaz je besplatan (osim za neke dijelove, poput kupole). Pripremite se na čekanje u redu, osim ako ne kupite fast pass propusnice s audio vodičem.

Ulaznica za Vatikanske muzeje i turu po bazilici košta 38 eura za uobičajenu turu u grupama do 25 osoba.

5. Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, Indija

Ovaj spomenik ljubavi podignuo je šah Jehan u spone na svoju ženu Mumatz Mahal, koja je umrla pri porođaju njihovog 14. djeteta. Priča kaže da je par bio toliko nerazdvojan da ga je ona  čak pratila i u ratovima, i upravo za vrijeme jednog od takvih putovanja dogodila se nesreća. Kroz idućih 14 godina, šah je doveo najbolje indijske arhitekte, graditelje i zanatlije, kako bi oživjeli njegovu viziju u bijelom mramoru, dekoriranu dragim i poludragim kamenjem iz čitave Azije.

Danas se fasade Taj Mahala pjeskare kako bi se uklonili učinci zagađenja zrakom, odnosno kako bi se uklonili žuti tragovi s mauzoleja.

Na ulazu može vladati popriličan kaos, kao na velikim aerodromima, odnosno sigurnosne mjere mogu biti podjednako rigorozne. Sa sobom nosite samo osnovne potrepštine i jedan fotoaparat, odnosno telefon po osobi (kako vam ne bi zabranili korištenje, jer i to se događalo). Kamere za snimanje u pravilu nisu dopuštene iako se ponekad može platiti extra fee za dozvolu.

Na listi zabranjenih stvari nalazi se sva hrana, slušalice, prijenosni punjači, iPadi, kemijske, odnosno flomasteri bilo koje vrste, baklje, noževi i stalci za kamere i aparate.

Kako bi se spriječilo daljnje onečišćenje kompleksa, motornim vozilima je dozvoljen pristup na udaljenosti 500m od samog ulaza. Ako vam se ne da hodati ili su redovi za ulazak predugi, postoje shuttle službe, rikše i električna vozila za čiju se cijenu najma možete i cjenkati (početna cijena iznosi nekih 10ak kuna).

Za najbolji pogled na Taj Mahal, dođite u zimskim mjesecima oko 6:30 ujutro, nekih pola sata prije otvaranja vrata i idite na istočni ili zapadni ulaz. Uvijek računajte i na 30 minuta u redu, zbog sigurnosnih razloga.

Kompleksom se lako kretati, a većini posjetitelja u prosjeku treba oko 3 sata da ga čitavog obiđu.

Cijena ulaznice iznosi oko 80 kn, a za djecu ispod 15 godina je ulaz besplatan. Kompleks je zatvoren petkom, istočna i zapadna vrata se otvaraju u svitanje i zatvaraju u sumrak, dok su južna vrata otvorena od 08:00 do 17:00.

6. Mezquita de Cordoba, Cordoba, Španjolska

Velika džamija u Cordobi jedno je od najvećih djela islamske svjetske arhitekture u čijem se izgledu primjećuju maurski, arapski, židovski i kršćanski utjecaji, što je sasvim normalno kada se prisjetimo da su u Cordobi nekada pripadnici najvećih monoteističkih religija živjeli u miru, njegujući dobrosusjedske odnose.

Arapske kronike kažu kako je Abd ar-Rahman I. kupio pola posjeda hispano-rimske crkve San Vicenta za molitvene potrebe muslimanske zajednice, a onda 784. godine i ostatak, te podignuo novu džamiju, u čijem se središtu danas nalazi katedrala posvećena Blaženoj djevici Mariji od Uznesenja. Nakon rekonkviste u 13. st. džamija je pripala novim vlasnicima i od onda se koristi kao kršćanski molitveni prostor.

7. Crkva Kristova uskrsnuća u Sankt Peterburgu, Rusija

Nakon velikog ruskog poraza u Krimskom ratu, ruski je vladar, Aleksandar II. započeo niz reformi, pa je među ostalim 1861. godine dao slobodu ruskim serfima (seljacima koji su uglavnom služili kao robovi svojim vlasnicima) te pokrenuo vojne, pravne i urbanističke reforme, nikada prije isprobane u Rusiji. Aleksandar II. je preživio niz nesreća i atentata, ali 1881. je bio ubijen, nakon što je na njegovu kočiju bačena bomba i tada je odlučeno da će se sagraditi crkva na mjestu gdje je vladar bio smrtno ranjen. Crkva svoj prepoznatljiv izgled duguje mnoštvo detaljiziranih mozaika koje su izrađivali prominentni ruski umjetnici. Za vrijeme boljševizma crkva je  bila zatvorena, a svoja je vrata otvorila opet 1997. godine.

Najljepši pogled na nju ulovit ćete s Nevsky prospekta, glavne gradske avenije koja presijeca povijesni centar grada, te se pruža od Admiraltya do željezničke stanice Moskve. ovo je ujedno i glavna shopping ulica u Sankt Peterburgu.

8. Alhambra, Granada, Španjolska

Kada Granadu promatrate s visinske točke, nema šanse da vam dah neće zaustaviti pogled na palaču i utvrdu Alhambru, još jedno vrhunsko dostignuće maursko-kršćanske arhitekture na ovim područjima. Na prvi pogled vam se može učiniti rimska građevina, ali ne, sagrađena je 1536. godine u čast sklapanja braka vladara 10 godina ranije. Karlo I. od Španjolske uspio je ratovati s Inkama i Aztecima, ali je isto tako uspio protjerati Al-Andalus, Maure koji su na iberijskom poluotoku boravili još 8. stoljeća, te ugasiti granadski kalifat. Ipak, emirat nije nestao, iako je posljednji sultan, Muhamed XII. emigrirao u Maroko, jer palača koja je simbolizirala njegovu nekadašnju moć još je uvijek bila na svojem mjestu, pa je tako krenuo s preoblikovanje Alhambre.

Ulaz u Alhambru je ograničen- dnevno se izdaje samo 6600 karata, pa se čak može dogoditi da ostanete bez ulaznice. Rezervirajte unaprijed i do mjesec dana ranije, kako ne bi ostali van zidina palače. Imajte na umu da su redovi za ulazak dugački, pa  čak i kada ste već kupili karu unaprijed.

Cijena ulaznice iznosi 14 eura za odrasle i 8 eura za djecu od 12 do 15 godina starosti, a uključuje i ulaz u palaču Nazaries, ali samo u vremenu koje vam je odštampano na karti. Ako se ne pojavite u tih sat vremena, onda ćete poljubiti ulazna vrata.

9. Lincoln Memorial, Washington DC, SAD

Jedan od omiljenih američkih spomenika memorijal je podignut na sjećanje na jednog od najvažnijih američkih predsjednika, Abrahama Lincolna. Smješten iza sjene velikih neoklasicističkih stupova nalazi se spomenik Lincolnu, pogleda usmjerenog prema Capitol Hillu. Simbolika je sasvim jasna. Zanimljivo je da su neki koji govore znakovni jezik primijetili da su prsti ruku postavljeni da pokazuju slova A i slova L na ručnoj abecedi, ali nigdje ne postoji dokaz da su francuski skulptori, autori kipa, imali namjeru koristiti takvu simboliku kod prikaza.

Ulaz je besplatan, a u relativnoj blizini se nalazi i parking, koji je često krcat, pa čak i po noći, kada je najljepše za doći i gledati spomenik. Najbliža metro stanica je Foggy Bottom.

10. Duomo di Milano, Milano, Italija

Milanska gotička katedrala druga je po veličini katolička katedrala na svijetu, a na njenom mjestu se nekada davno nalazila bazilika koju je dao izgraditi Sv. Ambrozije u 5. stoljeću. Kada je stradala u požaru, napravljeni su temelji za ono što danas poznajemo kao Duomo. čiji je veliki fan bio i Mark Twain.

Arheološka iskapanja su otkrila da se ispod današnje bazilike nalaze temelji ranokršćanskih baptisterija iz 4. stoljeća, u kojem je biskup Ambrozije krstio svog studenta Augustina.

Ulaz u katedralu, muzej katedrale i crkvu San Gottardo in Corte iznosi 2 eura, a pristup na terase 9, odnosno 13 eura (ovisno idete li liftom). Posjet baptisteriju San Stefana se ne naplaćuje, a ulaz na arheološke iskopine košta 6 eura.

11. Golden Gate Bridge San Francisco, Kalifornija, SAD

Inženjersko remek djelo Josepha Straussa spaja San Francisco s okrugom Marin,  premošćujući 1600 metra širok prolaz pod imenom Golden gate (Zlatna vrata), tjesnac koji spaja zaljev San Francisca i Pacifik. U vrijeme njegove izgradnje, 1933., taman nakon Velike depresije, narod nije bio optimističan i sklon vjerovati da je moguće napraviti most koji će se pružati preko Golden gatea.

Iako na mostu postoji šetnica, izazov je prepješačiti ga i to ne zbog 3 km dužine, nego zbog visine na kojoj se nalazi (67 m iznad mora), a u ekstremnim uvjetima most se može ljuljati lijevo-desno nekih 8m. Zbog svega ovoga most je otporniji na vremenske nepogode, ali isto tako može biti nepogodan za pješake.

Alternativa za prijelaz uvijek postoji- autobus ili auto (ali ne zaboravite platiti cestarinu).

Most se najljepše vidi s nekoliko točaka oko San Francisca:

 • South Vista je najpopularnije mjesto, nalazi se na San Francisco kraju mosta
 • North Vista se nalazi na strani okruga Marin.
 • Land’s End – panoramski pogled s vrha Lincoln parka
 • Conzelman Road

12. Aja Sofija, Istanbul, Turska

Crkva Svete mudrosti je zapravo katedrala sagrađena u Konstantinopolu u 6. st., za vrijeme vladavine Justinijana I., te predstavlja najvažniju bizantinsku arhitektonsku strukturu, odnosno jedan od najvećih spomenika svjetske kulturne baštine. Njeni arhitekti, Antemije iz Tralesa i Izidor iz Mileta ovdje su koristili takva statička rješenja koja će se koristiti i stoljećima kasnije, kao na primjer i u izgradnji same bazilike Sv. Petra u Rimu.

 • Nekadašnji poganski hram sada je zamijenila grandiozna bazilika koja je do otomanskog osvajanja Konstantinopola 1453. godine bila središnji ekumenski patrijarhat Konstantinopola, odnosno središnjica pravoslavne crkve. Kemal Ataturk sekularizirao je zgradu 1934. godine i od nje napravio muzej.


Ulaznica košta 40 turskih lira, za djecu do 18 godina je besplatna.

13. Grand Place, Bruxelles, Belgija

Drugim imenom Grote Markt, Grand Place je središnji briselski trg, koji se zapravo otkriva tek kada nogom stupite na kamenom popločane ulice. Najbolje je na trg doći iz Rue des Harengs, odakle pogled puca na centralnu točku trga- staru gradsku vijećnicu, ali i svaka od susjednih zgrada u kojoj su se sastajali predstavnici zanatlija, s grbovima svojih cehova.

Ponedjeljkom, srijedom i petkom ovdje se možete kupiti cvijeće, a na trgu se inače održavaju sajmovi i koncerti.

14. Eiffelov toranj, Pariz, Francuska

Ovog Francuza zaista nema smisla posebno predstavljati, jer ovo je definitivno najpoznatiji simbol Grada svjetlosti, jednako prepoznatljiv kao i Keopsova piramida u Egiptu.

Čelična konstrukcija inženjera Eiffela podignuta je na Marsovoj poljani 1898. za Veliku svjetsku izložbu (nešto poput današnjeg EXPO-a).

Moguće se popeti do vrha, ali samo da znate riječ je o 1665 stepenica, tako da preporučujemo vožnju liftom) može se izaći na drugoj i trećoj etaži, odakle puca nevjerojatno lijep pogled na grad).

A ako niste znali, upravo ćete saznati da:

 • za vrijeme hladnoće konstrukcija  može “ući u sebe” za nekih 10ak cm
 • je Eiffel također projektirao unutrašnjost Kipa slobode u NY-u
 • je trebao biti srušen nakon 20 godina od postavljanja, ali kako se toranj koristio kao antena za  telegrafe, ipak je sačuvan
 • dijeli nadimak s Margaret Thatcher: La Dame de Fer (Čelična Lady)

Cijena ulaznice iznosi 17 eura.

15. Katedrala Notre Dame, Pariz, Francuska

Ako kažemo Quasimodo, sigurno vam zvoni prva asocijacija. 🙂

Poznata pariška katedrala još jedno je od arhitektonskih gotičkih ostvarenja na popisu svjetske kulturne baštine – tri predivne staklene rozete, riznica i dva zvonika na zapadnoj fasadi vrijedni su vašeg vremena. Notre Dam je je poznata zbog svog sklada i ravnoteže, ali u njenoj konstrukciji postoje sitne asimetrije koje joj dodatno daju na šarmu (rekli bismo da je to očito stvar s svim Francuskinjama).

Jedan od ljepših pogleda na katedralu je zapravo iz parka koji se nalazi sa istočne strane katedrale, dakle pogled ne pada na fasadu, već na apsidalni dio sa lebdećim upornjacima. Ako imate inženjera ili inženjerku čije srce trebate osvojiti, učinite to ovdje. A u blizini se nalazi najbolji sladoled u gradu.

Ulaznice za katedralu se na naplaćuju, ali ulaz u zvonike košta 8,50 eura.

16. Kineski zid, Mutianyu, Peking, Kina

Veliki kineski zid, u duljini 5400 m, sagradila je sjeverna Qi dinastija u 6. st., a kasnije su ga ojačali pripadnici Ming dinastije, uvidjevši njegov obrambeni potencijal i strateški raspoređene prijelaze sa stražarnicama. Zid je uglavnom izgrađen od granita, a kao vezivno sredstvo koristila se i ljepljiva riža. Ovaj je fortifikacijski sustav i na listi starih sedam svjetskih čuda.

U razdoblju od travnja do listopada otvoren je za posjetitelje od 08:00 do 17:00, a od studenog do ožujka od 08:30 do 16:30.

Ulaznica za odraslu osobu košta 45 CNY, a ulaznice za djecu se naplaćuju prema visini, s tim da je mališanima ulaz besplatan.

Zidom je najbolje pješačiti, ali postoje i žičare koje vas mogu odvesti do određenih stražarnica, a tobogan na Zhengguan terasi je vjerojatno najuzbudljiviji način transporta.

Najbolje vrijeme za posjetiti ga je u travnju, svibnju, rujnu i listopadu, kada su temperature ugodne.

17. Akropola, Atena, Grčka

Akropola je gotovo pa sigurno najvažnije antičko nalazište zapadnog svijeta. Koljevka zapadnjačke civilizacije i misli obnovljena je i nanovo podignuta je za vrijeme vladavine Perikla (antičku su Akropolu sa zemljom sravnili Perzijanci), koji nije štedio kako bi podigao veličanstveno zdanje posvećeno kultu Atene, zaštitnice Grka. Čitava organizacija Akropole, sa hramovima i zgradama poput bazilika (mjesta gdje su se sastajali Grci da bi razgovarali kada nisu bili na Agori), vježbaonica i sl. činila su temelj društvenog života i socijalnog uređenja kakvog mi danas poznajemo.

Ulaz na Akropolu je besplatan svake nedjelje od studenog do ožujka, inače se ulaznica naplaćuje 20 eura za odrasle, a za djecu besplatno.

18. Krist Otkupitelj, Corvocado, Rio de Janeiro, Brazil

Skulptura Isusa Krista Otkupitelja na Corvocadu iznad Rija dospjela je na listu novih sedam svjetskih čuda 2007. godine.  Vidi se iz svakog dijela grada, a navečer je i osvijetljena.

Kako se Corvocado nalazi u nacionalnom parku Tijuca, najbolje je da tamo uzmete vlakić koji vozi nekih 20 minuta do vrha (a kreće svakih pola sata), a da bi došli do stanice, uzmite bus broj 583 s Copacabane, Ipaneme ili Leblona.

Drugi način za obilazak je službenim kombijem nacionalnog parka koji polazi s tri mjesta u gradu (Copacabana, Largo do Machado i Paineiras), a cijena karte iznosi R$62 za dorasle, 40 za djecu.

19. Big Ben, London, Velika Britanija

Ako ne prošećete do zgrade britanskog parlamenta i ne vidite Big Bena, onda kao da ni niste bili u Londonu. Nadimak su mu dali Londonci, jer se prvotno zvono trebalo zvati Victorija, po kraljici Victoriji (onoj čija se slika nalazi na boci Bombay Sapphirea), ali građani su bili brži s nadimkom, koji se, eto i nakon 158 godina drži.

Ako niste znali, sat radi zahvaljujući gravitaciji i ima najbolji Twitter account na Internetu!

20. Chichén Itzá, Yucatan, Meksiko

Nekadašnji glavni grad Maya bio je kulturno i urbano središte carstva, a čitav kompleks u svojoj cjelini otkiva mnogo o majanskom poimanju svemira. Najpoznatija znamenitost je stepenasta piramida, odnosno hram Kukulkana, znan i kao El Castillo i najbolje pokazuje točnost majanske astronomije i utjecaja Toiteca, s kojima se lokalno stanovništvo pomiješalo nakon invazije 1000. godine. Hram ima 365 stepenica, po jednu za svaki dan u godini, a za vrijeme proljetnog i jesenskog ekvinocija sjena u obliku zmije pada na hram i kako sunce polagano zalazi, tako se i sjena spušta prema zemlji, spajajući se najzad s kamenom glavom zmije na  dnu velikog kamenog stubišta.

Na početku 15. st. stanovnici su napustili grad i preselili u džunglu. Nitko ne zna zbog čega su ostavili sve za sobom, čitavu infrastrukturu i napustili svoje domove.

Chichén Itzá se nalazi u blizini gradića Piste, povezanog autobusnim linijama s međunarodnim aerodromima u Meridi i Cancunu.

Nalazište je otvoreno svakodnevno za posjetitelje, a prosječna temperatura iznosi oko 34 stupnja pa dođite rano ujutro.

Ulaz košta 111 pesosa, a u njega je uračunat večernji light show.

21. Wat Po, Bangkok, Tajland

Budistički hram ležećeg Bude je must see za svakoga tko prvi put posjećuje Bangkok. Na istom mjestu se čuva najveća tajlandska kolekcija Budinih prikaza (među kojima i Ležeći Buda, najveći takve vrste u Tajlandu, prekriven listićima pravog zlata,= a mjesto je bilo i prvo u državi gdje se održavala javna nastava.

Hram je također nacionalni centar za učenje i očuvanje tradicionalne tajlandske medicine, uključujući i tajlandsku masažu (dva se školska paviljona nalaze unutar kompleksa hrama, a vani se nalaze i pomoćne prostorije za vježbanje).

22. Burj Khlifa, Dubai, UAE

Najviša građevina na svijetu nalazi se u Dubaiju i visoka je 829,8 metara, a ime je dobila po predsjedniku Emirata, Khalifa bin Zayed Al Nahyanu. Autor je arhitekt Adrian Smith iz Skidmore, Owings & Merrill biroa, a elementi koje je koristio u oblikovanju koriste sustave uzoraka tipičnih za islamsku arhitekturu Emirata, poput velike džamije u Samarri.

Zgrada ima 57 liftova, 8 eskalatora, 24 438 prozora površine 120 000 metara kvadratnih i 100 km vodovodnih cijevi.  Na 124. katu nalazi se vidikovac, čime je oboren još jedan rekord, jer na 452 metra visine, to je najviši svjetski vidikovac na otvorenome.

Cijena regularne ulaznice košta 125 AED (At the Top, 124. i 125. kat), odnosno 350 AED (At the Top Sky, 148. kat + 124. i 125. kat).

23. Australian War Memorial, Canberra, Australija

Još jedan memorijalni spomenik na popisu top destinacija svjetskih putnika nalazi se u australskom glavnom gradu i posvećen je žrtvama koji su poginulu boreći se u ratovima koji su se ticali Commonwealtha i Australije. Uz njega se nalazi i nacionalni vojni muzej.

Ulaz je besplatan.

24. Sydney Opera House, Sydney, Australija

Simbol Sydneyja djelo je Jørna Utzona i smještena je na ulazu u gradsku luku, pa samim svojim izgledom podsjeća na jedra velikih brodova. Kompleks čini 5 dvorana za izvedbene umjetnosti, od plesa, preko koncerata do kazališta i naravno, najbolje bi bilo nabaviti karte za neko od događanja, kako bi iskustvo bilo potpuno. Ako ne stižete, uvijek je dobro imati plan b – vođene ture u trajanju od 2 sata koje vam omogućuju pristup svim područjima (cijena ture iznosi 165 australskih dolara i uključuje doručak u Green Roomu).

25. Fushimi Inari-taisha, Kyoto, Japan

Hram posvećen bogovima riže i sakea podignula je obitelj Hata u 8. st., a kompleks sačinjava 5 hramova među kojima ćete u šetnji vidjeti na stotine kamenih lisica, koje se smatraju glasnicima Inarija, boga zaštitnika žitarica.

Šetnja 4 km dugom pješačkom stazom zaista je posebno iskustvo, pogotovo kada padne mrak i kada okolna svetišta  i minijaturni hramovi dobivaju pomalo mističan izgled (onda idite u društvu, da se ne prepadnete).

U travnju (8.4.) se održava Sangyō-sai festival, kao zavjetna svetkovina kojom se nastoji udovoljiti božanstvima i osigurati prosperitetnu i rodnu  nadolazeću godinu za čitavu nacionalnu poljoprivrednu industriju, a početkom godine ovo je jedan od hramova koje vjernici posjećuju kako bi u novoj godini molili za sreću.

Ulaz je besplatan.

VEZANO:

14+ neobičnih festivala i tradicija zbog kojih vrijedi potegnuti na kraj svijeta

13 stvari koje ne smijete propustiti kada idete u Japan. A možda baš zbog ovog i odete!