Vodiči

TOP 10 mjesta za ronjenje za napredne

datum objave | 11. lipnja 2016.
8579

Ako ste iz Hrvatske, vjerojatno ste ronili oko Šolte. Brača, Visa gdje se nalaze različite brodske olupine i prirodne špilje… a sad biste htjeli nekamo drugdje. Ili pak želite probati roniti odmah nekamo na godišnjem odmoru, jer ste čuli da nisu svuda strogi s položenim ispitima kao kod nas, ali baš ne znate gdje početi? Ronjenje s bocama  (scuba diving) možete isprobati gotovo u svakoj azijskoj ili karipskoj zemlji s izuzetno laganim polaganjem ronilačkog ispita. Idete li u Tajland, na otocima ćete naći brojne tečajeve koji će vam u par dana naučiti osnovno što trebate znati, a tečaj s 5 zarona će vas koštati nekih 200 USD-a. Preporučamo Koh Samui ili Koh Tao, otoke na istočnoj strani Tajlanda gdje se nalazi oko 20 predivnih lokacija za ronjenje. Ako ste položili ovakve brzinske tečajeve, nipošto nemojte sami ići roniti, jer niste na to spremni.  Ronjenje nije šala, iako je zabavno.

Ako želite roniti na sljedećim lokacijama koje ćemo vam preporučiti, završite svakako napredni tečaj u Hrvatskoj i tek onda krenite, ovo (uglavnom) nisu početničke lokacije.:

1. Bora Bora, Francuska Polinezija

Ako želite roniti s morskim psima, idite na Boru Boru. Iako je na spomen Bore Bore mnogima prva asocijacija medeni mjesec i sladunjavi odmor,  ovdje se roni na veliko, među jednako velikim ribama.

Mnoge su se junačke ekskurzije ovdje susrele s različitim vrstama morskih pasa, gigantskih raža, XXL jegulja i šarenih tropskih ribica. Nije za one slaboga srca, ali takvi neka na suhome gledaju slike, a oni odvažni- take a dive on the wild side.

2. La Paz, Meksiko

U toplom moru na zapadnoj obali Meksika svjetlucaju neonskim bojama tropske biljke okružene jednako šarenim ribicama, ali ova šarena parada nije razlog zbog kojeg se ovdje dolazi roniti. Ovdje se dolazi vidjeti prizore inače rezervirane za snimanja National Geographicakitove ubojice, gigantske raže, jata kornjača i do 7 metara duge Humboldtove lignje. I da, ogromne, ali zbilja ogromne morske pse.

3. Crveno more, Egipat

Ako želite iskusiti trope u blizini Europe, onda se trebate zaputiti u smjeru Egipta. Ali prije svega moramo vas upozoriti da je ovo vrlo popularno mjesto za ronjenje, u biti podvodni pandan popularnim turističkim atrakcijama na suhome- često se ovdje može susresti do desetke brodica usidrenih oko jedne olupine i hrpa ronilaca entuzijasta kako izranjaju, što znači da je situacija pomalo kaotična.

Zbog toga preporučujemo da ronite sa Sinai Blue ekipom iz Four Seasons resorta Sharm El Sheikh koji imaju ekskluzivna prava za ronjenje na nekim mjestima.

Unatoč ekskluzivi, najpopularnije mjesto za ronjenje je nacionalni park Ras Mohammed, smješten nekih 50ak kilometara južno od Sharma. Koraljni grebeni Crvenog mora rezervirani su za iskusne ronioce koji mogu podnijeti veće dubine i koji neće paničariti na prizor jata tuna (jer u tom slučaju na ovakvim mjestima može signalizirati i predatora neposrednoj blizini).

Manje odvažnima preporučujemo odlazak u blizinuDahaba zbog dobre vidljivosti (20 do 30m) i zbog toga što se gotovo na sva mjesta za ronjenje u ovom području može ušetati. Koraljni su grebeni zaista predivni i očuvani zahvaljujući geografskom smještaju- okruženi pustinjom, more oko njih ima neku konstantnu temperaturu i salinitet, pa zbog nedostatka padalina ili utjecaja drugih vodenih tokova, more ostaje kristalno čisto.

4. Galapagos, Ekvador

Priče o Galapagosu raspaljuju maštu još od vremena Darwina i baš je Darwin Foundation spasila ovo mjesto od loših posljedica masovnog turizma, štiteći kitove, dupine i tuljane koji nastanjuju akvatorij najpopularnijeg otočja Ekvadora.

U blizini otoka Darwina i Wolfa ronioci često nailaze na morskog psa čekićara i kitopsine. Inače, broj dozvola za ronjenje je ograničen, pa ako poželite vidjeti kako izbliza izgleda kitopsina, to je najbolje napraviti u razdoblju njihove  godišnje selidbe, od svibnja do listopada, i zato planirajte i na vrijeme zatražite dozvole.

5. Arhipelag Semporna, Borneo

Ovo je mjesto na kojem ćete vidjeti one velike kornjače koje smo spominjali na početku ovog teksta! Kornjače i morski psi žive uz koraljne grebene koji padaju strmo, bolje rečeno koji se survaju u najtamnije nijanse morskog plavetnila.

Mabul i Sipadan su dva najpopularnija otoka za ronjenje, s tim da je Sipadan zaštićen i zakonom je zabranjeno noćenje  na njemu, pa je bolje da smještaj rezervirate u jednom od resortova susjednog otoka.

Morske dubine arhipelaga istraživao je i Jacques Cousteau i tako od destinacije zapravo napravio živu legendu, odnosno mjesto kojeg bi svaki ronilac trebao posjetiti. Još jedan razlog zbog kojeg se ovdje isplati roniti su barakude među kojima rone najodvažniji .

5. Olupina SS-a Excellent, Gibraltar

Vojna povijest Gibraltara mokri je san svakog lovca na olupine, jer gibraltarsko podmorje je pravo igralište za ronioce. Na mjestu gdje se Atlantski ocean miješa s Mediteranskim morem nastanile su se mnogobrojne životinjske vrste, tako da područje sjevernog Heraklovog stupa tvori jedinstvenu kombinaciju flore i faune.

Ovdje je 1888. godine potopljen čelični parobrod, težak preko 1000 tona, a danas leži na morskom dnu okrenut naopačke i može mu se pristupiti s tri različite točke. Olupina je sigurna za istraživanje i kada se njena unutrašnjost osvijetli, onda rebra broda izgledaju kao svodovi katedrale.

6. Procijep Silfra, Island

Podvodne avanture na Islandu variraju od pojave geotermalnih dimnjaka u fjordovima do istraživanja potopljenih naftnih tankera, gdje možete naići na oceanske ribe karakteristične za hladna sjeverna mora. Ipak, ronjenje u procijepu između dviju tektonskih ploča, euroazijske i američke je praktički doživljaj je broj 1.

U području tzv. Zlatnog kruga nalazi se također i nacionalni park Thingvellir u kojem se svake godine po nekoliko centimetara udaljavaju jedna od druge euroazijska i američka tektonska ploča. Temperature mora su vrlo niske, od 2°C do 4°C, a vidljivost  je nekih 100-njak metara. S dna procijepa se uzdižu balončići zbog plina koji izlazi vani iz Zemljine unutrašnjosti. Isplanirajte jednodnevni organizirani izlet u svom rasporedu, u pratnji iskusnih ronilačkih vodiča.

7. Arran, Škotska

Otok Arran, udaljen nekih 25 km od Ayrshira na jugozapadnoj obali Škotske, okružen je zanimljivim podmorjem. Kad kažemo zanimljivo, mislimo na znatiželjne zaigrane tuljane! Naravno, opreza nikada dosta, jer možda ugledate i orke, što će svakako biti doživljaj za pamćenje.

8. Noćno ronjenje na Bahamima

Upozorenje: samo za najhrabrije. Roniti usred mrklog mraka s morskim psima za vrijeme njihovog hranjenja vjerojatno je ultimativno ronilačko iskustvo. Ronioci zaranjaju na dubinu od nekih 20-ak metara dok ruke drže uz tijelo, kako ne bi došlo do incidenta u ludilu hranjenja, jer morski psi ne mogu razlikovati ljudske prste od mamaca koji se bacaju u more kako bi se privukla njihova pozornost, odnosno, kako bi ih se dozvalo da doplivaju.

Podmorje Bahama ima jaku bio luminiscenciju i ronjenje bez svjetala može biti pomalo zastrašujuće iskustvo, ali vrijedno i pamtljivo.

9. Cod Hole, Veliki koraljni greben, Australija

Cod Hole je jedno od najpoznatijih mjesta za ronjenje na svijetu, a nalazi se na sjevernom rubu australskog Velikog koraljnog grebena.  Ovo je ujedno i najveći koraljni greben na svijetu, vidljiv iz Zemljine orbite u kojem žive milijuni morskih vrsta.

Cod Hole (Bakalarska rupa) popularna je jer su ribe ovdje ogromne, do dva metra, a najbolje je što se ne boje ljudi pa je užitak biti s tako velikom dobrom ribom u blizini.

10. Velika plava rupa, Belize

I ovdje je bio Jacques Cousteau, koji je geološko čudo posjetio 1971. godine i proglasio ga jednim od najboljih mjesta za ronjenje na svijetu. Velika plava rupa  stvorile su iste tektonske sile koje su oblikovale podvodne špilje u blizini Yucatana. Zbog širine od 300 m i dubine od 124 m shvaćamo zašto se može činiti kao da se ronioci unutar rupe nalaze na samom rubu tabule rase. U rupi žive različite vrste morskih pasa i barakude, a dno je prekriveno pijeskom i koraljima. Poseban ugođaj ambijentu daju podvodne špilje i vapnenački stalaktiti.

Protip: Blue Hole ili Veliku plavu rupu možete naći i bliže, pored otoka Gozo na Malti. Blue hole je prirodna formacija pored Azurnog prozora (the Azure Window), prozora u stijenama kojeg je stvorila priroda, a  koji je danas svjetska turistička atrakcija. Pogledajte video ronjenja na toj lokaciji, za dodatni poticaj!

Nadamo se da smo vas ovim popisom nadahnuli i možda napokon nagovorili da isprobate nešto novo. Vjerujemo da ćete se zaljubiti, jer postoji mnoštvo dokaza koji nam objašnjavaju kako more pozitivno utječe na mozak.

Svaki ljubitelj adrenalina koji drži do sebe na svojoj bucket listi ima ronjenje, jer teško je zamisliti nešto uzbudljivije od podvodnog istraživanja morskog svijeta. Kandidata za utrku ima, ali kada zaronite s bocama kisika na leđima u veliko plavetnilo, teško da će išta drugo uzrokovati toliku provalu adrenalina kao kad se nađete oči u oči s barakudom ili kao kad plivate pored kornjače koja je veća od vas.