Novosti

Tajland zbog pretjeranog turizma zatvara još 14 lokacija za ronjenje

datum objave | 20. rujna 2016.
7009

Južna obala Tajlanda, kao i niz otoka u njenoj blizini, svjetski poznatih upravo zbog bijelih pješčanih plaža i spektakularnih mjesta za ronjenje, zatvara se za turističke sportske aktivnosti. Iako tajlandska ekonomija cvjeta upravo zbog turističke industrije, posjetitelji su  glavni uzročnici uništavanja koraljnih grebena i čitavih lokalnih ekosistema, kojima sigurno na ruku ne idu ni globalne klimatske promjene i konstantno zatopljivanje.

Tajlandska služba za nacionalne parkove odlučila je zatvoriti  14 mjesta za ronjenje, nakon što su rezultati istraživanja pokazali da se stopa izbjeljivanja koralja na nekim mjestima povećala za čak 80%.

Izbjeljivanje koralja se događa kada se koralji nađu izloženi određenoj vrsti stresa, poput dodirivanja, pretjeranog izlaganja sunčevoj svjetlosti i toplijim temperaturama mora, zbog čega sa sebe odbacuju alge koje im daju briljantne boje. Koralji mogu preživjeti izbjeljivanje, ali postaju osjetljiviji na utjecaje okoline, pa samim time i ranjiviji.

Kad rone, turisti dodiruju ili gaze koraljne grebene, čime  ih uništavaju, jer im remete sposobnosti fotosinteze i s njih ispiru male životinje, zbog čega su više na meti predatora, ali i skloniji bolestima. Ako slomite samo i malen komad koralja, to može nanijeti toliku štetu da se nikad više ne oporavi.

Tajlandska služba koja vodi brigu o nacionalnim parkovima nada da će se zatvaranjem lokacija za ronjenje pomoći koraljnim grebenima da se prirodno oporave i zaštite.   Neka će mjesta biti zatvorena za vrijeme sezone monsuna (do sredine listopada), a neka, poput ovih, će biti zatvorene do daljnjega.

Na popisu se nalaze iduća mjesta: Koh Tachai, Koh Maphrao, Koh Ngam Yai, Koh Ngamnoi, Koh Talu, Koh Kuthi, Koh Ayam, Koh Rung, Koh Buloan, nacionalni park Tarutao, nacionalni park Mu Ko Lanta, te nacionalni park Mu Ko Surin.

Turizam tajlandskoj ekonomiji pridonosi s 10% cjelokupnog dohotka, a vlasti se nadaju da će kroz Tajland do kraja 2016. godine proći 32 milijuna turista. Vidjet ćemo uskoro kakav će utjecaj ova odluka imati na te brojeve.

Pročitajte još: