Novosti

Talijanski grad instalirao fontanu iz koje 24/7 besplatno teče vino

datum objave | 16. prosinca 2016.
6110

“Chi ha pane e vino, sta meglio del suo vicino,” rekla bi jedna talijanska poslovica, a otprilike znači “Onom koji ima kruha i vina, njemu je bolje nego njegovom bližnjem.”

Ako išta, Taljani znaju kako uživati u životu, na svakodnevnoj bazi, i to rade sistematično, kvalitetno i ukusno. Talijanska vina imaju izvrsnu reputaciju, bogata vulkanska područja juga i zeleni toskanski brežuljci domovina su nezaboravnih vinskih vrsta, čiji se okusi pamte i drže kao mjerilo za usporedbu kada se iskušava nešto novo.

E, pa stanovnici Ortone, priobalnog mjesta malo južnije od Pescare,  odlučili su počastiti svakog putnika namjernika koji se nađe u njihovom pitoresknom gradiću u pokrajini Abruzzo, pa su usred grada postavili fontanu iz koje teče vino! I to besplatno!

Ortona i njegova katedrala važna su postaja na hodočasničkom putu Cammino di San Tommaso koji godišnje privlači više tisuća hodočasnika. Mnogi od njih se ovdje zaustavljaju kako bi odali počast onome što se vjeruje da su posmrtni ostaci apostola Tome.

Sada kada znate pozadinu priču, vjerojatno vam i voda pretvorena u besplatno vino u potocima ima više smisla, jer to bi i sam Isus tako (opet) napravio.

Vinska fontana u Ortoni nije prva takve vrste u Italiji, jer za razliku od one u Marinu, ovdje vino teče tijekom čitave godine. Vlasnici vinograda su pozvali svih da hodočaste do fontane, ali su također upozorili kako fontana nije namijenjena kao svakodnevni pit-stop za one koji vole popiti koji kapljicu više.  Ne možete napuniti svoju bocu vinom, možete se samo napiti iz fontane.

Dosadašnja iskustva su vrlo su pozitivna, ljudi ne iskorištavaju fontanu kao nepresušan izvor besplatnog vina i nema zabilježenih većih incidenata. Cin-cin!

Pročitajte još:

Tura po Siciliji: Od Palerma do Corleonea u 10 dana autom

VIDEO- TOP 10 svjetskih tržnica gdje se najbolje jede

Kamo otputovati za manje od 2000 kuna. I kako?

Italija ograničava broj turista u Cinque Terre za skoro duplo manje!