Vodiči

Top 10 mjesta u Sloveniji koja možeš posjetiti za vikend

datum objave | 24. ožujka 2023.
95990

Sloveniju često preskočimo na našim listama putovanja što je pogrešno jer iako mala ima itekako toga za ponuditi – živopisni i šarmantni gradovi, bujne doline i šume, dvorci na liticama, alpska sela, smaragdna jezera samo su neke od divota koje naša susjedna zemlja ima za ponuditi. S obzirom da je Slovenija otvorila svoje granice, možda je sada idealno vrijeme za posjetiti čari koje nudi. Mi predlažemo top 10 mjesta za vikend putovanje ili više dana koja se mogu obići osobnim automobilom, autobusom ili pak unajmljenim automobilom ili kamperom.

Jednodnevni izlet u Postojnu i na Bled od 75 € / 565,09 kn

Ljubljana

Ljubljana, Slovenija
Ljubljana

Prvi na našoj listi je nezaobilazni glavni grad Slovenije – Ljubljana koja je 2016. godine bila proglašena Zelenom prijestolnicom Europe. Ljubljana zaista ima poseban čar sa svojim baroknim građevinama i rijekom Ljubljanicom koja teče kroz samo središe grada. Tu se nalazi i poznato Tromostovje – 3 mosta ispod kojih možeš i supati (stajaće veslanje na dasci). Petkom je ovdje Otvorena kuhinja – tržnica hrane iz cijele Slovenije i svijeta, dok subotom umjetnici ovdje postavljaju svoje štandove. Za fantastičan pogled na cijeli grad popni se na Ljubljanski dvorac, a ako ti se ne hoda možeš do vrha i uspinjačom. Za opuštanje i šetnju predlažemo park Tivoli, a navečer su otvoreni brojni kafići, kao i nezaobilazno alternativno mjesto, Metelkova. Ljubljana nudi i vrhunsku zabavu za obitelji s djecom, ali i za bilo koga tko se želi izludirati – Trampolin park WOOP!.

Bled

Bled, Slovenija
Bled

Nedaleko od Ljubljane (50 km) i na putu prema Nacionalnom parku Triglav nalazi se mjesto kao iz bajke – Bled. Poznat je po svojem zeleno-plavom ledenjačkom jezeru okruženom Julijskim Alpama i malim otokom na kojem se nalazi stara barokna crkva. Osim prizora koji ostavljaju bez daha, tu je na izbor pregršt aktivnosti od hodanja i bicikliranja oko jezera, penjanja do Bledskog dvorca do vožnje kajakom i kanuom po jezeru, pa čak i jahanja konja.

Hotele na Bledu možeš pronaći ovdje, no svakako uz klasičan smještaj preporučujemo i kampiranje ili glamping na Bledu koji će upotpuniti cijelu bajku.

Nacionalni park Triglav

Triglav, Slovenija
Triglav, Slovenija

Jedini nacionalni park u Sloveniji, nazvan prema najvišem vrhu Slovenije, Triglav, svakako je mjesto koje treba posjetiti, pogotovo ako želiš netaknutu prirodu s čudesnim prizorima. Glavna atrakcija parka je jezero Bohinj, no osim njega ovdje se nalazi veliki broj jezera, slapova, rijeka, kanjona. Ako ti se planinarenje na vrh Triglava čini kao preveliki zalogaj prođi kroz kanjon Vintgar drvenim mostom iz 19. stoljeća. Tu su i ostale aktivnosti poput raftinga i vožnje kajakom, penjanje, bicikliranje.

kanjon Vintgar
Kanjon Vintgar, Slovenija

Dolina Soče

Rijeka Soča smatra se jednom od najljepših rijeka Europe. Poznata je po svojoj izrazito smaragdnoj boji, a okružuju je Julijske Alpe što pojačava dramatičnost cijele doline. Tu se nalaze mnogi slapovi i kanjoni, flora i fauna za istraživanje. Rafting na samoj rijeci je iznimno popularan, a brojne su i staze za planinarenje, bicikliranje te jahanje. Za one malo manje aktivne ovdje se nalaze spa i wellness centri za istinski odmor.

Postojna i Predjamski dvorac

Postojna je relativno mali grad u jugozapadnoj Sloveniji, no nezaobilazna destinacija za putnike koje privlače jedinstvene atrakcije i prirodni krajolici. Tu se nalazi čuvena Postojnska jama koja se sastoji od kompleksa galerija, tunela i dvorana koji se protežu na 20 km što ovaj špiljski sustav čini najvećim u Sloveniji. Ovom sustavu pripadaju i Otoška jama, Magdalena jama, Črna jama, Pivka jama i još nekoliko manjih, a postoji čak i obilazak vlakom kroz dijelove špiljskog sustava.

Predjamski dvorac
Predjamski dvorac

Nekoliko kilometara od Postojne nalazi se Predjamski dvorac, jedini u potpunosti sačuvani špiljski dvorac na svijetu (blago iz dvorca možeš vidjeti u muzeju u Postojni). Sama izgradnja ovog srednjovjekovnog dvorca bio je pravi inženjerski pothvat s obzirom da je izgrađen u ustima pećine na vrhu litice koja se uzdiže na više od 120 metara. Obilasci dvorca dostupni su tijekom cijele godine iako šišmiši u špiljama ispod dvorca ograničavaju podzemne ture na period od svibnja do rujna.

Maribor

Maribor, Slovenija
Maribor, Slovenija

Glavni grad Štajerske i drugi najveći slovenski grad, Maribor, poznat je po najstarijoj vinovoj lozi na svijetu. Stara trta (doslovno „Stara vinova loza“) stara je više od 400 godina i simbol je bogate vinske kulture u Mariboru. Maribor je 2012. godine nosio titulu Europske prijestolnice kulture te osim vina i vinograda koji sežu u šume Pohorja možeš se prošetati Lentom, sjesti pored ribnjaka, popiti kavu uz rijeku Dravu ili posjetiti mnoge trgove i muzeje, kao i poznati Akvarij – terarij. Za one koji žele više aktivnosti mogu se popeti na Piramidu ili biciklirati uz Dravu.

Kranjska Gora

kranjska gora
Kranjska Gora

Na sjeverozapadu Slovenije nalazi se popularno odredište za ljubitelje zimskih sportova, Kranjska Gora. No, ljeto je jednako privlačno zahvaljujući zahtjevnim planinarenjima i mogućnosti iznajmljivanja brdskih bicikala u tom području. Čak i ako nisi za sport na otvorenom, Kranjska Gora je slikovito mjesto za opuštanje u vrhunskim hotelima i ručak u restoranima svjetske klase koji privlače putnike iz cijelog svijeta. A prizori oduzimaju dah s obzirom da cijelo područje okružuju zadivljujuća jezera i neki od najviših vrhova Julijskih Alpa.

Lipica

Selo koje se nalazi blizu granice s Italijom, Lipica, poznato je posebno po svojim konjima. Tu se nalazi svjetski poznata konjušnica Lipica, ustanova koja je prva uzgajala konje lipicance još u 16. stoljeću. Posebnost ovih konja je da imaju gen zbog kojeg se oko 4.-5. godine života pretvaraju iz crnih u bijele. Posjet farmi uključuje jahanje stazama, vožnju kočijom, obilazak muzeja, a djeca će uživati jer imaju i ponije.

Škocjanske jame

Posjeti prirodno čudo Škocjanskih jama koje su Svjetska baština UNESCO-a, ali i najviša dvorana špilja u cijeloj Europi. Špilje se nalaze na vapnenačkom platou koji se proteže od jugozapadne Slovenije do Italije. Sustav špilja sastoji se od podzemnih prolaza, slapova i brzaca, a može se prolaziti s jedne strane na drugu preko mosta. Posjetitelji špilja mogu istražiti prekrasne stupove stalaktita i stalagmita, a ovdje obitava i više od petnaest vrsta šišmiša. Tu se nalazi i jedna od najvećih podzemnih komora na svijetu – Martelova dvorana. Na raspolaganju su vodeni obilasci špilja i podzemne rijeke.

Piran i Koper

Piran, Slovenija
Piran

Na kraju, Slovenija ima i obalu koja također ima svoje čari. Na vrhu jugozapadne Slovenije, na obali Jadranskog mora, nalazi se turističko mjesto Piran. Ovaj šarmantni i slikoviti gradić jako podsjeća na Veneciju svojim uskim uličicama i vinskim barovima. Prošeći gradskim zidinama, posjeti glavni trg, Tartinijev trg, osvježi se u moru i uživaj u fantastičnom zalasku sunca.

Istočno od Pirana, nalazi se još jedan primorski grad i glavna luka Slovenije, Koper. Uz nezaobilazno kupanje, obiđi Titov trg, srce grada, istraži obnovljenu Pretorsku palaču ili se popni na zvonik Campanile za spektakularan pogled na grad ispod.