Tips&Tricks

Što učiniti ako ostanete bez dokumenata i novca tijekom putovanja?

datum objave | 06. lipnja 2018.
4327

Krećete na duži put i bojite se da ćete ostati bez vaše prtljage, dokumenata i novca? Pogledajte neke od naših savjeta o tome kako postupati u takvom slučaju.

Prevencija

Naravno, najbolje je spriječiti krađu ili gubitak dokumenata. Ali to nije uvijek moguće. Ali bar se možete pripremiti za najgore. Ostavite putovnicu u hotelu ili hostelu, a sa sobom ponesite samo fotokopiju. Uzmite dvije kreditne kartice na putovanje i također ih ostavite u smještaju. Spremite broj veleposlanstava, banaka i domaćih pružatelja telefonskih usluga, u slučaju da morate otkazati kartice ili usluge. Ne nosite nakit i nemojte prikazivati ​​”statusne simbole” koji su poput mamca za kradljivce. Imajte torbu ili ruksak uvijek uz sebe – samo je to s vama (na primjer, pod stolom) nije dovoljno sigurno!

Ne pokušavajte tražiti torbu

Osim ako ne postoji mogućnost da ste izgubili torbu na osamljenoj plaži, ne zamarajte se traženjem. Kradljivci nisu od jučer i znaju da je potrebno što prije isprazniti sadržaj torbe koji će pospremiti kod sebe a vašu praznu torbu će baciti u najbliži koš za smeće. Zato nemojte gubiti vrijeme u potrazi.

Prijavite krađu policiji

To će izgledati kao veliki gubitak vremena, jer sami postupak traje dugo, a policija ne skriva činjenicu da postoji mogućnost kako nikada neće pronaći kradljivce i vaše stvari. Ipak, dugoročno, podnošenje prijave definitivno je pametan potez koji će vam pomoći pri dobivanju putovnice u veleposlanstvu, a onda će vam doći na granicu kada prikažete hitnu putovnicu.

Izrada novih dokumenata

Sljedeći korak je dobivanje nove putovnice. Možete se prijaviti u najbliže veleposlanstvo u Hrvatskoj, gdje najprije morate prijaviti gubitak dokumenata, a zatim se možete prijaviti za povratnu putovnicu. Trebate i dvije fotografije za takvu putovnicu kako biste ih unaprijed pripremili! Pored slika, potreban vam je i dokument kojim se dokazuje vaš identitet (stoga je mudro imati fotokopiju putovnice). Ako boravite u nekoj od susjednih država bez putovnice, ta tijela nadležna za kontrolu prelaska granice dužna su vas pustiti u vašu domovinu, ako naravno, vaše državljanstvo i identitet nisu upitni. U zemljama u kojima Hrvatska nema svoje veleposlanstvo, možete se obratiti i veleposlanstvu druge države članice EU.

Otkazivanje kartica i pretplata na telefon

Otkažite sve ukradene kreditne i debitne kartice, kao i pretplatu na telefon. Otkažite karticu tako što ćete nazvati besplatni broj banke kojo možete pronaći na internetu.

A što ako ostaneš bez svega?

Ako ostanete potpuno bez novca, možete pokušati kontaktirati rođake ili prijatelje i zamoliti ih da vam šalju novac putem Western Uniona. Nemojte zaboraviti da u svijetu postoji mnogo prijateljskih ljudi koji su spremni pomoći vam se – nemojte se bojati pitati je.

Kreni u avanturu sigurno! Izaberi destinaciju i pošalji upit našim agentima!

Pošaljite upit

Pročitajte još: