Tips&Tricks

Što se dogodi kad potegnete vodu u avionskom WC-u?

datum objave | 14. veljače 2019.
2253

Što se dogodi kad potegnete vodu u avionskom WC-u?

Potaknuti jednim od pitanja vezanih za rad samih zrakoplova, konkretnije kamo odlazi sadržaj WC školjke kada potegnete vodu, donosimo kratki članak koji će vam umiriti znatiželju. I odmah za početak da kažemo, ne ispuštaju ništa u zrak tijekom leta.

Nekad prije kad ste putovali vlakom, vjerojatno ste vidjeli natpise kako su putnici mole da ne vrše nuždu dok vlak stoji. Razlog za to je bilo direktno ispuštanje sadržaja na tračnice, što je danas rijetka praksa. To nije slučaj sa zrakoplovima. Zrakoplovi ne ispuštaju fekalije u zraku.

Kad izvršite nuždu, sadržaj putuje do stražnjeg dijela zrakoplova. Čak i da pilot želi ispustiti sadržaj usred leta, ne može to napraviti jer se spremnik može otvoriti jedino izvana.

Pa gdje onda završava?

James Kemper izmislio je WC koji moderni zrakoplovi trebaju, patentirajući vakuumski WC 1975. godine. Njegov je izum prvi put instaliran u Boeingu 1982. godine, rješavajući problem koji sifonski WC-i nisu mogli obaviti, a to je odvod. Dodao je Skykem (glavni sastojak u „plavom ledu“) da zamijeni vodu i pomogne u ubijanju mirisa i dezinfekciji školjke. Vakuumski WC bio je izvrsno otkriće jer koristi puno manje vode i lakši su, što je također vrlo bitno. Sadržaj se nakuplja u spremniku s kemijskim supstancama.

Kada zrakoplov sleti, osoblje spoji spremnik na servisno vozilo i isprazni sadržaj.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I OVO:

Pošalji upit