Novosti

Stvari zbog kojih ćete “popušiti” putničko osiguranje

datum objave | 26. srpnja 2016.
11007

Znate kako se kaže: „Dabogda nam propali novci od osiguranja!“ jer onda znači da je sve prošlo u redu. No, iako nam putnička osiguranja uglavnom propadaju, treba ih i dalje plaćati kako ne biste u dalekoj stranoj zemlji završili bez prave pomoći, odnosno s ogromnim računom.

Stoga se najbolje osigurati, čak i za kratka putovanja. Iznosi osiguranja su smiješno maleni, mogu se ugovoriti online i zaista nema potrebe da u tuđem svijetu budete bez adekvatnog pokrića za troškove. Zamislite samo da vam se nešto ozbiljnije dogodi u SAD-u? Plaćali biste liječničke troškove narednih par godina.

Kad su u pitanju putna osiguranja, osiguravajuće se tvrtke drže nekih strogih pravila, prvenstveno kako bi smanjile vjerojatnost od prijevare, a onda i kako bi sve stavke pojedinih ugovora bile vrlo transparentne i kako se ne bi moglo ostaviti mjesta za sive zone i dvosmislenost u tumačenjima pravila.  Naravno,  sitna slova služe njima  da vas nadmudre u slučaju kada su iznosi koje vam trebaju isplatiti potencijalno visoki. Čitajte sve.

Jeste li se ikada zapitali zbog čega biste mogli ostati bez isplaćenog novca od osiguranja? Prijeđimo popis zajedno:

1. Niste pažljivo pročitali sve stavke vašeg ugovora o osiguranju

Uvijek pročitajte sve, do najsitnijih slova na ugovoru o polici osiguranja, kako biste imali točne informacije o onome što vaša polica pokriva, odnosno što (ne) smijete činiti kako bi bila valjana, a i kako biste sigurni da točno znate na što ste svojim potpisom pristali.

Jeste li znali da se neke police ne odnose na medicinska stanja koja se ne tiču konkretnog putovanja, kao u slučaju trudnice kojoj su se dogodile komplikacije za vrijeme putovanja, ali joj osiguranje nije pokrivalo takve medicinske intervencije? Trebate paziti apsolutno na svaku stavku vaše police.

2. Krivo ste ispunili formulare i/ili niste poslali sve potrebne dokumente

Iako se ovo čini očitim, mnogi se upravo na ovom koraku zeznu i krivo ispune formulare koji time postanu nevažeći. Dva puta provjerite ono što ste upisali, upišite točne podatke i priložite sve potrebne dokumente. Također, bilo bi pametno da napravite i kopije svih poslanih prijava i dokumenata prije slanja, a ako šaljete originale, onda to učinite preporučenom poštom ili pošiljkom koju možete pratiti preko identifikacijskog broja.

3. Prošao je vremenski rok u kojem ste mogli tražiti odštetu

Mnoge osiguravajuće police imaju određeni rok valjanosti, odnosno određen vremenski period u kojem se možete pozvati na vaša prava i tražiti nadoknadu za nastale troškove.

4. Vrijeme kupnje police osiguranja je upitno

Ako niste znali, neke osiguravajuće kuće daju valjane police osiguranja samo ako su kupljene do određenog datuma prije polaska na put. Iz tog razloga se osigurajte što je ranije moguće i nemojte čekati zadnji čas i najavu neke katastrofe kako biste se osigurali za vrijeme putovanja. U slučaju putovanja u zemlje visokog rizika, i iznos osiguranja raste.

5. Niste se izjasnili o svom zdravstvenom stanju ili ste dali krive podatke

Ako zaista imate dijagnosticiranu neku bolest, trebate se izjasniti kada vas pitaju, jer neke kuće pokrivaju dodatne troškove, a neke ne. U slučaju da se ne izjasnite oko svog zdravstvenog stanja, a dogodi se situacija u kojoj vam se treba pružiti prva pomoć ili potrebna njega, nećete ju dobiti. Neka osiguravajuća društva ni ne pitaju za vaše zdravstveno stanje, već automatski odbijaju osigurati bilo koga s postojećim zdravstvenim problemima, dok druga znaju u svoju polici uvrstiti osiguranje u slučaju nesreće.

Nažalost, može se dogoditi i da vam čitava polica bude poništena u slučaju da se zaključi da ste dali netočne ili dvosmislene odgovore. Ako npr. izgubite prtljagu, a dali ste nepotpune ili netočne informacije, polica će vam biti poništena i izgubit ćete pravo na bilo kakvu nadoknadu. Ovo se ne događa često, ali svejedno budite oprezni i iskreni prilikom ispunjavanja formulara.

6. Nedostaju vam originalni recepti za lijekove

Recimo da trebate preuzeti lijek kojeg je moguće dobiti samo na izdani recept. U tom slučaju sačuvajte originalni recept, inače će vaš zahtjev biti odbijen. Ovako se osiguravajuće kuće osiguravaju od pokušaja prijevare, kako ne bi dvaput plaćali za isti lijek.

7. Niste se savjetovali s liječnikom i dobili valjanu potvrdu

Ako mijenjate datum putovanja ili ga u potpunosti otkazujete zbog zdravstvenog stanja, nabavite potvrdu liječnika u kojoj jasno piše kako vam je doktor savjetovao mirovanje ili otkazivanje putovanja.

8. Otputovali ste na destinaciju za koju ne vrijedi polica osiguranja

Neke će vas osiguravajuće kuće pokriti gdje god putovali, ali neke odbijaju izdavati police osiguranja za rizične destinacije. Provjerite na vrijeme nalazi li se vaša destinacija na ovom popisu.

9. Sudjelovali ste u opasnim aktivnostima

U ovu kategoriju mogu upasti raznorazne aktivnosti, od vožnje jet-skijem do onih pravih adrenalinskih sportova, stoga pročitajte sitna slova u ugovoru i raspitajte se na što se točno odnosi ova klauzula vaše osiguravajuće police.

Volite li adrenalinskih uzbuđenja, pročitajte:

Ako si ljubitelj adrenalina, kupi kartu za Dubai!

10. Razveselili ste se i malo pretjerali s pićem

Ako vam se dogodi nesreća, izgubite vrijedne stvari ili sami prouzrokujete neku štetu pod utjecajem alkohola ili opijata, zaboravite na pokrivanje troškova od strane osiguranja. Uvijek pročitajte i ono što piše sitnim slovima kako bi znali što polica pokriva u slučaju kada ste popili čašicu ili dvije, i onda spremite sve svoje vrijedne stvari na sigurno mjesto.

Kako nas varaju na putovanju: TOP 15 najvećih turističkih navlakuša

11. Otišli ste na duuuuuugo putovanje

Neke se police osiguranja odnose samo na putovanja određene duljine trajanja, tako da imajte na umu i ovu mogućnost. Također, ako kupujte osiguranje isključivo za to putovanje, onda pripazite da osim hotelske sobe, produljite i trajanje police.

12. Pokušali ste tražiti odštetu za realno sulud razlog

Budite realni kod svojih potraživanja, jer ne možete tražiti povrat novca u slučaju da ste krenuli na skijanje, a nije pala dovoljna količina snijega ili ako npr. niste vidjeli neku egzotičnu životinju koju ste htjeli vidjeti na safariju, a i padalo je previše kiše u Škotskoj.

13. Bukirali ste krivi let

Znamo da se može činiti gotovo nevjerojatno, ali neki su ljudi pokušavali dobiti novce jer su rezervirali letove na krive datume s potpuno krivih aerodroma. Jedna od poznatijih priča je ona o tipu koji se pokušavao u Manchesteru ukrcati na let, a zapravo je rezervirao let iz Manchestera u New Hampshireu. Uvijek dvaput provjerite sve prije nego li rezervirate put i smještaj, jer ovakve vam štete nitko neće nadoknaditi.

14. Otkazali ste putovanje

Vjerojatno ste označili “kućicu” pored koje je pisalo da želite osiguranje i nadoknadu (dijela) troškova u slučaju otkazivanja putovanja, ali jeste pročitali što zapravo podrazumijeva ta točka? Provjerite prije nego li otkažete putovanje,zbog  kojeg god razloga to željeli učiniti.

Neke tvrtke će odbiti osiguranje u slučaju djelovanja više sile, poput prirodnih katastrofa ili terorističkih napada na destinacijama, kao i u slučaju hitnog medicinskog slučaja (eventualno u slučaju da se radi o vama ili članu uže obitelji).

Mi prilikom kupnje avio karata nudimo osiguranje u slučaju otkazivanja putovanja.

Pokriće otkaza putovanja može se ugovoriti na sljedeće načine:

• Uz pokriće putnog zdravstvenog osiguranja

• Samostalno (samo pokriće otkaza putovanja bez pokrića putnog zdravstvenog osiguranja)

Provjerite uvjete osiguranja i nazovite NAS na 0800 1998 ili nam pišite na travel@nomago.hr

Nekoliko korisnih savjeta koje trebate slijediti prilikom donošenja odluke o odabiru putnog osiguranja:

  • Ako putujete 2 puta godišnje na više od 15 dana, bilo bi pametno da uzmete neku policu osiguranja koja pokriva višestruka putovanja.
  • Budite oprezni prilikom čitanja recenzija osiguravajućih kuća i raznoraznih tipova putnih osiguranja, jer većina negativnih recenzija dolazi od onih kojima su zahtjevi  bili odbijeni, pa ocjene nisu uvijek objektivne.
  • Ako smatrate da ste bili oštećeni, onda se izborite za svoja prava. Prikupite dokumentaciju i dokaze i budite uporni.

PROČITAJTE I:

Što kad ti je let otkazan ili odgođen, a aviokompanija ti ne želi vratiti novce? Postoji rješenje!

Prava putnika u zračnom prometu

Idete LI na put u inozemstvo? Jeste li osigurani ?