Tips&Tricks

Stvari na koje nikako ne smijete zaboraviti prilikom pakiranja

datum objave | 10. listopada 2015.
4164

pakiranje

Izvor fotografije: The Huffington Post

Napokon možete zaboraviti na stresno pakiranje i u kofer spakirati samo ono što će vam stvarno trebati.  Pa pogledajmo tih 20 stvari:

1. Vlažne maramice

Vlažne maramice možda zvuče kao stara škola, ali vjerujte da ćete nam na putovanju biti zahvalni što ste nas poslušali i uzeli ih sa sobom. Vlažne maramice bit će vaš spasilac kada budete poželjeli oprati ruke, a kilometrima oko vas neće biti tekuće vode. S njima također možete na brzinu očistiti japanke ili se malčice osvježiti tijekom napornog dana.

2. Fotoaparat

Fotoaparat je obavezna oprema svakog putovanja. Kako vaše fotografije ne bi ostale samo na Instagramu, Facebooku i drugim društvenim mrežama, jednom ćete ih moći razviti i napraviti svoj album sa slikama s putovanja.

3. Kartica popusta

Ako ste još uvijek student (ili učitelj) ne smijete zaboraviti na ISIC – karticu popusta i povoljnosti s kojom ćete uštedjeti na stvarima kao što su hrana, hosteli, prijevoz, vodiči i slično.

4. Ljepljiva traka

Možete ju koristiti za krpanje rupa na ruksaku ili pak za dodatnu zaštitu mreže protiv komaraca u šatoru. Tako je mala da neće zauzeti mnogo prostora u ruksaku, a na putovanju ćete nam barem jednom biti zahvalni za taj savjet.

5. Putno osiguranje

Znamo, osiguranje je dosadna tema, no svejedno je poželjno imati ga. Ne dopustite da vam izgubljena putovnica ili – ne daj bože – nekakva nesreća, pokvare cijelo putovanje. Osigurati se možete već prije polaska i u našoj agenciji.

6. Putovnica

Bez nje nećete daleko stići. Prije nego što se odlučite na putovanje, najprije provjerite dokad vrijedi vaša putovnica. U neke države, kao što su Australija, Tajland ili Malezija, neće vas pustiti ako vam putovnica istječe u roku od šest mjeseci od vašeg dolaska. Savjetujemo vam također da napravite fotokopiju putovnice i svih važnih dokumenata te ih spremite u putnu torbu. Najjednostavnije je da fotokopije pošaljete i na svoj e-mail, tako da uvijek imate pristup njima.

7. Lijekovi

Ne zaboravite na nužne lijekove, kao što je na primjer aspirin koji će vam olakšati različite bolove. Dobro će vam doći i tigrova mast, svestrana mast koja pomaže pri ubodima insekata ili bolovima u mišićima. Naravno, ne smijete zaboraviti ni lijekove protiv proljeva jer ćete zasigurno pojesti nešto što neće odgovarati vašem želucu.

8. Adapter

Ako država u koju putujete ima drugačije utičnice od uobičajenih, ne zaboravite adapter jer inače nećete moći napuniti mobitel ili fotoaparat.

9. Vreća za spavanje

Ako putujete na način da potrošite što manje novaca, spavaća vreća obavezna je oprema. Ponekad možete u jeftinijim hostelima naletjeti na nešto niže standarde čistoće i vjerujemo da će vam u tom slučaju spavaća vreća uvelike olakšati stvari. Spremite jednu u ruksak i ne morate brinuti.

10. Međunarodna SIM kartica

Kako biste bili u kontaktu s obitelji i prijateljima, kao i s novim prijateljima koje ste upoznali na putovanju, ne zaboravite na međunarodnu SIM karticu te tako izbjegnite visok račun za telefon.

11. Čepići za uši

Čepići za uši najbolja su stvar, posebno ako ste jedan od onih koji imaju problema sa snom. S čepićima ćete bez problema zaspati u bilo kojem hostelu, vlaku ili avionu.

12. Sredstvo protiv komaraca

Nitko ne voli svrbež od uboda komaraca te zato sa sobom obavezno ponesite sprej protiv komaraca. Posebno ako putujete na malarično područje.

13. Bilježnica i olovka

Ako želite na putovanju pisati putopisni blog, ne zaboravite bilježnicu i olovku. Ako odmah ne zapišete sve važnije stvari, zasigurno ćete ih zaboraviti.

14. Kondomi

Nikada ne znate što se sve može dogoditi i kada ćete nekoga sresti. Zato za svaki slučaj ponesite sa sobom kondome. Neka sigurnost i zaštita uvijek budu na prvom mjestu.

15. Pametni telefon

Vjerojatno ne trebamo posebno naglašavati da svoj pametan telefon ne smijete zaboraviti doma jer bez njega ionako vjerojatno ne idete nikamo. Na putovanju će vam pogotovo dobro doći, ne samo za internet, glazbu i fotografije već i za karte grada! No ne zaboravite isključiti prijenos podataka kako vas prilikom povratka kući ne bi iznenadio visok račun.

16. Slušalice

Slušalice će vam dobro doći u vlaku ili avionu, kada se poželite utopiti u svojim mislima i izbjeći slušanje razgovora suputnika koji vas nimalo ne zanimaju.

17. Lokot

Sa sobom ponesite lokot koji će se pobrinuti za sigurnost stvari u vašem ruksaku. Njime ćete također moći zaključati ormarić u hostelu.

18. Toaletni papir

Čudno, zar ne? No kada budete putovali po Latinskoj Americi i Aziji, gdje je toaletni papir na javnim zahodima prava rijetkost, zahvalit ćete nam na ovom savjetu.

19. Šal

Ne onaj debeli zimski vuneni šal, već veliki lagani šal. Moći ćete ga koristiti kao prekrivač ako bude hladno ili pak kao dekicu za plažu.

20. Viza

Bez vize nećete daleko stići, pa se zato radije 2x uvjerite da ste usitinu spakirali baš sve potrebne papire.