Vodiči

Top 10 destinacija gdje možete vidjeti polarnu svjetlost

datum objave | 16. listopada 2018.
17491

Aurora borealis

Fairbanks, Aljaska

Zahvaljujući svojoj sjevernoj geografskoj širini, Aljaska je najbliže što ćete doći šansi da vidite polarnu svjetlost. Štoviše, grad Fairbanks nalazi se odmah ispod pojasa aktivnosti polarne svjetlosti s vlastitim sustavom prognoziranja i vrućim izvorima u kojima se možete grijati tijekom velike hladnoće. Ture koje vode u Nacionalni park Denali i kanadski teritorij Yukon pomažu posjetiteljima da imaju najbolji pogled, a od kolovoza do svibnja kovitlajuće, sjajno zeleno nebo može se vidjeti između 10 sati navečer i 3 sata ujutro. Smještaj možete pronaći ovdje.

Fairbanks, Aljaska, aurora borealis

Kalfafell, Island

Na rubu Nacionalnog parkaVatnajökull, u blizini istoimenog glečera, pronaći ćete maleni zaseok Kálfafell. Nebo je ovdje crne boje tako da ima dosta prilika ugledati zelena svjetla koja lete preko islandskog neba.

Jeftino na Island

Tromsø, Norveška

Najveća metropola sjeverno od Arktičkog kruga naziva se također “Parizom sjevera”, stoga nije čudno da je Tromsø i Grad svjetla – polarne svjetlosti, to jest. Dok su tama i minimalno onečišćenje svjetlom obično ključni za svjedočenje spektaklu, Tromsø se nalazi u savršenom području za gradsko gledanje aurore borealis, posebno tijekom najjasnijih i najtamnijih polarnih noći (kada noć traje više od 24 sata) u prosincu i siječnju. Samo pazite da spakirate nešto vitamina D!

Tromsø, Norveška, aurora borealis

Abisko, Švedska

Doživite skandinavsku bajku koja je inspirirala Snježno kraljevstvo u sjevernoj Švedskoj tako što ćete prvi put boraviti u originalnom Ledenom hotelu, a potom krenuti 113 km sjeverozapadno do Nacionalnog parka Abisko, švedsko top mjesto za gledanje polarne svjetlosti. Položaj planina s obje strane parka stvara mikroklimu koja štiti od većine oblaka, kiše i snijega te stvara tzv. “plavu rupu preko Abiska” gdje se polarna svjetla pojavljuju skoro svake noći tijekom vrhunca sezone.

Abisko, Švedska, aurora borealis

Kilpisjärvi, Finska

Mislili smo da smo sve vidjeli, a onda je došao Aurora Bubble Sled. Mobilna staklena kupola putuje udaljenom finskom divljinom u potrazi za zimskim nadzemaljskim sjajem i pretvara se u hotelsku sobu. Ne, ne šalimo se: bit ćete vučeni po neokaljanom terenu snježnim motornim saonicama i spavat ćete pod zvijezdama u svom udobnom “mjehuriću”.

Kilpisjärvi, Finska, aurora borealis

Foto: Kilpissafarit

Yellowknife, Kanada

Volite ideju polarne svjetlosti, no ne i smrzavanje? Glavni grad Sjeverozapadnih kanadskih teritorija je za vas. Yellowknife ima drugu sezonu promatranja polarne svjetlosti u kasno ljeto/ranu jesen, uz tradicionalne zimske mjesece promatranja.

Yellowknife, Kanada, aurora borealis

Kangerlussuaq, Grenland

Ne postoji loše mjesto za gledanje polarne svjetlosti na Grenlandu, no pristupačnost može biti glavni izazov u ovom rijetko naseljenom, a ogromnom području. Za optimalno grenlandsko iskustvo krenite prema Kangerlussuaqu u centralno-zapadnom dijelu koji je blagoslovljen s više od 300 vedrih noći godišnje. Iznenađujuće, ovaj grad od 540 stanovnika ima međunarodnu zračnu luku s redovitim letovima što ga čini lako dostupnim.

Kangerlussuaq, Grenland

Sandgerdi, Island

Povijesno ribarsko mjesto na južnom poluotoku, Sandgerdi je danas popularno mjesto za one koji love polarnu svjetlost. Unatoč porastu turizma te blizini Reykjavika, Sandgerdi ostaje blaženo miran s polarnim svjetlima koja se reflektiraju od okolnog mora. Najpopularniji mjeseci za uočavanje polarne svjetlosti su prosinac, siječanj i veljača.

Inari, Finska

Na obalama jezera Inari, trećeg najvećeg jezera u Finskoj, nalazi se udaljeno selo Inari. Ako idete sredinom zime uzmite turu s haskijima kroz gusti snijeg i šume pune sobova te pazite na onu sjajnu zelenu vrpcu koja pleše na nebu.

Inari, Finska, aurora borealis

Kirkenes, Norveška

Na granici s Rusijom, ovaj mirni arktički grad je upravo u sredini zone polarne svjetlosti. To je odredište za naustrašive putnike budući da ovdje nema skoro ničega osim izbora ekskurzija za istraživanje Arktičkog kruga.

Pošalji upit