Vodiči

TOP 10 najboljih zimskih destinacija u Europi

datum objave | 12. siječnja 2024.
12016

Zima u Europi dolazi u čitavom spektru lica – od polarnog sjevera do sunčanog Mediterana. Na hladnim lokacijama je gužva, dok se tipične ljetne destinacije napokon oslobode rijeka turista pa možete bolje uživati u njima. Primjer imamo i kod nas: Zagreb za vrijeme adventa bude krcat kao Split za vrijeme Ultre.

1. Rovaniemi, Finska

Rovaniemi, Finska

Službeno prebivalište Djeda Mraza stavili smo na broj jedan. Ipak Rovaniemi ima poseban status zbog najdražeg bradatog djedice iz arktičkog kruga, a vi posjetite njegov dom dok on okolo dijeli poklone. Snijeg i sobovi neće nikog ostaviti ravnodušnima, samo se dobro odjenite jer finski termometri imaju više brojki u minusu nego u plusu.

Putovanje u Rovaniemi od 5.490 kn / 728,65 €

2. Božićni sajmovi

Beč, Austrija

Pisali smo koji su najbolji božićni sajmovi u Europi i njih smo zasluženo stavili na drugo mjesto. Jer uz Djeda Mraza, što nam je simbol zime ako ne Božić. Uživajte u mirisima hrane i kuhanog vina te zvukovima božićnih pjesama diljem Europe. Ako ste već bili u Beču ili Grazu, možda je vrijeme da otkrijete neke druge destinacije.

Adventi u Europi od 482 kn / 63,97 €

3. Abisko, Švedska

Abisko, Švedska

Nema nikad garancije da ćete vidjeti polarnu svjetlost, no u švedskom Abisku imate za to veliku šansu. Abisko se nalazi na samom sjevernom kraju europske željeznice, u Laponiji kamo dolaze ljubitelji hladnoće. Tijekom prosinca i siječnja sunca nema po nekoliko tjedana, a to je iskustvo koje valja doživjeti, baš kao i skijanje kroz nacionalne parkove ili vožnju sanjkama koje vuku haskiji. U obližnjem mjestu Kiruna posjetite poznati hotel napravljen od leda – Icehotel.

4. Atena, Grčka

Partenon, Atena

Ljeti je gotovo nemoguće snimiti Partenon bez 500 drugih ljudi na fotografiji. Osim gužve, u Grčkoj znaju biti nesnosne vrućine pa je stoga zima odlično vrijeme za povijesno istraživanje antičke Grčke i gastro istraživanje moderne Grčke.

Većina hotela na otocima je zatvorena van sezone, ali možete uživati u zubatom suncu u Ateni i tako dobiti puno vitamina D.

5. Kopenhagen, Danska

Kopenhagen, Tivoli

Dom bajkovitog Hansa Christiana Andersena u centru grada ima zabavni park iz 19. stoljeća – Tivoli –koji radi i dan danas i osvjetljava predivne kičaste štandove na kojim se grijete uz glog.

Danci jako vole biciklirati pa se nemojte začuditi velikom broju bicikala, gotovo svaki drugi Danac na posao ide na posao na dva kotača. Zdrav život uključuje i hodanje pa Kopenhagen ima i najveću pješačku ulicu na svijetu – Strøget.

Rezervirajte mjesto u najboljem restoranu na svijetu Noma. Tamo se na stol čeka i po 6 mjeseci.

Izlet u Kopenhagen: Keš vam u ovom gradu uopće nije potreban

6. Budimpešta, Mađarska

Terme Budimpešta

Budimpešta je SPA metropola Europe, a usred zime je najbolje uživati u termalnim kupeljima. Nakon klizanja u centralnom parku Városligeti Műjégpálya, zagrijte se u nekom od 120 termalnih bazena, među kojima je i onaj najveći u Europi- Széchenyi Baths.

Ili se pak zagrijte u pubu, alkohol je u Budimpešti jeftin. Potražite neki „ruin pub“, mjesto u nekad napuštenoj zgradi koja je sada mjesto okupljanja. Ima ih mnogo po gradu, a čitava priča oko njih počela je još 2001. godine kada su mladići tražili mjesto gdje mogu jeftino piti. Najstariji pub je Szimpla Kert.

5 stvari zbog kojih ćete Budimpeštu pamtiti po dobrom

7. Jasná, Slovačka

Skijanje Slovačka

Visokokvalitetna skijališta uz smještaj i hrani po pristupačnim cijenama privlače veliki broj posjetitelja, a regija oko mjesta Jasná je najpopularnija. Zapravo je to malo selo u Alpama s čak 30 ski-liftova i čitavim nizom resortova, među kojima je najveći Jasná Low Tatras, gdje svi mogu skijati – od početnika do onih najnaprednijih.

8. Andaluzija, Španjolska

Andaluzija

Volite li blage temperature, Andaluzija je odlična destinacija za vas zimi. Smještaj je jeftin, gužve nema, pa ćete bez nervoze posjetiti Alhambru u Granadi ili pak seviljsku katedralu. Posjetite svakako i poznate vrtove Generalife u Granadi. Islamska srednjovjekovna palača Generalife jedna je divna romantična destinacija. Sastoji se od Dvorišta s vodenim vrtom (Patio de la Acequia) s dugim bazenom oko kojeg su biljke, fontane, nizovi palmi i paviljoni te Sultanovog vrta (Jardín de la Sultana) ili Dvorišta čempresa. Oni su najstariji sačuvani maurski vrtovi.

Navečer sjednite negdje na tapase i dobro španjolsko vino. Samo pazite, vina su u Španjolskoj dobra, a jeftina, lako se zaigrati alkoholom.

Zaželite li se ipak snijega, posjetite planinski lanac Sierra Nevada pored Granade. I nismo pogriješili, i SAD i Španjolska imaju planinski lanac istog naziva, a zgodno za znati je da „Sierra Nevada“ na španjolskom znači „snježni planinski lanac“. I Čile ima Sierru Nevadu, ali tamo njegovo ime nosi jedan stratovulkan.

9. Transilvanija, Rumunjska

Transilvanija, Rumunjska

Transilvanija je centralna regija u Rumunjskoj, poznata po srednjovjekovnim gradovima, planinama i dvorcu Brana gdje je prema vjerovanjima boravio Vlad Tepeš, poznatiji kao grof Drakula.

Slijedite njegove tragove i posjetite mjesto Sighişoara i barokni grad s crnom crkvom – Brasov. Trebate doći tu kad napada snijeg, a nebo posivi. Dan je zimi kraći pa je sve zajedno dosprinosi „jezivoj“ atmosferi dostojnoj Drakule.

10. Venecija, Italija

Karneval u Veneciji

Venecijanski karneval vrhunac je eurpske zime, a želite li posjetiti ovaj predivan grad pod maskama, rezervirajte smještaj dosta ranije. Ne možete li naći nešto u samom centru, ok je uzeti smještaj i u Mestreu ili pak Lido di Jesolo pa onda do Venecije vlakom ili brodom. Linija je puno i za otprilike pola sata ste u Veneciji.