Novosti

Švedska: 20 zanimljivosti o Šveđanima + besplatan tečaj jezika

datum objave | 03. svibnja 2018.
47932

Razmišljate li o selidbi u Švedsku ili pak namjeravate tamo na putovanje, dobro je znati neke stvari o životu u Švedskoj, kako biste se bolje pripremili. Nakon toga naučite barem kako reći dobar dan i hvala te par osnovnih izraza na švedskom.

Šveđani su po nekim navikama dosta slični Hrvatima, iako naizgled nemamo dodirnih točaka. Ali jako vole ići na kavu, samo se kod njih to zove fika. Osim toga, i u Švedskoj je, za razliku od brojnih zemalja, sigurno piti vodu iz slavine. No, pročitajte svih 20 zanimljivosti o životu u Švedskoj i upoznajte malo bolje europske sjevernjake.

1. Šveđani obožavaju kavu

Šveđani obožavaju kavu, o čemu govori i podataka da prosjećni stanovnik popije 7,3 kg kave godišnje dok je prosjek EU-a oko 4,8 kilograma. Ritual ispijanja kave koji uključuje ispijanje tog dragocjenog pića s prijateljima, obitelji ili kolegama zovu „fika“. Većina stanovnika Švedske barem jednom dnevno odmori uz šalicu kave i malo razgovora.

2. Stajanje u redu

Ubacivanje preko reda ili gužvanje pa tko prvi dođe do nečeg nije običaj u Švedskpj. Tamo uredno ljudi stoje u redovima, a najčešće dobiju i broj, nešto kao u našim bankama. Na taj način se izbjegavaju potencijalne neugodnosti jer svi točno znaju kada je njihov red.

3. Twitter profil vode obični građani – bez kontrole

  Švedska je država s najopuštenijim profilom na Twitteru. Naime, u toj zemlji profil @sweden svakog tjedna vodi drugi stanovnik Švedske koji komuniciraju o svemu i svačemu, bez kontrole nekog državnika. Pričaju o sebi i svojim poslovima, o svojim selima i gradovima, hobijima i interesima, a upravo kroz takav pristup i kroz ljude najbolje upoznajemo Švedsku kao zemlju koja je otvorena prema različitostima i ne boji se javnog izražavanja svojih građana.

4. U trgovinu idite prije 17 sati

U Švedskoj mnoge trgovine rade kraće, a dosta njih ne radi vikendom. Teško ćete naći bilo koju trgovinu iza 22 sati, osim na benzinskoj postaji. A kako Šveđani s poslom završavaju oko 17 sati, u trgovinama je uvijek gužva oko 17.30.

5. Hrana u tubi

Hrvati imaju majonezu i senf u tubi, ali Šveđani imaju i sir u tubi, kavijar u tubi i zapravo puno vrsta hrane, što je jedna od stvari koja iznenadi mnoge kada prvi put dođu u njihovu zemlju.

6. Državni monopol nad alkoholom

U kafićima i restoranima možete normalno piti alkohol, ali ako ga želite uživati u privatnosti svog doma, jedina legalna opcija jest kupnja jačeg alkohola u jedno od 400-ak trgovina u vlasništvu države (Systembolaget). U tim trgovinama alkohol možete kupiti ako ste stariji od 20 godina, dok restorani, klubovi i kafići poslužuju alkoholna pića gostima s navršenih 18 godina. Zanimljivo je i da ćete pivu u trgovinama kupiti nerashlađenu jer po zakonu se nijedno piće ne smije „favorizirati“ pa se tako ne smije samo neke pive, a druge ne. Obzirom da bi bilo skupo sve ih staviti u hladnjak, rješenje je da se nijedno pivo ne hladi. Osim ove zanimljivosti, zakono su zabranjenje i akcije na alkoholna pića.

7. Šveđani obožavaju biti vani

Šveđani obožavaju biti u prirodi, bez obzira je li hladno ili nije, a država potiče takve aktivnosti zakonom o javnom pristupu koji svima daje mogućnost da uživaju u prirodi. Zakon se odnosi čak i na to da možete slobodno prelaziti preko privatnih područja, kampirati gdje želite i brati gljive i bobice, no uz odgovoronost da štite floru i faunu te tuđe vlasništvo.

8. Mnoge tvrtke ne rade u srpnju

Nije neobično da tvrtke, čak i iz ugostiteljeskog sektora poput restorana, ne rade tijekom čitavog mjeseca kada Šveđani odlaze na godišnji odmor u trajanju od 4 do 6 tjedana. Obično je to u srpnju.

9. Lagom – društveni kod života

Lagom je termin koji je neprevediv u cijelosti jer označava društvi kod ponašanja u Švedskoj, a u slobodnom prijevodu bismo ga opisali kao „taman dovoljno“ ili „prikladno“. Termin lagom odnosi se zapravo na način života u kojem ne treba imati ni previše ni premalo, bilo u materijalnom ili nekom drugom smislu, nego se sve radi s mjerom, pa čak i kod izražavanja emocija. Vidno iskazivanje ljutnje ili neslaganja.

10. Skinite cipele

Kada ulazite u privatnu kuću, sasvim je normalno da izujete cipele. Šveđani to objašnjavaju činjenicom da jako puno vremena provode vani, pa se time unosi prljavština. Posebice to vrijedi zimi kada je puno snijega i blata.

11. Kupujte u IKEA-i

IKEA je mnogima sinonim za švedski dizajn, a poznaju je i Hrvati, oduševljeni pristupačnim cijenama i jednostavnim dizajnom. U Švedskoj mnoge tgrovine nude besplatni prijevoz autobusom do trgovine i natrag.

12. Melodifestivalen – njihova Dora

Melodifestivalen je nacionalni događaj izbora pjesme za Eurosong koji se još zdušno prati. Održava se tijekom veljače i ožujka, a ništa manje zanimljiv nije i sam prijenos Eurosonga na kojem su više puta pobijedili. Prvi put su pobjedu odnijeli 1974. godine kada je ABBA otpjevala „Waterloo“, a među posljednjima koje pamtite su vjerojatno Loreen i „Euphoria“ iz 2012. te Måns Zelmerlöw s pjesmom „Heroes“ iz 2015. godine.

13. Zime su hladne i mračne

Šveđani godinu dijele napola: kad ima dana ili kada ima noći. Tijekom zime najsjeverniji dijelovi znaju imati tek po 3 sata dnevnog svjetla pa se mnogi s nedostatkom svjetla bore s posebno dizajniranim naočalama koje imitiraju Sunčevu svjetlost kako bi se borili protiv depresije, koja je popratni faktor tako dugačke mračne sezone.

14. Budite točni

Šveđani cijene točnost i nije im nikako fora vaša „akademska četvrt“ na koju se vade brojni kasneći 15 minuta. Sastanci počinju bez vas, vlakovi voze bez vas i ako kasnite, teško ćete se uklopiti u švedsko društvo.

15. Tate kao aktivni roditelji

Šveđani su među vodećim zemljama po pitanju ravnopravnosti spolova pa tako ne čudi što jako puno tata ostaje kući i odgaja djecu. U Švedskoj plaćeni porodiljni dopust traje 480 dana, a mogu ga podjednako iskoristiti oba roditelja. I švedski ambasador u Hrvatskoj Lars Schmidt aktivno se uključio u promociju Festivala tata kako bi i Hrvati prigrlili ovaj način razmišljanja i življenja.

Time to get engaged! #SUPERTATA #FestivalTata #SwedishDads offer you a chance to tell your story! @SwedeninHR

16. Reciklirajte

Šveđani vole recikliranje i potiču vas na reiskorištavanje apsolutno svih materijala. Nevjerojatno je da se gotovo 99% otpada iz domaćinstava reciklira, čime je po razini recikliranja prva zemlja na svijetu. Reciklažne stanice nalaze na maksimalno 300 metara od bilo koje kuće, apoteke prihvaćaju višak starih lijekova, a vrećice obavezno koriste više puta. Ionako će vam ih naplatiti u trgovini, a cijene u Švedskoj nisu male.

17. Dani koji slave hranu

Ne govorimo o bogatim ručkovima i večerama na dane poput Božića ili Uskrsa, Šveđani imaju posebne dane kada se posebno slavi hrana: Fettisdagen (dan kada se slavi semla, nešto slično našim princes krafnama, gore na fotografiji),  Våffeldagen (dan vafli)  te Kanelbullens dag (cimet rolice).

18. Možete piti vodu iz slavine

Voda iz slavine je pitka pa nema potrebe da trošite na kupnju buteljirane vode.

19.  Business casual znači jeans

Svakodnevna moda u Švedskoj je dosta opuštenija nego kod nas, oni se odijevaju jednostavnije  pa osim kada je u pitanju baš neki jako važan sastanak, švedske kolege vjerojatno će na posao doći u trapericama i majici dugih rukava.

20. Školstvo i zdravstvo nije uvijek besplatno

Iako je švedsko zdravstvo uglavnom besplatno, godišnje morate za njega izdvojiti oko 750 kuna.

Školovanje na sveučilištima je besplatno za sve stanovnike zemalja EU/EEA i Švicarske, a školarina košta inače između 50.000 i 100.000 kuna godišnje (SEK 80,000 -140,000 )

Ako želite studirati u Švedskoj, posjetite web stranicu studyinsweden.se.

Korisni linkovi:

    • work.sweden.se

    • studyinsweden.se

    • sweden.se/culture-traditions

    • sweden.se/nature

    • sweden.se/society

    • skatteverket.se

BESPLATAN TEČAJ ŠVEDSKOG ONLINE

U Švedskoj možete biti bez da znate riječ švedskog jer gotovo svi pričaju engleski. Međutim, želite li se tamo preseliti, preporučujemo da naučite švedski kako biste se bolje uklopili u novu okolinu i kako biste pokazali spremnost na asimilaciju. Švedski jezik nije lagan za učenje, no nije nesavladiv.

Šveđani imaju odličan prpgram učenja jezika za imigrante SFI (Swedish for immigrants) i nudi ga 290 općina.

I Švedski institut  nudi besplatan tečaj švedskog jezika za početnike koji će vam pomoći da razumijete čitati i sporazumijevati se na švedskom. Na kraju tečaja dobit ćete i potvrdu o završenom tečaju.

Gdje početi učiti švedski:

  • Learningswedish.se – besplatni tečaj
  • Learning Swedish aplikacija za Android
  • Learning Swedish aplikacija za iPhone

Pošaljite upit

SAVJETI: Stockholm smještaj, bike tura, razgledavanje grada pješice i kartica za besplatan gradski prijevoz

10 razloga zašto je Švedska tako cool